Quantcast

Savivaldybei – nurodymai „derinti“ renovuojamų mokylų sąrašą su Seimo nariais

  • Teksto dydis:

Vilniaus savivaldybė sako sulaukusi Švietimo ir mokslo ministerijos nurodymo su konkrečiais valdančiųjų atstovais „derinti“ sąrašą mokyklų, kurias ketinama renovuoti. Ministerijos atstovai tokius kaltinimus neigia.

Už švietimą sostinėje atsakingas Vilniaus vicemeras konservatorius Valdas Benkunskas BNS sakė, kad savivaldybė, sulaukusi ministerijos prašymo pateikti  renovuotinų mokyklų sąrašą, tai padarė praėjusią savaitę, tačiau tuomet ministerijos atstovai savivaldybei pateikė kitą sąrašą, kuriame iš viso 1,77 mln. eurų konkrečioms mokyloms esą siūlo skirti Seimo nariai.

„Paskambino atstovė iš ministerijos ir paprašė savivaldybės Švietimo departamento specialistės atvykti pasikalbėti dėl investicinių projektų. Net nesiuntė elektroniniu paštu dokumento kopijos - jai nuvažiavus, sakė: nusirašykite šitą lentelę su pavardėmis ir sumomis, kad savivaldybės darbuotoja neva parneštų politinei valdžiai, kad žinotų, ką reikia atsakyti į raštą“, - BNS sakė V.Benkunskas.

„Dar buvo pasakymas, kad jei savivaldybė sugalvotų skirti kažkuriai kitai mokyklai ar kažkuriai iš jų neduoti, tai turime susiderinti - aš, kaip kuruojantis vicemeras, ar kažkas iš administracijos turi skambinti konkrečiam Seimo nariui ir susitarti, vos ne paprašyti malonės, ar galėtumėme tuos pinigus panaudoti kur nors prasmingiau“, - pridūrė jis.

Sąraše, kurį BNS perdavė vicemeras, prie konkrečių mokyklų pavadinimų ir joms siūlomų skirti lėšų įrašyti Seimo valdantieji, daugiausia - švietimo ir mokslo ministrės „darbietės“ Audronės Pitrėnienės partijos kolegos. Dokumente nurodoma, jog „darbietė“ Larisa Dmitrijeva siūlo paremti šešias įstaigas, jų tvarkymui skiriant beveik trečdalį milijono eurų: Vilniaus darželiams-mokykloms „Vaivorykštė“ ir „Saulutė“ parlamentarė siūlo skirti po 58 tūkst. eurų, Vilniaus Gabijos gimanzijai ir A.Puškino vidurinei - po 29 tūkst. eurų, darželiui-mokyklai „Svaja“ ir „Karuselė“ - atitinkamai 96 tūkst. ir 20 tūks. eurų. „Darbietis“ Sergejus Ursulas siūlo finansavimą „Žaros“ ir „Laisvės“ gimnazijoms (200 tūkst. ir 80 tūkst. eurų) bei „Vilnies“, Pavilnio ir „Atžalyno“ pagrindinėms mokykloms (atitinkamai 25, 49 ir 13 tūkst eurų). Taip pat „darbietis“ Artūras Paulauskas 209 tūkst. eurų siūlo skirti Abraomo Kulviečio gimnazijai.

„Darbietis“ Vytautas Gapšys Vilniaus „Žemynos“ gimnazijai numatęs 85 tūkst. eurų. „Tvarkietis“ Valdas Vasiliauskas, anot dokumento, po 58 tūkst. eurų ragina numatyti Simono Daukanto, Jono Basanavičiaus gimnazijoms ir Naujininkų mokyklai. Sąraše pateiktas socialdemokrato Eduardo Šablinsko pageidavimas Vilniaus „Laisvės“ gimnazijai, Naujosios Vilnios muzikos mokyklai ir „Vilnios“ pagrindinei mokyklai atitinkamai skirti 80, 70 ir 50 tūkst. eurų.

Teisingumo ministras socialdemokratas Juozas Bernatonis rekomenduoja 145 tūkst. eurų skirti Užupio gimnazijai, partietis Algirdas Sysas - 300 tūkst. eurų Vilniaus Žygimanto Augusto mokyklai.

V.Benkunsko nuomone, šiais veiksmais ministerija tarp valdančiųjų bando įtvirtinti „politinę prekybą“ siekiant rinkėjų palankumo prieš Seimo rinkimus. Anot jo, Vilniuje yra apie 15 proc. renovuotų mokyklų, tačiau ministerijos pateiktame sąraše nėra pačios prasčiausios būklės ugdymo įstaigų, kurias savivaldybė siūlytų renovuoti.

„Nežiūrima nei į mokinių skaičių, nei į srautus, nežiūrima, kas planuojama ateityje su tam tikromis mokyklomis, kurios gali būti sujungtos, atlaisvinti pastatai kai kurių, pavyzdžiui, tautinių mažumų mokyklų“, - sakė jis.

Tuo metu švietimo ir mokslo viceministrė „darbietė“ Genoveita Krasauskienė, vadovaujanti komisijai, kuri tvirtina finansavimą įstaigų modernizavimui, tikina, kad ministerija jokių nurodymų savivaldybėms nėra davusi.

„Jeigu teigiama, kad gavo iš mūsų gavo tokius nurodymus, reikėtų kalbėti konkrečiai: kas davė tokius. Pirmą kartą girdžiu, nežinau, drįsčiau garantuoti, kad bent jau iš ministerijos jokių nurodymų niekam, jokiai savivaldybei nėra duota“, - BNS sakė G.Krasauskienė.

ŠMM patvirtintoje Švietimo įstaigų modernizavimo programoje numatoma, jog planuojamas modernizuoti švietimo įstaigas turi atrinkti savivaldybės, vadovaudamosis programoje patvirtintais atrankos kriterijais. Pasak G.Krasauskienės, šios tvarkos laikomasi kasmet.

Anot jos, programai šiemet Seimo patvirtintu sprendimu visos šalies ugdymo įstaigų modernizavimui skirta beveik 13,6 mln. eurų.

„Tikrai nėra konkrečios dalies savivaldybėms - jos teikia pagal poreikį, o komisija renkasi, diskutuoja“, - paaiškino viceministrė.

Lėšos ugdymo įstaigų modernizavimui skiriamos iš valstybės biudžete, Valstybės investicijų programoje numatytų bei savivaldybių ar kitų lėšų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pažiūrėkit

pažiūrėkit portretas
kokioms mokykloms siūloma skirti lėšų - daugiausiai ruskių ir lenkų.

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Pinigų skyrėjus iš Seimo reikia komandiruoti į Klondaiką, pasikasti aukso kad turėtų ką dalyti.

neūkiškumas

neūkiškumas portretas
Siaubas - remontuoja, o suolai neuždangstyti! Nevykėliai ir darbininkai, ir mokyklos vadovai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių