Quantcast

Sostinė rado vaistą, kaip atnaujinti senų daugiabučių rajonus

  • Teksto dydis:

Sostinės savivaldybė  rado naują būdą ištisiems senųjų  daugiabučių kvartalams  atnaujinti – rengia Kaimynijų teritorijų atnaujinimo programą, kuri iš esmės pakeis daugiabučių, statytų dar prieš kelis dešimtmečius, aplinką, skatins atrasti savitą kvartalo veidą, rašoma pranešime spaudai.

Pasirengusiems projektą, savivaldybė teiks dalinį  finansavimą – šiuo metu svarstoma skirti apie 7 eurus už 1 kv. m atnaujinamos teritorijos,  tačiau galutinė suma paaiškės po svarstymų.

Šiemet paklausus vilniečių, kaip jie įsivaizduotų savo kiemo erdvės pagerinimą, 28 proc. gyventojų atsakė norintys plėsti žaliąsias erdves, 18 proc. – įsirengtų naujus takus ir suoliukus, 15 proc. – plėstų žaidimų ir sporto aikšteles, 12 proc. – didintų automobilių stovėjimo vietų skaičių, 9 proc. įsirengtų dviračių taką ir stovus.  Dalinis  finansavimas pagal Kaimynijų programą bus greičiausias būdas atnaujinti ištisus kvartalus, kurie statyti  prieš dešimtmečius.

„Kaimynijų programa padės atsikratyti likusio „sovietiškumo“ senos statybos miegamuosiuose rajonuose, kur žmonės vis dar  nesijaučia savo kiemo šeimininkais. Mūsų tikslas  – kad vilniečiai savo kvartale, savo gyvenamojoje  aplinkoje ieškotų savitumo, tapatybės, rūpintųsi ir prižiūrėtų  savo teritoriją kaip savą. Viena pagrindinių paskatų – suteikti žmonėms galimybes, teises ir pareigas susitvarkyti savo teritoriją taip, kaip norisi, o savivaldybė prisidės finansiškai. Savivaldybė jau yra parengusi viso miesto teritorijoje kvartalų ir rekomenduojamų kaimynijų ribų nustatymo schemas“, – pristatydamas programą kalbėjo vyriausiasis  miesto architektas Mindaugas Pakalnis.

Pirmajame programos etape jau startavo du pilotiniai  kaimynijos projektai. Pavyzdžiui, S. Konarskio gatvėje 10 renovuotų daugiabučių (449 butai) namų kaimynija, turinti bendrą apie 22 tūkst. kv. m ploto sklypą, jau turi parengtus kiemų sutvarkymo projektinius pasiūlymus, ir planuoja apsitverti sklypą  tvora, įsirengti  sporto ir žaidimų  aikšteles su naujais įrenginiais, dviračių  saugyklas, atsinaujinti želdynus, pravažiavimų ir automobilių statymo aikštelių dangą, įsirengti šiukšliadėžes, suoliukus, rekonstruoti priėjimus prie pastatų ir kt.

Pagal Kaimynijų  programą savivaldybės finansavimas bus skiriamas tokiems projektams, kuriais atnaujinami kiemo pėsčiųjų takai, įrengiamas įvažiavimo užtvaras, vaizdo stebėjimo kameros ant pastatų, ar suoliukai, šiukšliadėžės, pavėsinės,  sodinami nauji želdiniai. Taip pat  bus finansuojamas  ir automobilių  stovėjimo vietų kieme įrengimas, vaikų žaidimų ar sporto aikštelę su įrenginiais. Finansavimas skiriamas ir kaimynijos teritorijoje suformuotų sklypų įteisinimui.

Visas išlaidas, kurios viršys savivaldybės teikiamą finansavimą, apmokės patys kaimynijos nariai. Atnaujinimo darbai turės būti atlikti ne vėliau kaip per 2 metus.

Kaimynija – tai  erdviškai susijusių daugiabučių namų (ne mažiau 3) gyventojų  bendruomenė. Į kaimyniją gali įsijungti ir šių namų teritorijoje įsikurusios įstaigos, kurios suinteresuotos drauge su aplinkui gyvenančiais  atsinaujinti aplinką, pavyzdžiui, įsirengti bendrą automobilių statymo aikštelę, skverą, ar sporto erdvę. Savivaldybė yra parengusi kvartalų ir rekomenduojamų kaimynijų ribų schemą.

Kaimynijų narių  paraiškos gauti finansavimą bus vertinamos pagal labai aiškiai  apibrėžtus kriterijus, skiriant balus, kur svarbu bus modernizuotų namų kaimynijoje skaičius, pačios kaimynijos dydis (gyventojų  skaičius), ar teritorijoje suformuotas ir įregistruotas sklypas, koks pasirengimas atlikti darbus, pačių darbų būtinumas, galimybė susimokėti likusią lėšų dalį, atmetus savivaldybės finansuojamą dalį ir t.t. Prioritetas teikiamas didesnėms ir daugiau modernizuotų daugiabučių turinčioms kaimynijoms.  Ar pasirašyti bendradarbiavimo sutartį spręs savivaldybės sudaryta darbo grupė.

Programos administratoriumi planuojama paskirti viešąją įstaigą „Atnaujinkime miestą”.

Atnaujintos teritorijos tvarkymu ir priežiūra ne mažiau kaip 10 metų toliau turės rūpintis patys kaimynijos nariai. Jie įsipareigoja nenutraukti žemės sklypo nuomos sutarties.

Daugumai miesto gyventojų labai rūpi jų gyvenamoji aplinka ir jie domisi mieste atliekamais darbais: 55 procentai apklaustųjų domisi savivaldybės veikla, o beveik du trečdaliai (62 proc.) mano, kad miestas per pastaruosius dvejus metus tvarkomas geriau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

MES

MES portretas
..gyvenamoji aplinka,tai ne senų mašinų statymo aikštelės ,patys juk valdžiažmogiai su mokslininkais rašė,kad atidarius ES sienas kiemai bus niokojami senais automobiliais..Savivaldybės nori sukišti viską į kiemus,tuo laisvą žemę galės parduoti...

Nijolė

Nijolė portretas
Įdomu kur viską sukišit, o dar baisiau- apsitversit! Gaisrinei privažiuoti dorai prie namo nėr kaip.!

Eilinis pinigų plėšimas

Eilinis pinigų plėšimas portretas
vagys ir tiek
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių