- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Skūpūs moka du kartus
-
Skūpūs moka du kartus
-
Skūpūs moka du kartus
-
Skūpūs moka du kartus
-
Skūpūs moka du kartus
-
Skūpūs moka du kartus
-
Skūpūs moka du kartus
-
Skūpūs moka du kartus
-
Skūpūs moka du kartus
-
Skūpūs moka du kartus
-
Skūpūs moka du kartus
-
Skūpūs moka du kartus
-
Skūpūs moka du kartus
-
Skūpūs moka du kartus
-
Skūpūs moka du kartus
Kalvarijų turgų administruojančios bendrovės UAB „KTVG“ direktoriaus pavaduotojos Ingridos Talžūnienės teigimu, parduotuvėse medžiodami pačias mažiausias maisto produktų kainas, gyventojai neturėtų pamiršti kokybės. Žema produkto kaina labai dažnai reiškia prastesnę sudėtį, mažesnį svorį, produktas gali būti nešviežias – baigiasi jo galiojimo laikas.
„Kiekvienas galime prisiminti atvejį, kuomet braškes, pomidorus, bulves ar kokį kitą maisto produktą parduotuvėje pirkę pigiau, parsinešę namo, nusivylėme: atidarius pakuotę ar prapjovus daržovę radome nemalonių staigmenų. Mokėdami mažiau, labai dažnai mažiau ir gauname. Tad, kaip sako populiari liaudies patarlė, neapsigaukime, nes skūpus moka du kartus“, – sako I. Talžūnienė.
Kur pirkti maistą – ne mažiau svarbu
Anot specialistės, ruošdamiesi apsipirkti ir sudarydami pirkinių sąrašą, pirkėjai turėtų pagalvoti ne tik apie produktų kainą, bet ir apie jų kokybę, planuojamą įsigyti kiekį bei apie tai, kur geriau produktus pirkti.
„Pavyzdžiui, bulves, morkas, parduotuvėje tenka rinktis iš dviejų rūšių, o, tarkime, braškes – tik iš vienos. Čia nepaklausi pardavėjo, kokiomis sąlygomis daržovės buvo užaugintos, neparagausi, kad įsitikintumei kokybe ir įvertintumei skonį. Tad daržoves, mėsą, žuvį, kiaušinius ar medų rekomenduočiau pirkti turguje, o produktus, kurių turguje nerasite – parduotuvėje“, – sako I. Talžūnienė.
Turgavietėse prekiauja ūkininkai, kurie patys augina vaisius, daržoves, kopinėja medų, augina gyvulius, kepa duoną. Jie su pirkėju susitinka „akis į akį“, todėl brangina savo reputaciją, nes žino – jei pirkėjas liks patenkintas, sugrįš dar kartą. Be to, čia tarp pardavėjų vyksta konkurencija, tad jie patys šnekina pirkėjus, siūlo ragauti, derėtis. Neretai pirkėjai su pardavėjais pasidalija savo kontaktine informacija, kad galėtų pirmieji įsigyti šviežių produktų.
Prekyba turguje yra dinamiška, kainos bėgant dienai pasikeičia – ryte jos vienokios, vakare jau kitos. Apsilankius po pietų, kokybiškų produktų čia galima įsigyti pigiau.
Renkantis produktą, reiktų jo paragauti
„Turguje vaikštant kvepia žemuogėmis, braškėmis, pomidorais, akis džiugina ant prekystalių išdėliotos šviežios salotos, petražolės, cukinijos, morkos, burokėliai, ridikėliai. Čia juos galima pasirinkti iš kelių rūšių. Pavyzdžiui, bulvių suskaičiavome net dešimt, pomidorų penkias, kalafiorų – tris rūšis. Kiaušinių galima išsirinkti ne tik įvairių dydžių, bet ir nusipirkti jų tiksliai tiek, kiek reikia: tris, penkis ar septynis“, – pasakoja UAB „KTVG“ direktoriaus pavaduotoja.
Kalbėdama apie mėsos produktus, I. Talžūnienė sako, kad turguje mėsą nuo seno perka tie, kurie vertina jos kokybę. „Pas mus Kalvarijų turguje mielai lankosi tėvai, auginantys mažamečius vaikus. Mamos maisto gamybai renkasi geros kokybės mėsą, užaugintą Lietuvos ūkiuose. Jos žino, kad turguje galima derėtis, o ir dėl produktų kokybės yra ramios.“
Panašiai yra ir su duonos, pieno produktais. Turgaus kepyklėlėje galima įsigyti batoną vos už 35 centus. Jis bus šviežias, ką tik iškeptas. Pieno produktai turguje – tik iš ūkininkų rankų: riebaus kaimiško pieno litrą čia galima įsigyti už 72 centus, 200 g sviesto – už 92 centus, 250 g riebios grietinės – už 72 centus. Tai tikrai nėra aukšta kaina už tą kokybę, kurią gauna produktą įsigijęs pirkėjas, mano specialistė.
Žemos kainos ne visuomet skatina taupyti
„Maisto banko“ duomenimis, vienas Lietuvos gyventojas per metus išmeta kone 32,5 kilogramo maisto. Žema kaina pirkėjams neretai sukelia godumo jausmą – prisiperkama tiek, kad ne viską spėjama suvartoti. Tokiu atveju ne taupoma, o priešingai, švaistomi pinigai, produktai.
„Patarčiau pirkėjams, kurie tikrai nori taupyti, pirkinius planuoti ir susirašyti ant lapelio kiek ir kokių produktų reikia dienai, savaitei, mėnesiui; pagalvoti, kokius patiekalus iš kokių produktų gaminsite. Tuomet nekils noras imti daug to, kas pigu, ir ko galbūt nesuvartosite“, – pataria specialistė.
I. Talžūnienės manymu, pigus pirkinys, jo nesuvartojus, daug greičiau atsiduria šiukšlių dėžėje negu brangus. Tuo tarpu brangesnis produktas yra labiau vertinamas, jo neatsakingai neišmesi, stengsiesi suvartoti.
„Palinkėčiau visiems pirkėjams ne karštligiškai medžioti mažas kainas, o būti ūkiškais ir atsakingais vartotojais, sugebančiais rasti aukso vidurį tarp produkto kainos ir jo kokybės“, – sako UAB „KTVG“ direktoriaus pavaduotoja.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vilniaus savivaldybė pritarė naujojo darželio Perkūnkiemyje projektui3
Vilniaus miesto savivaldybė pritarė naujo, 290 vaikų talpinančio darželio Perkūnkiemio rajone projektui. Skelbiama, kad gavus statybų leidimus, darbus tikimasi pradėti kitų metų pradžioje. ...
-
Lietuvoje startuoja Graikijos „Aegean Airlines“ – dukart per savaitę skraidins į Atėnus1
Lietuvoje startuoja nacionalinė Graikijos oro vežėja „Aegean Airlines“ – du kartus per savaitę ji tiesiogiai skraidins iš Vilniaus į Atėnus. Tikimasi, kad keliautojai per Atėnus galės pasiekti daugiau pasaulio šalių jun...
-
Maitinimo sektoriaus atstovų protestas prie Vyriausybės: prašo grąžinti lengvatinį PVM tarifą9
Apie 100 protestuotojų – maitinimo sektoriaus atstovų – prie Vyriausybės rūmų Vilniuje penktadienį surengtame mitinge reikalauja grąžinti iki šių metų galiojusį lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą. ...
-
Seimas atmetė siūlymą panaikinti Lukiškių aikštės įstatymą4
Seimas ketvirtadienį nepritarė siūlymui atšaukti Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymą. ...
-
„Skaidrinam“ Vilniaus rajone: tarybos nariai degalus pylėsi po kelis kartus per dieną1
„Skaidrinam“ iniciatyvai pasiekus Vilniaus rajoną, nustatyta, kad mažiausiai aštuoni tarybos nariai degalus „pylėsi“ po kelis kartus per dieną, o beveik maksimalią išmokų sumą per kadenciją gavęs liberalas Arūnas...
-
Vilniaus šienavimo sezonas: tarp patogumo miestiečiams ir tvarumo1
Sostinėje prasideda šienavimo sezonas. Kaip ir pernai, vietose, kur žmonės daugiausia leidžia laisvalaikį, sportuoja, taip pat daugiabučių kiemuose, bus palaikoma trumpa veja. Dažnai šienaujama bus ir gatvių skiriamosiose juostose. Tači...
-
Vilniuje kaimynų bendrystę stiprins per dešimt bendruomenių projektų1
Sostinė bendruomenių tradicijas kuriančioms ir puoselėjančioms iniciatyvoms šiemet skiria 50 tūkst. Eur. Parama paskirstyta dvylikai kaimynystės ryšius stiprinančių projektų – isi jie dedikuoti vilniečių įtraukimui į kultūrin...
-
Vilniaus Senamiestyje bus pradedamos naujo gyvenamųjų namų projekto statybos5
Įmonių grupė „Eika“ kartu su bendrove „Etapas Group“ bei jos partneriais užbaigė sostinės Seinų gatvėje esančio sklypo ir jame suplanuoto gyvenamųjų namų projekto „Senamiesčio sodai“ įsigijimo sandorį. ...
-
Vilniaus oro uoste atidaryti olimpiniai vartai
Iki 2024 metų Paryžiaus vasaros olimpinių žaidynių likus 100 dienų, Vilniaus oro uoste atidaryti simboliniai olimpiniai išvykimo vartai. ...
-
A. Avulis: vis dar galioja mano pasiūlymas, kad 2026 m. pabaigoje stadione žaistume futbolą20
Nacionalinį stadioną iš „BaltCap“ perimančios „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis sako esąs pasirengęs vykdyti projektą, o jau 2026 m. pabaigoje galėtų būti sužaistos pirmosios futbolo rungtynės. Anot jo, šiuo metu ...