Quantcast

Sostinėje – vienuolių renginys, kokio dar nebuvo

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Vilniaus Bernardinų sode vyksta Vienuolių palapinių šventė, kurioje prisistato daugelis šalyje veikiančių vienuolijų.

Renginyje dalyvauja atstovai iš 33 vienuolynų: pranciškonai, jėzuitai, dominikonai, saleziečiai, benediktinai ir kiti, viso apie 200 vyrų ir moterų vienuolių. Tai pirmasis ir vienintelis tokio pobūdžio renginys Lietuvoje, pranešė rengėjai.

„Popiežiaus Pranciškaus paraginti, norime iš arčiau atverti mūsų, vienuolių, gyvenimą bei betarpiškai susitikti įvairius žmones. Todėl sesės ir broliai vienuoliai iš visos Lietuvos pirmą kartą mūsų istorijoje susibūrė į šią šventę“, – sakė vienas šventės organizatorių, Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčios klebonas brolis kunigas Algirdas Malakauskis.

Jo teigimu, pasauliečiai dažnai mano, kad vienuoliai gyvena uždarą gyvenimą, atsiribodami nuo pasaulio. Toks renginys leis plačiau papasakoti apie jų gyvenimą, misiją, parodyti jų svarbą tikėjimo kelyje.

Vienuolė sesuo Dominyka Slepikaitė teigė, jog vienuoliai nori parodyti atvirumą visuomenei.

„Šio renginio tikslas – švęsti gyvenimą, juo dalintis su kitais. Vienuoliai nėra atsiskyrę nuo žmonių, tuo ir norime pasidalinti“, - spaudos konferencijoje teigė D.Slepikaitė.

A.Malakauskis teigia, jog vienuolijoms išėjus iš pogrindžio, gyvenimas Lietuvos vienuolynuose suklestėjo.

„Per nepriklausomybės metus klesti vienuolynų veikla ir būtent tai, ką mes turime, norime parodyti visuomenei“, - sakė A.Malakauskis.

Šeštadienį Bernardinų sode rengiamos įvairios veiklos vaikams, jaunimui, šeimoms, įrengta „Ikonos palapinė“, kurioje galima mokytis melstis arba pakilti į specialiai įrengtą kalnelį, kur galima pasikalbėti su vienuoliais.

Pirmieji vienuoliai Lietuvą ar jos kaimynines žemes pasiekė prieš tūkstantį metų. Oficialus Lietuvos krikštas 1387 metais davė pradžią kontempliatyvių vienuolijų kūrimuisi Lietuvoje.

Per pastaruosius du dešimtmečius Lietuvoje veikiančių vienuolijų skaičius išaugo, tačiau bendras narių skaičius mažėja, ypač moterų. Šiuo metu Lietuvoje yra 612 moterų ir 137 vyrų vienuolių, iš viso Lietuvoje veikia 53 vienuolijos. Pasaulyje yra 130 tūkst. moterų ir 69 tūkst. vyrų vienuolių, veikia 200 vyrų bei 2 tūkst. moterų vienuolijų.

2011 metų surašymo duomenimis, 77 proc. Lietuvos gyventojų išpažįsta Romos katalikų tikėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
Dažniau tokiu švenčiu.Atgaiva sielai ir širdžiai.

Rimantas

Rimantas portretas
Sveiki,tai man nelabai patinka jie įšskiria tios kokiejiems patinka.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių