Quantcast

Sereikiškių parkas - su čiuožyklomis ir fontanais

Vilniaus miesto valdžia iki kitų metų rudens tikisi atgaivinti istorinį Sereikiškių parką. Jame be gėlynų žadama įrengti tvenkinius, fontanus, lauko kavines ir daug žaidimo aikštelių.

Sereikiškės prilygs Europos parkamas

Šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybės specialistai baigia parengti Sereikiškių parko rekonstrukcijos techninį projektą. Jame numatyta atkurti XIX amžiaus pabaigoje egzistavusią parko infrastruktūrą, sutvarkyti želdynus bei įrengti naujų traukos objektų.

Vilniaus savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis pabrėžė, kad pirmiausia bus siekiama atkurti istorines parko vertybes: ne tik želdinius, takus, saulėtas ir šešėliuotas zonas, bet ir botanikos sodo, oranžerijos bei bernardinų vienuolių sodo fragmentus.

Botanikos sode planuojama vesti pažintines gamtos pamokas moksleiviams, oranžerijoje gyventojai bei miesto svečiai galės išvysti egzotinių augalų, o vienuolių sode pasivaikščioti po labirintus, susipažinti su viduramžių vienuolynų ūkininkavimo tradicijomis. Taip pat, saugantis vandalizmo atvejų, parką ketinama aptverti ir nakčiai rakinti.

„Taip pat būtina sukurti įvairių naujų traukos centrų, kad Sereikiškių parke kiekvienas rastų sau patrauklų kapelį. Parke be lauko kavinių bus įrengtos trys vaikų žaidimo aikštelės, pritaikytos skirtingo amžiaus vaikų grupėms. Vyresniems bus pastatytos šachmatų ir rutulių mėtymo aikštelės. Bus atkurta centrinė parko aikštė su fontanais, sutvarkyti istoriniai tvenkiniai, kuriuose taip pat planuojama įrengti plaukiojančius fontanus. Žiemą juos bus galima išimti, o tvenkinius paversti čiuožyklomis“, - parko viziją pristatė M.Pakalnis.

Vilniaus miesto meras Vilius Navickas pabrėžė, kad Sereikiškės matomos kaip svarbi dalis europinių parkų tinklo. Parkas turi būti patrauklus tiek visoms vilniečių grupėms, tiek miesto turistams.

Atidarymas - kitų metų rudenį

Parko techninį projektą ketinama parengti iki šių metų lapkričio. Prieš žiemą bus pradėti parko tvarkymo darbai, pirmiausia – atkuriami želdynai. M.Pakalnis pabrėžė, kad iš visų parke esančių želdinių bus pakeista tik apie 30 proc. Patys vertingiausia augalai ir medžiai nebus naikinami.

Taip pat šiemet bus tvarkoma parko infrastruktūra, atnaujinami istoriniai takai, centrinė aikštė, atvesti elektros, vandentiekio, kanalizacijos tinklai. Parkas vilniečiams turėtų būti atidaromas 2010 m. rudenį.

Bendra projekto vertė siekia 18 mln. litų. Didžiąją dalį lėšų – apie 14 mln. litų tikimasi gauti iš Europos Sąjungos fondų. Apie 2 mln. litų ketina skirti pati Vilniaus miesto savivaldybė, dar tiek pat turėtų pridėti privačios verslo organizacijos.  


Šiame straipsnyje: sereikiškės

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių