Quantcast

Skambina pavojaus varpais dėl apleistos Naujininkų bibliotekos

  • Teksto dydis:

Vilniaus miesto savivaldybė raginama surasti būdų greičiau sutvarkyti apleistą Naujininkų biblioteką.

Seimo narys Linas Balsys kartu su žinomais menininkais, visuomenės veikėjais ragina Vilniaus miesto savivaldybę greičiau imtis veiksmų dėl itin prastos sostinės Naujininkų rajone, Dzūkų gatvėje esančios bibliotekos būklės.

E-peticija.lt portale yra paskelbtas Seimo nario bei Naujininkuose gyvenančių žinomų menininkų, visuomenės veikėjų kreipimasis į Vilniaus merą Remigijų Šimašių, prie kurio kviečiama prisijungti visuomenė.

Kreipimąsi pasirašė Naujininkų rajone gyvenantis muzikologas, Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas Viktoras Gerulaitis, Šv. Kristoforo kamerinio orkestro smuikininkės Jevgenija Budzila ir Jurgita Gaubytė, Nacionalinio simfoninio orkestro muzikantai Giedrius Gelgotas, Saulius Astrauskas, prof. dr. Remigijus Vitkauskas, Lietuvos žurnalistų sąjungos nariai Gerimantas Statinis, Eglė Gerulaitytė.

L. Balsio teigimu, Dzūkų gatvėje veikianti biblioteka Vilniaus miesto savivaldybės yra itin apleista, jau ilgus metus prašosi remonto, kurio vis nesulaukia, nors ji labai populiari tarp Naujininkų ir aplinkinių rajonų gyventojų.

„2016 metai buvo paskelbti Bibliotekų metais su labai gražiu šūkiu – „Stiprios bibliotekos – stipri visuomenė“. Šūkis – labai teisingas, nes bibliotekos dažnai tampa bendruomenės kultūros centru, šviečia ir ugdo visuomenę. Naujininkų bibliotekoje nuolat lankose beveik 2 tūkstančiai gyventojų, joje sukauptas didelis leidinių fondas, kuris nuolat atnaujinamas. Ši biblioteka taip pat yra tapusi Naujininkų ir aplinkinių rajonų gyventojų – ypatingai vaikų ir senjorų – traukos centru. Vien bibliotekos darbuotojų pasišventimo ir dedamų pastangų nebeužtenka“, – sakė L. Balsys.

Kreipimesi prašoma numatyti lėšas bibliotekos patalpų sutvarkymui 2018 metų Vilniaus miesto savivaldybės biudžete, taip pat – kuo greičiau rasti būdų ir lėšų sutvarkyti elektros instaliaciją ir išspręsti bibliotekos šildymo klausimą.

„Bibliotekos patalpų būklė yra labai prasta: suskilinėjusios sienos, lubos, nusidėvėjusios grindys, įsiveisęs pelėsis, pasenusi elektros instaliacija, nepakankamas tiekiamos elektros galingumas, neužtikrinantis būtinųjų elektros suvartojimo poreikių, patalpose nėra jokio šildymo (šildomasi keliais buitiniais elektriniais šildytuvais), todėl čia temperatūra šaltuoju metų laiku vyrauja tarp 5 ir 14 laipsnių šilumos, kas prasilenkia su bet kokiomis higienos normomis. Savivaldybė nedelsiant turi ieškoti būdų ir lėšų per artimiausius metus sutvarkyti biblioteką“, – teigė L. Balsys.

Prie kreipimosi į sostinės merą prisijungiantis žinomas muzikologas Viktoras Gerulaitis, pats dažnai besilankantis Naujininkų bibliotekoje, taip pat yra sunerimęs dėl bibliotekos ateities.

„Dzūkų gatvėje gyvenu 10 metų. Pamenu, kaip nustebau ir apsidžiaugiau, kad čia, kur nėra net spaudos kiosko, staiga aptikau biblioteką, kurioje suradau man reikalingą informaciją. Nesitikėjau, kad tokioje nedidelėje bibliotekoje rasiu tokį didelį istorijos, filosofijos, estetikos skyrių. Biblioteka yra turtinga enciklopedine, pažintine literatūra. Nesvarbu, kad visa tai – šaltame kambaryje. Kai rašiau didžiąsias savo knygas, šioje bibliotekoje joms radau beveik visą medžiagą, ja rėmiausi. Ir šiandien čia randu tai, kas man reikalinga. Labai svarbu, kad šiame rajone, kuriame gyvena žmonės, kalbantys ir rusiškai, ir lenkiškai, jie bibliotekoje gali rasti daug gerų knygų lenkų, rusų kalbomis. Dzūkų gatvės biblioteka yra neįkainojama ir labai svarbi“, – kalbėjo V. Gerulaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių