Quantcast

Sostinėje jau linguoja „Lituanicos“ sparnas

Pirmadienį Vilniuje dar kartą prisimintas legendinis Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydis per Atlantą. Šalia Rinktinės gatvės esančio Technikos muziejaus atidengta „Lituanicos“ sparno skulptūra, simbolizuojanti lakūnų žygio aštuoniasdešimtąsias metines.

Karštą popietę netoli Mindaugo tilto žingsniuojančių smalsuolių dėmesį traukė lėktuvo sparno formos oranžinės spalvos skulptūra, ant kurios baltavo užrašas „Lituanica“. Paminklas buvo uždengtas parašiutu. Netrukus ceremoniją pradėjo perkusininkų pasirodymas, po kurio skambėjo iškilmingos kalbos, skirtos atidengimo šventei. Vedėjui baigus įžanginę kalbą, mikrofoną į rankas paėmė vienas idėjos autorių, fotomenininkas Saulius Paukštys.

„Tikiuosi, kad sukurtas ir realizuotas „Lituanicos“ sparnas, pažymintis Dariaus ir Girėno skrydį per Atlantą, neramiai lietuvių tautai suteiks daugiau vienybės, supratimo ir draugiškumo vienas kito atžvilgiu“, - kalbėjo S. Paukštys.

Atidarymo ceremonijoje pasirodė ir Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas. „Tokie įvykiai kaip šis atidengimas primena ir įprasmina mūsų tautos pasididžiavimą. Dariaus ir Girėno skrydžiui paminėti šiemet skirta ypač daug renginių, tačiau ypač džiugu yra tai, kad į šį paminėjimą savo indėlį įneša ir paprasti Lietuvos žmonės ir istorinis įvykis nelieka užmarštyje“, - džiaugėsi sostinės meras. A. Zuokas lakūnų skrydį prilygino Žalgirio mūšiui ir Baltijos keliui.

Pasibaigus iškilmingoms kalboms, vėjas kaip tyčia nutraukė jį dengusį parašiutą, o pats paminklas aidint plojimams pristatytas žmonėms.

Idėjos autorius Saulius Paukštys portalui diena.lt pasakojo, kad „Lituanicos“ sparnas turi ypatingą reikšmę. „Atidžiau įsižiūrėjus, galima pamatyti, kad skulptūra nėra statiška – ji linguoja. Pagal sumanymą, abudu „Lituanicos“ sparnai, kurių vienas turėtų būti Niujorke, judėdami sudaro tam tikrą ryšį. Jie tarsi kalba, tokiu būdu įprasmindami garsųjį lakūnų skrydį“, - sakė S. Paukštys.

Paklaustas, koks likimas laukia antrojo sparno, menininkas tikino, kad padarys viską, kad paminklas atsirastų ir anapus vandenyno. „Visais įmanomais būdais stengsimės gauti leidimą antrąjį sparną pastatyti Niujorke. Vienintelė kliūtis, kurią reikia įveikti – gauti atsakingų institucijų Amerikoje leidimą, todėl pasistengsime į derybas įtraukti ir Lietuvos valdžios atstovus. Tikiu, kad bendromis jėgomis šis reikalas bus sutvarkytas“, - optimizmo nestokojo fotomenininkas.

Prienuose pagaminta S. Dariaus ir S. Girėno lėktuvo maždaug aštuonių metrų sparno kopija į Vilnių atkeliavo ketvirtadienį. Pradinė idėja buvo abudu paminklus atidengti vienu metu, bet liko neįgyvendinta, nes nebuvo suteiktas leidimas skulptūrą atidengti Niujorke.

Darius ir Girėnas 1933 m. liepos 17 d. lėktuvu „Lituanica“ išskrido iš Niujorko į Kauną. Tūkstančiams žmonių laukiant parskrendančių lakūnų, šių lėktuvas sudužo Soldino (dabartinės Lenkijos) apylinkėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ričardas

Ričardas portretas
Ar Vilniaus meras vėl Zuokas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių