Quantcast

Šildymas pinga ir „Baltermos“ klientams

Daliai vilniečių šildymą tiekianti bendrovė „Balterma“ prašo savivaldybės ir Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) sumažinti paslaugos kainą 10 ct.

Pašilaičių rajono gale gyvenantiems vilniečiams šildymą tiekia ne visą miestą aptarnaujanti bendrovė „Vilniaus“ energija“, o bendrovė „Balterma“.  Kadangi pastarosios klientų ratas ypač menkas, vos 2,5 tūkst. gyventojų (Vilniuje gyvena apie pusę milijono gyventojų), jos tiekiamos paslaugos kainos gerokai aukštesnės. Pavyzdžiui, pareitą sezoną didžioji dalis vilniečių už šildymą mokėjo 22,56 ct už  1 kWh be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Tuo tarpu „Baltermos“ vartotojams buvo taikomas 31,42 ct už 1 kWh įkainis be PVM.

Ketvirtadienį Vilniaus miesto savivaldybę pasiekė bendrovės prašymas perskaičiuoti šildymo kainą jos vartotojams. Atpigus gamtinėms dujoms, siūloma šildymo kainą sumažinti 10 ct. Jeigu Vilniaus miesto savivaldybės taryba ir VKEKK pritars, „Batlermos“ vartotojai jau nuo spalio 1-osios už šildymą mokės 21,52 ct už 1 kWh be PVM arba 23,5 ct už 1kWh su mokesčiais.

Kadangi praėjusį šildymo sezoną ir bendrovei „Balterma“ nebuvo laiku perskaičiuota paslaugos kaina, ši bendrovė, kaip ir daugelis Lietuvos šilumos tiekėjų, patyrė nuostolių. Juos per dvejus metus turės padengti „Baltermos“ vartotojai. Kokią sumą sudaro patirti nuostoliai – „Baltermos“ šilumos skyriaus vadovas Vytautas Noreika negalėjo pasakyti. Iš savivaldybei pateiktos medžiagos aiškėja, kad vartotojams dvejus metus bus pridedama po 0,6 ct nuostoliams kompensuoti.

Vilniaus miesto vicemeras Romas Adomavičius įsitikinęs, kad taryba jau ateinantį trečiadienį, rugsėjo 23 dieną, skubos tvarka patvirtins naują kainą. Mat kompensacijos dalis, tenkanti vartotojams, labai menka ir neturėtų sukelti neigiamų padarinių. Pavyzdys - „Viliaus energijos“ vartotojai mokės 2,5 karto didesnę kompensaciją, 1,35 ct. Ji išdėstyta ne dvejiems, o ketveriems metams. Tiesa, galutinė kaina „Vilniaus energijos“ vartotojams vis vien gerokai mažesnė – ji siekia 17,3 ct už 1kWh be PVM.  

Jei Vilniaus miesto taryba pritars „Baltermos“ pasiūlytai šilumos kainai, ją tvirtinti dar turės ir VKEKK. Komisija sprendimą turi priimti ne vėliau kaip per 10 dienų nuo savivaldybės tarybos sprendimo.


Šiame straipsnyje: šildymasBaltermašilumos kaina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių