Quantcast

Savivaldybės įmonės vadovui – nemalonumai dėl kalbų feisbuke

Vilniaus konservatoriai merą Remigijų Šimašių ragina įvertinti už investicijas atsakingos savivaldybės įmonės „Go Vilnius“ vadovo liberalo Dariaus Udrio pasisakymus diskusijoje apie Lietuvos partizanus socialiniame tinkle „Facebook“.

Diskusijoje TS-LKD atstovės Agnės Zalanskaitės paskyroje buvo aptariamas originalus dokumentas - rezistencijos kovų metu platintas atsišaukimas, kuriame rašoma „Kolchozas - badas ir vergija. Kam brangi gyvybė, meskite išdavikišką tautai kolchozų organizavimo darbą! Mirtis išdavikams. Partizanai“.

D.Udrys į įkeltą nuotrauką su atsišaukimu sureagavo replika „O žudyti kolchozų organizatorius - moralu?“ Jis taip pat klausė:  „Pagal kokią definiciją kolūkio organizavimas prilygsta nusikaltimui prieš žmoniją, už kurį etikos normos leidžia grasinti nužudymu?“, o vėliau idėjo citatą su terorizmo apibrėžimu.

Į tai jautriai sureagavo daugelis diskusijos dalyvių.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovai kelia klausimą, ar D.Udrys gali toliau eiti pareigas, kai „Lietuvos partizanų ginkluotą pasipriešinimą okupacinei sovietų valdžiai prilygino terorizmui“ ir savo pasisakymais „įžeidė šimtus tūkstančių nuo okupacijos nukentėjusių asmenų ir jų šeimų“. Pažymima, kad tokie pareiškimai „suduoda stiprų smūgį ne tik jo asmeninei, bet ir „Go Vilnius“ bei Vilniaus miesto savivaldybės reputacijai“.

Pagal kokią definiciją kolūkio organizavimas prilygsta nusikaltimui prieš žmoniją, už kurį etikos normos leidžia grasinti nužudymu?

„Nesuvokiama, kaip vakarietiškai valstybinei įstaigai gali vadovauti žmogus, kuris ne tik neišmano mūsų istorijos, tačiau savo pasisakymais viešojoje erdvėje niekina Lietuvos laisvės kovotojus ir skleidžia Lietuvos valstybingumo svarbą nuvertinančias istorines interpretacijas. Tokie Vilniaus savivaldybei pavaldžios viešosios įstaigos vadovo pasisakymai yra skandalingi ir turi būti griežtai įvertinti miesto vadovų“, – išplatintame pranešime teigia Seimo TS-LKD frakcijos narys Adomas Bužinskas.

D.Udrys konservatorių pateikiamą diskusijos interpretaciją vadina niekuo nepagrįsta. Jis sako nepateisinantis sovietų vykdytų nusikaltimų, kolektyvizacijos ir kitų žmogaus teisių pažeidimų, nuo kurių nukentėjo ir jo artimieji, tačiau suabejojo dėl partizanų atsišaukime galimo įžvelgti grasinimo susidorojimu su civiliais.

„Tokią, kokia apibūdinama kreipimęsi, mano pasisakymų interpretaciją absoliučiai atmetu ir ji yra absoliučiai nepagrįsta. Karo metu civilių žudymą, įskaitant netgi civilius kolaborantus, ir grasinimus jiems fizine žala draudžia tarptautinė teisė. Diskusija vyko apie konkretų atsišaukimą, kuris atrodo kaip toks grasinimas. Siūliau diskutuoti, ar tai moralu ir teisinga“, - BNS sakė D.Udrys

„Kas dėl sovietinės valdžios - neturiu menkiausios abejonės, kad ta valdžia vykdė nesuskaičiuojamą skaičių žmogaus teisių pažeidimų, kuriuose nukentėjo ir mano giminaičiai ir kad kolektyvizacija buvo nepateisinama“, - pridūrė „Go Vilnius“ vadovas.

Liberalų sąjūdžio vadovas Meras Remigijus Šimašius sako pasisakymų nematęs, o savivaldybės įmonių vadovų darbą vertinantis „pagal rezultatus, o ne pagal kitus dalykus“. Vis dėlto jis sako nesutinkantis su D.Udrio pozicija.

„Mano pozicija labai aiški, ką ir Lietuvos partizanai pokariu darė ir daugeliu atveju tą darė labai efektyviai ir tinkamai: jeigu laisvė pavojuje, tai reikia gintis ir šiuo atveju ne biurokratija yra pirmoje vietoje, o bendražmogiškos vertybės ir laisvės gynimas. Man atrodo, viskas labai aišku, konkretu,didelių diskusijų nėra. Ir jei kažkas bando kolaboruoti okupantams, jis tampa laisvės priešu“, - sakė R.Šimašius.

„Sėdint XXI amžiaus pradžioje šalyje, kuri žengia demokratijos keliu ir kurioje reikalai klostosi į gerą, žmonės pamato laisvės vertybės, gyvena komfortiškai ir tolerancijos sąlygomis, pabandyti iš šios dienos pozicijų teisti žmones, kurie pokario metais kovojo už tai, kad mes šiandien tai turėtumėme - man atrodo, tai neadekvatu“, - pridūrė meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  portretas
lietuvos banditai dabar vadinami partizanai turetu matyti kiek nekaltu zmoniu isaaude ateje nauju metu ryta saude nekaltas motinas palikdaMI KELIU MENESIU VAIKUS KIEK ZMONIU ISAUDYti guli miskuose pelkese visi tyli net yra dokumentai kurie saude dabar jie patriotai lai pasiziuri savo kraujuotas rankas jos visos kraujuotos lietuvos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių