Quantcast

Šlovingoji „Amerikankė“ – sugrįžusių į sovietų Lietuvą rojus

Praėjusio amžiaus 6-ojo dešimtmečio viduryje Sovietų Sąjungos vadovas Nikita Chruščiovas pradėjo destalinizacijos kampaniją ir bandė susigrąžinti pabėgusius iš "sovietų rojaus", tarp jų – ir lietuvius. Vilniuje jie įsikūrė specialiame kvartale – Amerikankėje.

Didelė propagandinė kampanija

Pasak Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto Naujosios istorijos katedros docentas dr. Algirdo Jakubčionio, tam tikrą susidomėjimą Sovietų Sąjungai – esą po Josifo Stalino mirties pasikeitusiai valstybei – sukelti pavyko.

"Siekta parodyti, kad dėl stalininio rėžimo pasitraukę lietuviai gali imti ir sugrįžti į Lietuvą. Mūsų krašte 1957 m. buvo įkurtas specialus komitetas "Už grįžimą į Tėvynę", kuris ir vedė šį propagandinį, agitacinį darbą", – apie sovietinės valdžios užmojus pasakojo A.Jakubčionis.

Ši kampanija buvo nukreipta į išvykusius į Lotynų ir Šiaurės Amerikos žemynus lietuvius. Tuo metu vykę nuolatiniai Pietų Amerikos šalių valdymo perversmai Sovietų Sąjungos siekiams buvo tik į naudą, padėjo ir kairioji vietos spauda. Dauguma laikraščių, kurie buvo leidžiami lietuvių kalba, spausdino raginančius grįžti skelbimus.

"Tik neužmirškime, kad lietuviški laikraščiai, pavyzdžiui, dešiniosios pakraipos, niekados nebūtų spausdinę straipsnių tiems, kurie pasitraukė iš sovietmečio Lietuvos. Kitu atveju tai būtų reiškę pripažinti, kad sovietinė valdžia Lietuvoje yra legali. Taigi, spausdinti šiuos skelbimus galėjo kairiosios pakraipos komunistiniai arba prokomunistiniai socialistiniai laikraščiai", – teigė docentas.
Nostalgija įveikė

Dalis gyvenusių Lotynų Amerikoje į Lietuvą grįžo pusiau priverstinai, nes buvo susiję su komunistiniais ir socialistiniais judėjimais, o šiuose kraštuose į valdžią per perversmus atėję kariškiai arba dešinieji radikalai iškart imdavo persekioti kairiųjų pažiūrų gyventojus.

Taip pat skelbta, kad "tėvynę išdavę" pabėgėliai bus reabilituoti, tad pasitraukusius į užsienį po 1940-ųjų tikėtasi susigrąžinti. Paties ilgamečio Lietuvos komunistų partijos vadovo Antano Sniečkaus surinktais duomenimis, iki 1960-ųjų grįžo 98 reabilituotieji. Tarp atvykusių 1959 m. buvo ir dabartinio europarlamentaro Vytauto Landsbergio tėvas Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, kuris 1941 m. buvo Lietuvos laikinosios Vyriausybės komunalinio ūkio ministru.

"Sugrįžusiuosius pavadinkime senosios emigracijos banga. Žmogų galėjo paveikti nostalgija, jis ten buvo dirbęs ir užsidirbęs, tad galėjo planuoti sugrįžimą. Propaganda skelbė, kad atvykėliai gaus geras gyvenimo sąlygas, visi bus įdarbinti, jokių problemų nebus ir pan. Taigi, artėjant senatvei kodėl gi neparvažiavus", – svarstė A.Jakubčionis.

Kaip ir žadėjo sovietinė valdžia, taip ir padarė. Nemokami butai buvusiems emigrantams siūlyti ne tik Amerikankėje, bet ir tuo metu statyti pradėtame Antakalnyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

brodas

brodas portretas
tas plytinis namas kieme xxa.pradzios balkonas irgi tai ne amerikanke o jos kiemas

Matai

Matai portretas
net ministru galejo isidarbint,kaip gerai buvo prie tu ruskiu....

Poniutes

Poniutes portretas
pagalvokit,tik 10 metu po karo tepraeje,o jiems jau pyragu paduokit...Dziaukites,kad nebuvo,kaip Afganistane-30 metu karas ,baime,badas ir kasdien mirtis salia....1970 metais pati skaniausia duona buvo,kvepejo visa parduotuve,ne taip kaip dabar-su E330,E471 ir t.t.O zirneliu galejom patys uzsiaugint ir uzsikonservuot,kaip kad agurku.Be to misraine su majonezu-labai nesveikas maistas.Dabar tik pasvajot emigravusiam,kad grizus i tevyne-butas,darbas...Dar ir pasa atima....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių