Quantcast

Sostinėje – pirmieji šalyje savarankiško gyvenimo namai

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Vilniuje duris atvėrė pirmieji savarankiško gyvenimo namai, psichikos negalią  ir proto negalią turintiems asmenims.

„Simboliška, kad minint Pasaulinę psichikos sveikatos dieną atidarome Savarankiško gyvenimo namus. Džiaugiuosi, kad Vilnius kryptingai siekia tapti miestu, kuriame svetimo skausmo nebūna. Šiais neramiais, pilnais skubėjimo ir informacijos laikais, psichinių problemų ir stresų vis daugėja. Todėl puiku, kad pagalba tampa vis profesionalesnė ir kokybiškesnė, kad šioje srityje dirba savo srities žinovai. Už ką mes šiandien jiems ir dėkojame“, – sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Per tris projekto įgyvendinimo metus rekonstruoti du pastatai Naujojoje Vilnioje, A. Kojelavičiaus gatvėje – 172/1 ir 127, atnaujinti inžineriniai tinklai, įrengtos gyvenamosios ir kitos patalpos, įsigyti baldai, įranga, automobilis.

A.Kojelavičiaus gatvėje 172 duris atvėrė Vilniaus miesto socialinės paramos centro savarankiško gyvenimo namai „Savi namai“, skirti psichikos negalią turintiems asmenims. Čia yra 23 kambariai su reikalingais baldais ir buitine įranga, vienu metu šiuose namuose su socialinių darbuotojų pagalba ir priežiūra galės gyventi 28 asmenys.

Pastate veikia ir dienos centras „Versmė“, kurį gali lankyti ne tik savarankiško gyvenimo namų gyventojai bet ir kiti vilniečiai, turintys psichikos negalią. Dienos centre vienu metu gali lankytis 30  asmenų.

Kitoje A. Kojelavičiaus gatvės pusėje, pastate Nr. 127, įsikūrė dveji Valakampių socialinių paslaugų namų padaliniai – Savarankiško gyvenimo namai ir Trumpalaikės globos centras proto negalią turintiems asmenims.

Paslauga teikiama 34-iems lengvą ir vidutinę proto negalią turintiems asmenims. Trumpalaikės globos centre  numatoma teikti trumpalaikės globos paslaugas 15-ai vidutinę ar sunkią proto ir kompleksinę negalią turinčių asmenų.

Naujai atidarytuose namuose neįgalūs asmenys namų aplinkos būstuose gyvens savarankiškai – tvarkysis buitį, planuos išlaidas, atliks namų ruošos darbus, gamins maistą ir turiningai leis laisvalaikį. Socialinių darbuotojų pagalba bus ugdomi jų savarankiško gyvenimo ir socialiniai įgūdžiai, siekiant jų visavertiško dalyvavimo visuomenėje. Šių paslaugų teikimas mažina asmenų su negalia patekimo į stacionarių paslaugų įstaigas riziką, prisideda prie neįgalių žmonių ir jų artimųjų gyvenimo kokybės gerinimo.

Trumpalaikės globos paslaugos proto ir kompleksinę negalią turintiems asmenis užtikrins profesionalią, jų poreikius atitinkančią pagalbą, kai jais laikinai negali pasirūpinti šeima ir artimieji. 

Iš viso paslaugas vienu metu galės gauti naujai atidarytuose padaliniuose per 100 asmenų.

Šių projektų įgyvendinimui buvo panaudota iš viso apie 8,7 mln. Lt, iš jų – 6,5 mln. Lt iš ES struktūrinių fondų ir 2,2 mln. Lt Savivaldybės lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių