Quantcast

Sostinės meras beveik neturi kuo pasigirti?

Vilniaus meras Remigijus Šimašius viešojoje erdvėje susikūrė daug besišypsančio, tačiau nedaug ką nuveikusio žmogaus įvaizdį, portalui LRT.lt sako viešųjų ryšių specialistas Arijus Katauskas.

„R. Šimašiui atsiranda tikras pavojus, nes prie jo vardo, jo gebėjimų vadovauti miestui klijuojasi iki galo nebaigtų darbų, neįvykusių dalykų etiketė“, – teigia jis. Gatvėje kalbintiems vilniečiams kadenciją įpusėjęs miesto meras taip pat įspūdžio kol kas nepaliko.

2015 m. pavasarį R. Šimašius antrajame tiesioginių merų rinkimų ture laimėjo prieš daugiau nei 10 metų prie sostinės vairo stovėjusį Artūrą Zuoką. Tuomet dabartinis Vilniaus meras kartu su Liberalų sąjūdžiu į rinkimus ėjo su šūkiu „Viskas bus gerai“, tačiau pastaruoju metu viešojoje erdvėje akcentuojami ne itin malonūs merui dalykai – ilgai užsitęsęs Vilniaus gatvės remontas bei Gedimino kalno nuošliaužos.

R. Šimašiui atsiranda tikras pavojus, nes prie jo vardo, jo gebėjimų vadovauti miestui klijuojasi iki galo nebaigtų darbų, neįvykusių dalykų etiketė.

Portalo LRT.lt gatvėje pakalbintų vilniečių įsitikinimu, R. Šimašius kol kas yra nepastebimas.

„Vilniuje gyvenu dar tik porą mėnesių, bet pasigendu daugiau konkretumo ir charakterio parodymo. Iš blogų dalykų turbūt labiausiai pastebime Vilniaus gatvę – kad labai ilgai tvarko. O iš gerų – galbūt daugiau kultūros renginių“, – sakė 27-erių iliustratorė Lina.

46-erių muzikantas Donatas kol kas nesusidarė jokio įspūdžio apie Vilniaus merą. „Nieko nei blogo, nei gero negalėčiau pasakyti. Bet gatvių kokybė prastesnė, prie A. Zuoko buvo geriau“, – sakė jis.

Neįsimintinas R. Šimašius ir 64-erių valstybės tarnautojai Ninai: „Tik žinau, kad toks yra, ir viskas“.

Tuo metu teisininkas Linas galvoja, kad dauguma dalykų, kuriuos daro R. Šimašius, – tik šou. „Bent jau jo, kaip mero, darbų nematau, nes jis daugiau vaikosi viešųjų ryšių, o kažkokio labai ryškaus pagyvėjimo, lyginant su A. Zuoku, aš nematau. Tik visokie gražūs atidarymai, kokią nors tują nupjauna – tokie šou. Nesimato veiklumo, realių, paprastam vilniečiui matomų darbų“, – kalbėjo 35-erių vyras.

Neturi kuo pasigirti?

Vytauto Didžiojo universiteto politologo profesoriaus Lauro Bielinio verdiktas toks pats kaip ir pakalbintų vilniečių – anot jo, R. Šimašius buvo nelabai pastebimas.

„Veikimas be didelių, įspūdingų projektų, tačiau tuo pačiu nebuvo padaryta kažkokių didelių klaidų, skandalų. Tai rodo, kad jis sugebėjo mero įvaizdį išlaikyti stabilų“, – portalui LRT.lt kalbėjo politologas.

Kovo mėnesį šalies premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad vienintelis R. Šimašiaus darbas buvo nupjauta tuja. L. Bielinio teigimu, net ir nesidomintiems miesto reikalais žinoma, kad R. Šimašiaus kadencijos metu buvo sutvarkyta Neries krantinė, o tokie S. Skvernelio pareiškimai skirti viešiesiems ryšiams.

„Nemanyčiau, kad vienai valdžios šakai reikėtų taip kritikuoti didžiausio šalies miesto vadovybės veiksmus. Problemų yra, kaip ir visur, bet vis dėlto miestas gyvuoja, nesustoja, nebuvo kažkokių didelių avarijų“, – teigė VDU profesorius.

Tuo metu viešųjų ryšių agentūros „Nova Media“ vyresnysis partneris A. Katauskas teigia, kad formuojasi R. Šimašiaus, kaip besišypsančio, bet mažai ką nuveikiančio mero, įvaizdis.

„Negalima jo kaltinti dėl visko, bet prie jo „limpa“ ir Vilniaus gatvė, ir Gedimino bokšto kalnas, ir visi kiti pusiau juokingi, pusiau skandalingi įvykiai. Manau, kad visos šios aplinkybės R. Šimašiui labai nepalankios ir tai lemia, kad daugelis iš mūsų pradeda galvoti, ar tikrai Vilniaus miesto meras yra pajėgus įgyvendinti tam tikrus veiksmus. O tai jau pavojinga“, – kalbėjo viešųjų ryšių specialistas.

A. Katausko manymu, R. Šimašius, jei norėtų viešojoje erdvėje formuoti stipraus ir patikimo mero įvaizdį, be sutvarkytų Neries krantinių, kol kas neturi kuo pasigirti: „R. Šimašiui bus sunku rasti kažkokių grandiozinių, didelių projektų, į kuriuos galės besti pirštu, nes visą laiką kritikai sakys, kad tai yra arba ne mero pasiektas rezultatas, arba kad rezultatas galėtų būti geresnis. Prisiminkime kalbas dėl Žalgirio stadiono, nacionalinio stadiono ar dėl vis prastėjančių gatvių.“

Viešųjų ryšių specialistas įsitikinęs, kad nėra labai svarbu, ar tokios problemos kaip vienos gatvės sutvarkymas tiesiogiai liečia žmones, nes jos svarbios kaip simboliai. „Mes kalbame, kad Vilniaus gatvė Vilniaus mieste nesutvarkoma ir Vilniaus meras negali rasti paaiškinimų, kodėl taip yra. Šiame sakinyje triskart paminėjau Vilnių, o tai – labai stipri simbolika. R. Šimašiui atsiranda tikras pavojus, nes prie jo vardo, jo gebėjimų vadovauti miestui klijuojasi iki galo nebaigtų darbų, neįvykusių dalykų etiketė“, – sakė A. Katauskas.

VDU politologas L. Bielinis laikosi nuomonės, kad rinkėjai reaguoja ne į tai, kas svarbu miestui, o į tai, kas įspūdinga.

„O įspūdinga rinkėjui – nupjauta tuja, nes tai gana juokingai atrodo, griūvantis kalnas, nes tai simbolio griuvimas, trūkęs vamzdis su į upę ištekėjusiais nešvarumais – visa tai bus prirašyta merui tarsi tai būtų jo ir jo struktūros darbo pasekmė. Įsigilinę galėtume pamatyti, kad miesto valdžia susijusi su tomis problemomis tik tiek, kad tai yra tame pačiame mieste“, – svarstė pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kodėl gi, o paveldo niokojimas

kodėl gi, o paveldo niokojimas portretas
Jis tuo ir pasižymės. Jo stiklinės dėžės sugrius, o apie žalą senamiesčiui atminsim ilgai

sd

sd portretas
visa mero energija skirta sklypu verslininkams dalyboms ir statybu leidimams pazeidziant miesto plana. taip kad nereikia sakyti kad nieko nedirba kai kam net labai dirba
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių