Quantcast

Sprendimas dėl Lukiškių aikštės - penktadienį

Du metus besitęsiantis Lukiškių aikštės rekonstrukcijos konkursas artėja į pabaigą, tačiau kada tiksliai baigsis - paaiškės penktadienį.

Aikštės projektų vertinimo komisija, kuriai vadovauja Vilniaus meras Vilnius Navickas, nusprendė, kad penktadienį paskelbs sprendimą, tačiau kol kas neaišku, kokį. Po šios dienos susitikimo su kultūros ministru Remigijumi Vilkaičiu miesto vadovas buvo nekalbus, tačiau pažadėjo savaitės pabaigoje paskelbti sprendimą.

Portalas primena, kad nors Lukiškių aikštės konkurso nugalėtoją paskelbti žadėta kovo pradžioje, tačiau projektų vertinimo komisija kovo 7 dieną apsigalvojo ir sprendimą nustūmė mažiausiai kelioms savaitėms. Taip pasielgta, galima sakyti, dėl šventos ramybės. Mat prieš lemtingą savo verdiktą projektų vertinimo komisija nutarė pasikonsultuoti su teisininkais.

Lukiškių aikštės projekto eiga

Lukiškių aikštei atnaujinti pradžioje buvo pateikti 25 projektai. Iš jų komisija atrinko 7. Dabar komisija sprendžia, kas iš tų 7 laimės Lukiškių aikštės tvarkymo ir simbolio "Laisvė" statymo konkurse.

Renkant geriausius projektus, turėjo būti atsižvelgta į tai, kaip suderintos reprezentacinė, memorialinė ir visuomeninė aikštės funkcijos. Tikimasi, kad Lukiškių aikštė primins laisvės kovas, taps miesto simboliu ir populiaria susitikimų vieta.

Būsimą simbolį "Laisvė" planuojama pastatyti Vilniaus Lukiškių aikštės centre, kur sovietmečiu stovėjo paminklas Leninui.

Konkurse nugalėjusių projektų autoriams bus skiriamas 150 tūkst. litų honoraras už pirmą vietą, 90 tūkst. litų – už antrą, 65 tūkst. litų – už trečią ir dvi paskatinamosios premijos po 20 tūkst. litų.

Iš viso Lukiškių aikštės rekonstrukcijai ketinama skirti apie 45 mln. litų.

Praėjusių metų spalio pradžioje Vyriausybė pritarė, kad būtų organizuojamas Lukiškių aikštės plėtros koncepcijos rengimas, projektavimas, ir 2010 m. numatomą pradėti projekto įgyvendinimą oficialiai perleido tik savivaldybei.

Dar 1999 m. Seimas nutarė, kad Lukiškių aikštė turi būti formuojama kaip pagrindinė Lietuvos valstybės aikštė su laisvės kovų memorialiniais akcentais. Taip pat nutarta pasiūlyti Vyriausybei ir Vilniaus miesto tarybai organizuoti Lukiškių aikštės plėtros koncepcijos rengimą, aikštės projektavimą ir projekto įgyvendinimą.


Šiame straipsnyje: Lukiškių aikštė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių