Quantcast

Skatins amatininkus tobulinti verslumo įgūdžius

Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra kartu su Vilniaus amatininkų asociacija pristatė projektą „Amatininkystės naujovės verslo politikoje“ (INNOCRAFTS). Juo tikimasi ne tik supažindinti kuo daugiau žmonių su lietuviškais amatais, bet ir paskatinti pačių amatininkų verslumą.

Menininkai ir vadybininkai

Vilnių dalyvauti programoje pakvietė Florencijos savivaldybė. Projektu bus siekiama gaivinti ir skatinti amatininkystę, patobulinti amatininkų verslumo įgūdžius, užmegzti ryšius su Europos šalių amatininkais.

Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos prezidentės Indrės Rutkauskaitės teigimu, amatininkai dabar susiduria su dilema – gaminti serijinius pigesnius dirbinius ar brangesnius kokybiškus.

„Lietuviai galbūt neturi pinigų pirkti tuos brangesnius kūrinius, o dėl turistų yra kita bėda – nėra geros rinkodaros, nėra vystomos geros reklamos“, - amatininkų verslo problemas vardijo I.Rutkauskaitė.

Vilniaus miesto savivaldybės Ekonomikos ir investicijų departamento Verslo licencijavimo ir leidimų skyriaus vedėjas Marius Skarupskas pritarė, kad amatų srityje būtina vystyti rinkodarą.

„Amatininkai įdeda dvasios į kūrinius, bet juos dar reikia ir parduoti“, - sakė jis. „Reikia pasimokyti verslo skatinimo amatų srityje. Juk amatininkai – ne ekonomistai, daug dalykų jiems tiesiog būtų nauja“, - antrino ir Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūros l.e. direktoriaus pareigas Jūratė Raugalienė.

Šiuo metu nemažai amatininkų dirba su verslo liudijimais. „Amatininkai, kurie yra įstoję į asociaciją kaip fiziniai asmenys, dirba su verslo liudijimais, vykdo individualią veiklą arba dirba pagal autorines sutartis. Daug amatininkų yra įkūrę viešąsias įstaigas arba uždarąsias akcines bendroves ir yra įstoję į asociaciją kaip juridiniai asmenys. Amatininkų organizacijos eina keliomis kryptimis: jos turi tautinio paveldo sertifikatą ir pristato tautodailę, taip pat pristato tam tikrus laikotarpius, tokius kaip Viduramžiai ar Renesansas, ir yra sekcija amatininkų, kurie pristato šiuolaikinius gaminius pagal poreikį“, - aiškino Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos prezidentė.

M.Skarupskas paskubėjo pridurti, kad amatininkams yra padaryta 50 proc. nuolaida verslo liudijimams įsigyti.

„Amatininkas nėra vien tas, kuris savo rankomis sukuria dirbinį. Jis yra ir savo darbų vadybininkas, ir veiklos organizatorius, ir studentų praktikos vadovas, mokytojas“, - sakė I.Rutkauskaitė.

Žingsnis po žingsnio

Galerijos – dirbtuvės „Meno niša“ juvelyrė Marytė Gurevičienė projekto pristatymo konferencijoje pasidalijo amatininkų pečius slegiančiais rūpesčiais. „Susikūrus auksakalių gildijai, buvo sunku gauti patalpas. Jas remontuoti turėjome iš savo lėšų. Kultūra juk nėra ta sritis, kur daromas „biznis“, ji reikalauja supratimo ir palaikymo. Žingsnis po žingsnio gavome truputėlį paramos, kad pastato išvaizda būtų bent patrauklesnė. Vis kita vis dėlto gula ant mūsų pečių, o mus palaiko tik vis dar rusenantis entuziazmas. Kartais jaučiame nuovargį ir nusivylimą, kad dėmesio skiriama yra labai mažai“, - sakė M.Gurevičienė.

Juvelyrė pasakojo, kad turi tam tikrą privilegija mokėti „labai mažytę“ patalpų nuomą, tačiau tūkstantinės sąskaitos už šildymą ir kitas paslaugas džiaugtis neleidžia. „Tai yra buitis, bet ji labai skaudi. Nelabai kam esame Lietuvoje įdomūs, nors esame įdomūs atvažiuojantiems iš užsienio“, - sakė menininkė.

Arčiau žmogaus

Projekto INNOCRAFTS laikotarpiu Lietuvos amatininkai stengsis įsisavinti kuo daugiau gerosios praktikos užsienio pavyzdžių, lankysis kitų šalių menininkų ir amatininkų dirbtuvėse, bus organizuojami teminiai vizitai, rengiami mokymo seminarai, rengiami amatų atgaivinimo istoriniuose miestuose planai. Per trejus metus bus surengti aštuoni tarptautiniai teminiai seminarai.

Vilniaus dailiųjų amatų asociacijos prezidentė I.Rutkauskaitė vylėsi, kad projektas padės vykdyti asociacijos uždavinius vienyti ir reprezentuoti amatų atstovus. Artimiausiuose asociacijos planuose – įkurtuvės ir mugė. „Asociacija planuoja įsikurti Savičiaus gatvėje, buvusiose galerijos „Auso avis“ patalpose, jose bus įkurtas Vilniaus amatų centras. Antra, rugpjūtį organizuojama Baltramiejaus mugė, kurioje amatai reprezentuojami per miestietišką kultūrą“, - artimiausius planus vardijo I.Rutkauskaitė.

2012-2014 metais įgyvendinamam projektui iš Europos regioninio plėtros fondo skiriama 125 tūkst. eurų (apie 430 tūkst. litų).

Projekte INNOCRAFTS dalyvauja 15 partnerių institucijų iš 11 Europos šalių: Florencijos savivaldybė (Italija), Toskanos savivaldybių asociacija (Italija), Prancūzijos nacionalinis menų ir amatų institutas, Reimso savivaldybė (Prancūzija), Andalūzijos paveldo visuomeninis fondas (Ispanija), Bistritos savivaldybė (Rumunija), Regiono savivaldybių asociacija (Bulgarija), Burgas savivaldybė (Bulgarija), Barselonos prekybos rūmai (Ispanija), Aakto universiteto meno ir dizaino mokykla (Suomija), Rygos savivaldybė (Latvija), Airijos amatų taryba, Budapešto įmonių agentūra (Vengrija), Slovakijos pramonės ir prekybos rūmai, Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra.

Projektas INNOCRAFTS yra Europos teritorinio bendradarbiavimo tikslo programos INTERREG IVC dalis.

Vilniaus dailiųjų amatų asociacija vienija 21 narį.


Šiame straipsnyje: amatininkaiamataiamatininkystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių