Quantcast

Šiluma vilniečiams nebrangs, o gal ir pigs

Vilniaus miesto valdžia susitarė su „Vilniaus energijos“ vadovais, kad šie atsiims prašymą pakelti šildymo kainą dar 50 proc. Šiemet už šildymą mokėsime 22,56 ct/kWh, o ateityje, gal net pigiau.

Sutiko palikti senus įkainius

Ketvirtadienį po dviejų metų pertraukos Vilniaus miesto savivaldybė atgaivino dialogą su šilumą vilniečiams tiekiančia bendrove „Vilniaus energija“. Po valandos derybų sutarta, kad „Vilniaus energija atsiims iš Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKKEK) prašymą kilstelėti vilniečiams šildymą iki 34,09 ct/kWh. Paliekamas galioti senas tarifas, patvirtintas parėjusių metų vasarą – 22,56 ct/kWh.

„Visiems vilniečiams galime pasakyti, kad šiluma šiais metais nebrangs. Mes kartu su „Dalkia“ eisime į Seimą, paprašysime , kad tie įstatymo pakeitimai, kurių pagrindu galima nebranginti šilumos, keisti metodiką, taip pat pajudėtų į priekį“, - po posėdžio komentavo Vilniaus meras Vilius Navickas..

Meras taip pat neatmetė galimybės, kad šiluma sostinės gyventojams ateityje galėtų pigti. „Pirmas darbas, kad ji nebrangtų, bet susitarėme, kad ieškosime tų galimybių ateityje“, - sakė miesto vadovas.

Šildymas gali pigti

Viltį, kad šiluma gali ir atpigti, teikia krintančios naftos ir gamtinių dujų kainos. „Vilniaus energijos“ prognozėmis, šiemet gamtinės dujos turėtų atpigti 50 proc.

Seime svarstomas įstatymo pakeitimo projektas, kuris leistų šilumos kainą perskaičiuoti kartą per mėnesį. Dabar kaina už šildymą bei karštą vandenį peržiūrima tik du kartus per metus. Jeigu bus priimtos įstatymo pataisos, nustatant kainą bus galima operatyviau reaguoti į kuro kainų pasikeitimus ir gyventojams nustatyti teisingesnius paslaugos tarifus. Pingant kurui greičiau pigtų ir šildymas gyventojams. 

Siekia susigrąžinti skolas

Tačiau į galimybę piginti šilumą visgi žiūrima įtariai. Mat „Vilniaus energiją“ smaugia 130 mln. litų skolos, susidariusios per 2008 metus. Įtariama, kad Seimui leidus kainą peržiūrėti kartą per mėnesį, šildymo paslauga vien dėl šios skolos vilniečiams gali staiga vėl šoktelėti.

Savivaldybė tikisi rasti saugiklių, kurie neleis krizės akivaizdoje branginti paslaugos. „Vilniaus energija“ taip pat sutinka, kad pingant kurui kaina už šildymą brangti neturėtų. Tačiau bendrovės viceprezidentas komercijai Rimantas Germanas neneigė, kad 130 mln. litų skolas vis dėlto privalės padengti galutinis vartojotės, šiuo atveju, sostinės gyventojai.
 
„130 mln. litų nuostolių niekur dingti negali, juos turės sumokėti vartotojas. Už viską moka galutinis vartotojas, net ir už dingusią kramtomąją gumą prekybos centre“, - teigė R.Germanas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių