Quantcast

Sostinės tarybos dauguma opozicijos stebėtojų neįsileidžia

Vilniaus miesto taryba vėl atmetė opozicijos bandymus į sostinės valdomų įmonių stebėtojų tarybas įtraukti opozicijos atstovus.

„Opozicija siūlo pagalbą stebint savivaldybės bendroves, kuriose savivaldybė yra vienintelė akcininkė arba turi kontrolinį akcijų paketą. Ta pagalba tikrai būtina. Dar daugiau, yra EBPO, kurios nuostatai sako, kad valdantieji stebėtojų tarybose turėtų sudaryti ne daugiau kaip trečdalį žmonių“, - pristatydamas klausimą sakė teikėjas, opozicinės frakcijos „Racionalios veiklos skatinimas (liberalai)“ narys Šarūnas Skučas.

Politiko teigimu, ankstesnių tarybos kadencijų valdymo metu bent vienas stebėtojas atstovaudavo opozicijai, tačiau situacija pasikeitė prieš metus, kuomet pakito valdančioji Vilniaus miesto tarybos dauguma, kuriai pats Š. Skučas tuo metu priklausė drauge su Lietuvos liberalų sąjūdžiu (LRLS).

„Jei yra EBPO rekomendacijos, kurių laikosi ir Vyriausybė, tai ir mes neturėtume atsilikti. Rekomendacijos grynai susijusios su skaidrumu ir kontrole. (...) Stebėtojų taryboje opozicijos atstovai dar prieš metus buvo. Tik prieš metus, keičiantis valdančiajai daugumai, situacija pasikeitė“, - tikino politikas.

Tikimybė yra, bet valdantieji labai nenori to, nes problemų savivaldybės valdomose įmonėse tikrai yra ir jų daugėja. Pelningumas yra sumažėjęs, pažeidinėjamos sutartys.

Antradienį Š. Skučas Eltai tvirtino manantis, kad galiojanti tvarka riboja tarybos narių pareigą atlikti savo pareigą - vykdyti savivaldybės valdomų įmonių stebėseną. Tuo tarpu neturėdami galimybės priklausyti stebėtojų tarybai, opozicijos atstovai neturi prieigos prie įmonių veiklą apibūdinančių dokumentų.

Pasak politiko, taryba dėl šio klausimo skilusi kone pusiau - miesto valdantieji nenori į priežiūros tarnybas įsileisti opozicinių frakcijų atstovų, kad šios, teigia Š. Skučas, neviešintų neigiamos informacijos. Už ir prieš klausimo svarstymą balsavo po 19 tarybos narių, tuo tarpu 3 susilaikė.

„Tikimybė yra, bet valdantieji labai nenori to, nes problemų savivaldybės valdomose įmonėse tikrai yra ir jų daugėja. Pelningumas yra sumažėjęs, pažeidinėjamos sutartys (...), vyksta savivaldybei nuostolingi dalykai, nes įmonės nėra efektyviai valdomos“, - aiškino buvęs Lietuvos liberalų sąjūdžio (LRLS) narys.

ELTA primena, kad praėjusį kartą sutarimo dėl šio klausimo savivaldybės tarybos nariai nerado, o karštas diskusijas bei pakartotinį balsavimą lydėjo tuomečio Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovo Vido Urbonavičiaus sprendimas neteisėtai balsuoti pasinaudojant kolegos balso teise.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių