Quantcast

Šnipiškės pasikeis neatpažįstamai – atsiras Senvagės parkas

  • Teksto dydis:

Iki šiol Šnipiškės daugeliui asocijavosi su dangoraižiais, statybomis ir visai šalia esančiomis apleistomis ar kukliai tvarkomomis teritorijomis.

Tačiau iki 2020 metų Šnipiškių veidas pasikeis iš esmės. Apleistoje ir ilgus dešimtmečius netvarkytoje teritorijoje nuo Neries iki Ozo gatvės bus įgyvendintas Neries Senvagės slėnio sutvarkymo projektas, kurio dėka po poros metų parkas atsinaujins ir taps nauja sostinės gyventojų traukos vieta, rašoma Vilniaus savivaldybės pranešime.

Čia jau spalio pradžioje prasidės teritorijos tvarkymo darbai, todėl savivaldybė vakar gyventojus pakvietė į projekto sutiktuvės VGTU „LinkMenų fabrike bei virtualią ekskursiją po būsimąjį Senvagės parką.

„Neries Senvagės slėnį mes atrandame iš naujo. Dar visai neseniai ši teritorija buvo sovietinio Vilniaus reliktas, kurio pagaliau nebeliks. Tuo pačiu, tai bus dar vienas simbolis, rodantis sostinės kryptį kurti ir naujai atrasti Vilniaus kraštovaizdžio vertybes. Džiaugiuosi, kad Vilniaus kūrime dalyvauja bendruomenė, to taip ilgai trūko miestui. Šis susitikimas ir gera nuotaika, vyraujanti aptariant Senvagės teritorijos kraštovaizdžio pasikeitimus, yra nauja Vilniaus kūrimo kartu su bendruomene forma,“ –  džiaugėsi sutiktuvėse dalyvavęs sostinės meras Remigijus Šimašius.

Projekto autoriais „Vilniaus plano“ projektų vadovas Vincas Brezgys ir architektas Paulius Jonys pristatė jau greitai prasidėsiančius darbus: iki 2020 m. slėnyje bus įrengta nauja rekreacinė zona su dviračių ir pėsčiųjų takais, vaikų žaidimų aikštelė, lauko kavinė ir viešasis tualetas. Projekte numatyta ir dviračių bei pėsčiųjų takų jungtis nuo Neries upės iki prekybinio centro „Ozas“, kuri drieksis 3,6 km.

Visiškai atsinaujins ir daugeliui žinomi unikalūs Senvagės vandens tvenkiniai – čia bus įrengti laiptai ir medinės terasos, atsiras aktyvaus laisvalaikio zona su universalia sporto aikštele, petankės (rutulinio) aikštele ir lauko treniruokliais, uždara šunų treniravimo aikštelė, apšvietimas, sutvarkyti želdinai. Įrengus infrastruktūrą, atsiras puiki erdvė rekreacijai ir gyventojų laisvalaikiui. Iš viso į Senvagės slėnio atnaujinimo projektą bus investuota daugiau kaip 920 tūkst. eurų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, Vilniaus miesto savivaldybės ir Vyriausybės lėšų.

Visiškai atsinaujins ir daugeliui žinomi unikalūs Senvagės vandens tvenkiniai – čia bus įrengti laiptai ir medinės terasos, atsiras aktyvaus laisvalaikio zona su universalia sporto aikštele.

„Šis ambicingas projektas prisideda ne tik prie gyvenamosios aplinkos kokybės gerinimo, bet ir kuria naują miesto veidą, didina Vilniaus patrauklumą. Tikimės, kad atnaujinus Neries Senvagės rekreacinę infrastruktūrą, atsiras erdvė aktyviam iš šiuolaikiškam laisvalaikio praleidimui, kuri taps ir gyvu naujų bendrabūvio formų kūrimosi centru, sujungs miesto, universiteto ir gyventojų bendruomenes naujoms veikloms“, – apie būsimus pokyčius kalbėjo ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto kancleris doc. dr. Arūnas Komka. Universitetui ir jo bendruomenei šis projektas taip pat yra svarbus, kadangi šalia būsimojo Senvagės parko jau kurį laiką sėkmingai veikia VGTU „LinkMenų fabrikas“.

Naujoji Senvagės vieša erdvė su medinėmis terasomis ant vandens, mažosios architektūros elementais bei informaciniu stendu kartu atliks ir edukacinę funkciją gamtosauginiu aspektu – suteiks informaciją lankytojams apie ledynmečiu susiformavusią Neries senvagę, apie kurios atsiradimą galbūt nedaugelis galėtų papasakoti.

Dviratininkai ir pėstieji susitikimo metu taip pat išgirdo gerų naujienų. Senvagės slėnyje atsiras svarbi miestui pėsčiųjų ir dviratininkų trasa šiaurės – pietų kryptimi, sudarysianti galimybę pėsčiomis ar dviračiais iš šiaurinių miesto rajonų patekti į miesto centrą. Šis dviračių takas įsijungia į bendrą Vilniaus dviračių takų sistemą.

Neries senvagės tvarkymo darbais, kurie apims teritoriją nuo Upės g. iki Ozo g. palei Geležinio Vilko (iki Geležinio Vilko žiedo) ir Linkmenų gatves bei aplink senvagės tvenkinius džiaugėsi ir vietos bendruomenė, kuri ilgai matė neišnaudotą slėnio urbanistinio ir ekonominio vystymosi potencialą.

„Ypatingai džiaugiuosi šioje kadencijoje Šnipiškių rajonui skiriamu dėmesiu – mūsų rajonas sulaukia vis daugiau projektų, gerinančių gyvenamąją aplinką, viešąsias erdves ir infrastruktūrą. Neries senvagės slėnio atnaujinimo projektas taip pat nuteikia visą Šnipiškių bendruomenę optimistiškai, kadangi nuo šiol čia ne tik galėsime mėgautis atsinaujinusia erdve, bet ir matome daug potencialo tolimesniam rajono vystymuisi bei naujoms investicijoms“, – Senvagės projekto naudą bendruomenei pastebi Šnipiškių seniūnas Jonas Šerėnas.

Visai šalia Senvagės slėnio, Šnipiškėse atsiras ir dar viena nauja traukos vieta, kurioje vilniečiai galės susipažinti su japonų kultūra – naujajame miesto centre, prie Lvovo ir Geležinio Vilko bei Linkmenų gatvių sankryžos, planuojama įkurti Japonišką sodą, kuriame bus galima pasimėgauti ramybe vienoje judriausių miesto vietų.

Tai tikrai ne paskutiniai projektai, planuojami Šnipiškėse. Viename iš unikaliausių ir savo architektūra išsiskiriančių sostinės rajonų taip pat planuojama pastatyti įspūdingą, modernų 18 metrų aukščio apžvalgos bokštą. Jis atsirastų erdvėje tarp Giedraičių, Kintų ir Kaltanėnų gatvių.

Daugiau nei keturiasdešimt metų nerekonstruota Neries krantinė taip pat jau sulaukė baigiamojo atsinaujinimo etapo: prieš porą metų atnaujinus žemutinę krantinės dalį, rekonstrukcijos sulaukė ir šlaitai bei viršutinė krantinės terasa bei viešosios erdvės šalia upės – jau pasirašyta rekonstrukcijos darbų sutartis su rangovais, kurie darbus pradės dar šį mėnesį. Iki 2019 m. pabaigos krantinė pasitiks vilniečius ir miesto svečius visiškai atsinaujinusi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rasa

rasa portretas
Gaila, kad pasikeis. Juk baisu, kai nebeatpažįstamai pakeičiamos senosios miesto vietovės. Kaip tik norisi kuo mažiau tokių stsndartinių keitimų, sugadinant visą istorinį vietovės veidą.

rrr

rrr portretas
kada prades meras naujint dviraciu taka 11-15 kilometre Nemencines plente?!? lenteles pastate 2018-2020m...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių