Quantcast

Sostinę “okupavo” Kaziuko mugės eisena

Šįryt sostinę “okupavo” 60 teatralizuotų Kaziuko mugės eisenos grupių. Vienuoliktą valandą ji pajudėjo nuo V.Kudirkos aikštės ir Gedimino prospektu žygiavo į Rotušės aikštę, kur vidurdienį buvo paskelbta oficiali mugės pradžia.

Spalvingai eisenai „dirigavo“ senoviškus ragus pučiantys vaikinai. Už jų rikiavosi iškilmingos Kazio skulptūros procesijos dalyviai, amatininkai, folkloro ansambliai, orkestras. Nors sostinės centre susidarė didelės spūstys, vilniečiai ir miesto svečiai juokavo, kad pirmą kartą įstrigo kamštyje, kuriame stovėti malonu.

Rotušės aikštės scenoje „įkurdinta“ vaizdo projekcija „Kaziuko kinas“, pasakojanti apie Kaziuko mugę. Jos lankytojai garsiai raginti žiūrėti, pirkti, gėrėtis ir derėtis dėl įvairių skanėstų, buities daiktų ar suvenyrų. Jei nemoki derėtis - ne problema, mat šventiškos nuotaikos apimti prekeiviai patys pritaiko nuolaidą. Juokauja, kad jos dydis priklauso nuo pirkėjo šypsenos platumo.

Bene didžiausios derybos vyksta pynėjų ir verbininkų nameliuose, o ilgiausios spūstys - šalia mėsos gamintojų ir riestainių pardavėjų. Pastarieji, rodos, labiausiai patenkinti šiemetine prekyba - 5-50 litų kainuojančius meduolius ir riestainius vilniečiai graibstyte graibsto ir sau, ir lauktuvėms.

Ypač kvapais vilioja iš Klaipėdos atkeliavęs medinis laivo formos žuvies “kioskelis”. Sostinės gyventojai ir svečiai mielai ragauja žuvų, tačiau apgailestauja, kad jų kainos - ne tokios ir gardžios. Viena vilniečių, buvusių klaipėdiškių, šeima, prisipažino, kad stintas, kainuojančias po penkis litus už vienetą, perka tik iš nostalgijos. Tuo tarpu duonos ir mėsos prekeiviai džiaugiasi pirkėjų antplūdžiu. Šiemet populiariausia - juoda ruginė duona ir kaimiški lašiniai.

Iš įvairių Lietuvos kampelių suvažiavę drožėjai ir verbų pynėjai taip pat džiaugiasi aktyvia prekyba. Kone kas antro mugės lankytojo rankose ar krepšelyje buvo galima išvysti gražiausių verbų ar medinių lentelių.

Ne mažiau populiarūs nei tradiciniai Kaziuko mugės riestainiai šiemet yra balti vėjo malūnėliai. Juos pagamino entuziastai, kurie gautą pelną skirs vėžiu sergantiems vaikams - “Rugutės” fondui. Jų galima įsigyti Pilies gatvės pradžioje. Jaunuoliai džiaugėsi, kad mugės lankytojai dosniai paremia jų idėją.

Visas mugės naujienas galima sužinoti specialiame Kaziuko laikraštyje, kuris parduodamas Pilies gatvėje, Tymo kvartale, prie Nacionalinio dramos teatro. O specialų mugės suvenyrą galima pasigaminti ir pačiam - Rotušės aikštėje prie scenos senoviniu kalimo prietaisu kaldinamos proginės mugės monetos.

Kaziuko mugė baigsis rytoj.


Šiame straipsnyje: vilniaus kaziuko mugė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių