Quantcast

Sostinės taryba nusprendė kitąmet žemės mokestį mažinti iki trijų kartų

  • Teksto dydis:

Šiandien sostinės Taryba patvirtino 2017 metų žemės mokesčio tarifus. Kitais metais žemės savininkai už žemę mokės mažiau: gyvenamosios paskirties žemės tarifas mažinamas beveik dvigubai, t.y. nuo 0,2 proc. iki 0,12 proc., o komercinės paskirties –  tris kartus mažesnis, t.y. mažinamas nuo 0,4 iki 0,12 proc. Atsisakius daugybės skirtingų tarifų ir įvedus vieną – 0, 12 proc. – atsiras daugiau aiškumo žemės savinininkams.

Mažinamas žemės mokestis – paskata vystyti ir skatinti valstybinės žemės išpirkimą, plėsti mokesčių mokėtojų bazę. 10 kartų už valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifą (0,4 proc.) mažesnis žemės mokesčio tarifas skatintų įsigyti žemę iš valstybės, o tai padidintų iš išpirkimo gaunamas lėšas.

Didesni mokesčiai teks tik tiems žemės savininkams, kurie turi žemės, bet jos nenaudoja, neplėtoja statybų ar kitos veiklos, ir sklypai yra apleisti, netvarkomi. Nenaudojamos žemės sklypams nustatytas maksimalus 4 proc. žemės mokesčio tarifas. Tikimasi, kad po tokio Tarybos sprendimo, žemės sklypų savininkai bus paskatinti labiau prižiūrėti savo nuosavybę, mieste sumažės apleistų ir neprižiūrimų žemės sklypų.

Taryba patvirtino sprendimą, kuriuo nustatomas 4 proc. žemės mokesčio tarifas žemės sklypams, kuriuose stovi statiniai, teisės aktų nustatyta tvarka pripažinti savavališka statyba. Padidintas 4 proc. tarifas bus taikomas nuo savavališkos statybos nustatymo akto surašymo dienos iki savavališkos statybos statinių pašalinimo dienos.

Tarybos metu nuspręsta nuo kitų metų panaikinta 70 proc. anksčiau taikyta lengvata tiems, kurių žemė (ar jos dalis) patenka į teritorijų planavimo dokumentuose urbanizuojamas ir neurbanizuojamas teritorijas. Taip  bus suvienodintos sąlygos visiems žemės turėtojams, neišskiriant jokių grupių.

Sprendimas dėl žemės mokesčio tarifų įsigalios nuo 2017 m. sausio 1 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jetau

Jetau portretas
Kad taip Kauno taryba nuspręstų neseniai dešimt kartų padidintą žemės mokestį bent perpus sumažinti!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių