Quantcast

Sostinės darželiai – pergrūsti, beveik trečdalis neturi higienos pasų

Vilniaus vaikų darželiai perpildyti, beveik trečdalis įstaigų neturi higienos pasų, teigia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

NVSC ketvirtadienį pristatė mėnesį trukusio didžiausio iki šiol patikrinimo sostinės vaikų ugdymo įstaigose rezultatus. Iš viso tikrintas 101 vaikų darželis ir 113 mokyklų, turinčių pirmąsias klases.

Be kita ko, nustatyta, kad kai kuriose įstaigose dirba netinkamą išsilavinimą turintys pedagogai, o  manikiūro specialistės ar logistikos specialistai, teisininkai.

Pasak NVSC, Perpildytos grupės fiksuotos net 57 proc. tikrintų darželių – ši problema gerokai aktualesnė savivaldybės valdomuose darželiuose (juose – 79 proc. visų pažeidimų).

Nustatyta, kad leidimo-higienos pasų (LHP) neturi beveik trečdalis iš visų 370-ies sostinės savivaldybės ir privačių darželių, tačiau ir turintieji šiuos pasus nebūtinai laikosi juose nurodytų sąlygų.

Pasak NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienės, ši problema ypač aktuali privačiuose darželiuose.

„Ji fiksuota net ketvirtadalyje tikrintų privačių steigėjų darželių. Aptikome ydingos praktikos, jog leidime-higienos pase nurodytos sąlygos neatitinka realybės: vaikų grupėse ugdomi mažesni vaikai, nei nurodyta higienos pasuose, per didelis vaikų skaičius grupėse, per didelis bendras ugdomų vaikų skaičius“, – teigia R. Lingienė.

Anot jos, be įspėjimo buvo tikrinami ugdymo grupių sąrašai, reikalavimai darbuotojams, vaikų miego organizavimas grupėse, reikalavimai, susiję su įstaigų teritorijomis, patalpomis, įrenginiais, inventoriumi, žaislais, jų priežiūra.

„Įvertinus visus šiuos aspektus, rasta daug neatitikimų. Specialistai jų fiksavo tiek valstybiniuose, tiek privačiuose darželiuose. Džiugu, kad tikrintų pirmokų padėtis geresnė, ir mokyklose radome gerokai mažiau pažeidimų“, – tvirtina R. Lingienė.

Darželių patalpos įrengiamos rūsiuose, pusrūsiuose, skalbimas vyksta tualetuose.

Kampanijos metu inspektoriai susidūrė su keletu atveju, kai privačios vaikų ugdymo įstaigos veikia pagal tokią schemą: leidimą-higienos pasą turi vienam adresui ir konkrečiam vaikų skaičiui, o realus vaikų skaičius, už kuriuos gaunama savivaldybės kompensacija, yra kelis kartus didesnis, ir darželinukai paskirstomi per kitus skirtingais adresais nelegaliai veikiančius darželius.

Dažnas darželiuose nustatytas trūkumas – per mažas personalo skaičius ir netinkama darbuotojų kvalifikacija.

Pasak NVSC atstovų, daugiau nei pusėje privačių darželių dirbančių darbuotojų kvalifikacija neatitinka nustatytų reikalavimų t. y. dirba etikos, kūno kultūros, dailės ir kiti pedagogai, neturintys ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo pedagogikos kvalifikacijos.

Specialistų teigimu, pasitaiko ir atvejų, kai darželyje su vaikais dirba asmenys, visiškai neturintys pedagoginio išsilavinimo, t.y. manikiūro specialistės, logistikos ar teisės mokslus baigę asmenys. Jie pateikia išklausytų 40 val. kursų priešmokyklinėje grupėje pažymėjimus, tačiau tai nėra prilyginama ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo pedagogikai.

Pasak NVSC, dirbti su vaikais tokius kursus išklausę asmenys gali tik tuo atveju, kai jie yra baigę ikimokyklinio arba pradinio ugdymo mokytojų rengimo programą bei nori būti priešmokyklinio ugdymo mokytojai.

Taip pat nustatyta, kad kas septintas darželis neturi savo sklypo ir teritorijos, o iš turinčiųjų sklypus dešimtadalis nėra įsirengę vaikų žaidimo aikštelės – tai nėra pažeidimas, tačiau, anot NVSC, tėvai tokiu atveju turėtų išsiaiškinti, kokiose viešosiose erdvėse pedagogai vykdo lauko užsiėmimus.

Vis dėlto pusė tikrintų žaidimo aikštelių buvo nesaugios – kad įranga saugi, galima įsitikinti tik tuo atveju, jei ji pažymėta specialiais patikros lipdukais.

 

 

Darželiai – rūsiuose, vaikai miega be patalynės

R. Lingienės teigimu, didelį nerimą kelianti problema yra tai, jog bemaž trečdalis privačių darželių personalo nėra pasitikrinę dėl užkrečiamų ligų (savivaldybės įstaigose tokių – mažiau nei 10 proc.), dalis darbuotojų nėra išklausę pirmosios pagalbos, higienos saugos kursų.

Higienistai taip pat turi pastabų dėl skalbimo – kai kurios įstaigos tai daro tualetuose. Nustatyta, kad kai kuriose privačiose įstaigose maistą gamina patys tėvai.

„Darželių patalpos įrengiamos rūsiuose, pusrūsiuose, skalbimas vyksta tualetuose (...), kitas radinys, kad skalbinius skalbia tėvai, tai labai nustebino, epidemiologiškai tai visisškai nepateisinama, nes net neaišku, kokius skalbiklius tėvai naudoja“, – sakė R. Lingienė.

Spaudos konferencijose taip pat parodyta nuotraukų, kuriose užfiksuoti vaikai, miegantys ant čiužinių be paklodžių, kai kuriuose darželiuose vaikams prieinamose vietose buvo paliktos pavojingos cheminės medžiagos – plovikliai, balikliai.

40 proc. tikrintų įstaigų, pasak specialistų, netinkamai prižiūri ar remontuoja žaidimo aikštelių įrangą.

Dalis darželių, anot NVSC, netinkamai organizuoja ir vaikų pietų miegą: ketvirtadalis lovų yra minkštu pagrindu, beveik pusė jaunesnių nei 1,5 metų vaikų lovose neturi apsauginių sienelių.

„Tiems, kurie neatsakingai vykdo savo veiklą, bus taikoma administracinė atsakomybė. Tikimės, kad neatsakingi paslaugų teikėjai suprato, kad NVSC pareigūnai, ne tik iš Vilniaus, bet ir iš visos Lietuvos, bet kada gali pasibelsti į duris ir patikrinti, ar pažeidimai yra pašalinti“, – tikina R. Lingienė.

Centro vadovė sako, kad labiau nudžiugino patikrinimai mokyklų pirmosiose klasėse. Čia didžiausia problema – netinkami suolai: 44 proc. patikrintų suolų pirmokams yra netinkamo dydžio arba netinkamai sureguliuoti. Tai, pasak NVSC direktorės, ilgainiui lemia stuburo problemas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nupušai ?

nupušai ?  portretas
darželius tikrina specialistai , kurie žino kas yra higienos pasas ir t.t. ir pagal pareigas gali fiksuoti pažeidimus . Nesuvoki ? Tai ir nedemonstruok bukumo arba nors straipsnį perskaityk , jei pajėgi gal susivoksi kas rašoma .

Z

Z portretas
Ir visiems nusispjauti, vaikų teisės čia niekam nerūpi. Tai kurgi tie "vaikų gynėjai" SS?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių