Quantcast

Sostinės biužetą tuština kompensacijos už šildymą

Šalta žiema ir pabrangęs šildymas gerokai patuštino ir miesto iždą. Vilniečiai masiškai prašė kompensacijų už šildymą – per tris pirmuosius šių metų mėnesius tam atseikėta beveik 13 mln. litų.

Neišgalintys apmokėti šildymo sąskaitų vilniečiai metų pradžioje prašymais užvertė miesto savivaldybę – masiškai prašė kompensacijų už būsto šildymą, geriamąjį ir karštą vandenį. Per pirmąjį šių metų ketvirtį jiems buvo išmokėta 12,93 mln. litų. Tokius duomenis „Vilniaus dienai“ pateikė savivaldybės Socialinių reikalų departamento atstovė Ieva Paberžienė.

Sausio mėnesį į savivaldybę dėl kompensacijų kreipėsi 3 624, vasarį – 3 261, kovą daugiausiai – 3 842 vilniečių. Taigi, kiekvienam besikreipusiam žmogui teko kiek daugiau nei 800 litų.

„Kompensacijų gavėjų skaičius tik augo – į savivaldybę kreipėsi 5 proc. daugiau žmonių nei pernai“, – nurodė I.Paberžienė.

Tačiau galima džiaugtis tuo, kad socialinės pašalpos gavėjų skaičius, palyginti su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, sumažėjo. I.Paberžienė informavo, kad pašalpas gaunančių vilniečių jau 11,6 proc. mažiau nei pernai. 2011-aisiais socialinę pašalpa buvo mokama beveik 26 tūkst. asmenų, o šiemet valstybė remia tik 23 tūkst. vilniečių.

Vis dėlto apgaulės būdu socialinę paramą gaunančius vilniečius savivaldybės atstovams sučiupti sunku – sulaukta tik 10 pranešimu apie galimai gaunamas pajamas iš nelegalaus darbo.

„Visi atvejai buvo patikrinti, sudarant Buities ir gyvenimo sąlygų tyrimo aktus, tačiau nebuvo nustatyta neginčijamų faktų, patvirtinančių pateiktų įtarimų pagrįstumą. Ir toliau visi gauti pranešimai apie neteisėtai gaunamas pajamas ir jų slėpimą bus kruopščiai tikrinami, kad būtų užkirstas kelias piktnaudžiauti pinigais iš valstybės biudžeto“, – komentavo I.Paberžienė.

Išlaikytinių – vis mažiau

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas prieš mėnesį gyrėsi, kad piniginę socialinę paramą teikiant pagal naują, griežtesnę tvarką pašalpų gavėjų Lietuvoje sumažėjo 3 proc. O lyginant praėjusių metų ketvirtį ir šiųmetį – net 7 procentais.

Tarkime, Akmenės, Šilalės, Panevėžio, Raseinių ir Radviliškio rajono savivaldybės, pavyzdžiui, dalyvauja bandomajame projekte – savivaldybės yra sudariusios Piniginės socialinės paramos skyrimo komisijas (tarybas), kurios svarsto klausimus dėl paramos teikimo. Įvairių pašalpų gavėjų skaičius ten ženkliai sumažėjo – kai kur iki 30 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

milda

milda portretas
Mokesčiai turi būti paskaičiuoti pagal mažiausią minimumą ,kad kiekvienas gaudamas mažiausias algas,socialines išmokas galėtų mokesčius susimokėti .Tai yra visoje Eurpopoje.Nereiktu kompensacijų ir būtų aiškiau,nereikalingi būtų kompensacijų "skaičiuotojai".Bet aš manau ,kad sąmoningai tuo klausimų nieko nedaroma ,nes yra labai naudinga "kažkam","skaičiuoti,dalinti" ir "save" nepamiršti.... .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių