Quantcast

Siūloma klasifikuoti universitetus, o Vilniaus universitetą iškelti aukščiau visų

  • Teksto dydis:

Visi šalies universitetai turėtų būti skirstomi pagal jų veiklos pobūdį, o Vilniaus universitetas pripažintas išskirtiniu.

Visi šalies universitetai turėtų būti skirstomi pagal jų veiklos pobūdį, o Vilniaus universitetas pripažintas išskirtiniu.

Tai siūloma trijų parlamentarų parengtose Mokslo ir studijų įstatymo pataisose.

Socialdemokratai Valerijus Simulikas ir Edvardas Žakaris bei liberalas Vitalijus Gailius siūlo Lietuvos universitetus skirstyti pagal jų veiklos įvairumą, universalumą, mokslinių sričių įvairovę ir eksperimentinę (socialinę, kultūrinę) plėtrą, įtaką regionų bei visos šalies raidai.

Pagal projektą, universitetai galėtų būti universalieji, specialieji ir regioninai.

Universaliaisiais universitetais būtų laikomos aukštosios mokyklos, pasižyminčios humanitarinių, socialinių, gamtos bei matematikos, o neretai ir medicinos, mokslų simbioze, išlaikančios pusiausvyrą tarp humanitarinių, socialinių ir gamtos mokslų disciplinų, ir vykdančios įvairių specialybių studijas.

Specialiųjų universitetų statusą įgytų tie, kurie vykdo specializuotus mokslinius tyrimus ir specializuojasi tam tikrų mokslinių tyrimų pagrindu, teikia aukštąjį universitetinį išsilavinimą atitinkamų sričių specialistams.

Regioniniais universitetais taptų įvairių sričių mokslinius tyrimus galinčios vykdyti ir jų pagrindu įvairių specialybių aukštąjį universitetinį išsilavinimą teikiančios mokyklos, tačiau jose būtų atsižvelgiama ir tenkinami regiono, kuriame vykdo veiklą, poreikiai.

Tuo metu Vilniaus universitetas išskiriamas iš visų.

"Vilniaus universitetui, kaip mokslo ir studijų institucijai turinčiai ilgaamžes bei išskirtines tradicijas ir pozicijas, suteikiamas išskirtinis statusas su šiame įstatyme numatytomis išimtimis", - rašoma projekte.

Jame numatyta, kad valstybinio universiteto statutą tvirtintų Seimas savo nutarimu, o Vilniaus universiteto būtų tvirtinamas įstatymu. Valstybinės kolegijos statutą tvirtintų Vyriausybė.

"Įstatymo pakeitimai ir papildymai reikalingi universitetų identitetui ir vaidmeniui visuomenėje lengviau nustatyti ir įgyvendinti, didinti jų vaidmenį kasdieniniame gyvenime", - teigia įstatymo pataisų autoriai.
Anot jų, šiuo metu galiojanti tvarka yra ydinga, neaiški, dviprasmiška.



NAUJAUSI KOMENTARAI

joo

joo portretas
vėl tas pats VU nori būti išskirtinis, nors jis toks yra tik dydžiu, o ne kažkuo kitu

gal nekelti reikia o

gal nekelti reikia o portretas
gal nekelti reikia o žeminti. Sakymim VU lyginam su VDU, tai VDU 10 kart žemesnio lygio, ten ir administravimas targiškas-pinigų surinkimo mašina, kur administracija nesisivokia kad studentas klientas, o klientus reikia gerbti, nu stumdyti kaip...

nesupratau

nesupratau portretas
o kam VU kelti, jei jis ir taip yra aukščiau visų universitetų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių