Quantcast

Savivaldybei gresia ieškinys dėl stringančių „Hanner“ investicijų

  • Teksto dydis:

Vilniaus bendrajame plane išliekant reikalavimui, kad buvusio sostinės „Žalgirio“ stadiono teritorijoje turi būti pastatyta futbolo arena, gali įstrigti dalis nekilnojamojo turto vystymo bendrovės „Hanner“ 200 mln. eurų vertės plėtros planų, o plano pakeisti neskubančiai sostinės savivaldybei gali tekti aiškintis teisme.

Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis BNS patvirtino, jog pagal vis dar galiojantį sostinės bendrąjį planą, teritorijoje tarp Rinktinės, Šeimyniškių ir Raitininkų gatvių numatytos sporto paskirties statinio statybos.

„Plane įrašyta, kad toje teritorijoje turi būti futbolo arena ir pramogoms skirtas objektas. Jie („Hanner“ - BNS) gali statyti (kitus statinius - BNS), bet turi likti vietos ir tam objektui, dar yra pakankamai vietos, kad tai būtų padaryta. Dabar ten formuojamas užstatymas pagal gatvę ir lieka dar daug vietos iki rytinės sklypo ribos“, - BNS sakė M.Pakalnis.

Klausiamas, ar šiuo metu rengiamame naujame miesto bendrajame plane yra numatyta keisti teritorijos paskirtį, M.Pakalnis konkrečiai atsakyti negalėjo.

„Šiuo metu miestas rengia naują bendrąjį planą ir peržiūrės to objekto tikslingumą. Visaip gali būti“, - teigė M.Pakalnis.

Tuo tarpu „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis BNS tvirtino, kad bendrojo plano sprendinius dėl futbolo arenos savivaldybė turėjo pakeisti gerokai anksčiau. Anot jo, 2013 metais Vyriausybės strateginis komitetas nusprendė atsisakyti ketinimų „Žalgirio“ stadiono teritorijoje statyti Nacionalinį stadioną ir šiuos planus nukreipė į Šeškinės mikrorajoną.

Remdamasi šiuo sprendimu 2014 metais Vilniaus miesto taryba, tuomet dar vadovaujama mero Artūro Zuoko, įpareigojo administracijos direktorių organizuoti bendrojo plano koregavimo procedūras.

„Aš nesuprantu, kaip vis dar gali būti nepakeistas bendrasis planas. Tai yra nelegalu. Mes teritoriją įsigijome pagal galiojančius teisės aktus ir priimtus sprendimus, viską, ką čia suplanavome atvirai ir skaidriai pristatėme visuomenei, todėl visiems aišku, kokie yra mūsų planai. Todėl mums ypatingai keista, kai kažkam kyla abejonių“, - sakė A.Avulis.

Jo teigimu, bendrasis planas turėjo būti pakoreguotas iškart po tarybos sprendimo, tačiau tai nepadaryta iki šiol. 2015 metais įsigydama beveik 8 hektaro ploto teritoriją centrinėje miesto dalyje už 41 mln. eurų iš Šiaulių banko, įmonė planus kūrė būtent pagal šiuos teisės aktus.

„Mes vadovaujamės galiojančiais Vilniaus miesto tarybos ir Vyriausybės strateginio komiteto sprendimais, kad Nacionalinio stadiono Rinktinės gatvėje nebus. Manau, kad viskas pakankamai aiškiai parašyta. Bendrasis planas turėjo būti pakeistas po tarybos sprendimo praėjus mėnesiui, vadinasi 2014 metų gruodį, tačiau praėjo beveik dveji metai ir mes to nematome. Čia galbūt meras gali atsakyti, kodėl jis dar nepakeistas“, - sakė A.Avulis.

Klausiamas, ar tai stabdys plėtrą teritorijoje, „Hanner“ valdybos pirmininkas teigė, kad tokia tikimybė yra.

„Iš dalies. Bendrasis planas nurodo, kad dalyje teritorijos turi būti sporto paskirties pastatas, tačiau detalieji planai kitoje dalyje mums leidžia daryti tai, ką darome ir teisinės priešpriešos nėra. Ji atsiranda tik, jeigu mes norime užstatyti visą teritoriją. Tuomet gali kilti trikdžių“, - teigė A.Avulis.

Jis neatmetė galimybės, kad jei savivaldybė nepakeis bendrojo plano, „Hanner“ kreipsis į teismą.

„Be abejo. Tačiau, kaip bus, matysime. Bet kuriuo atveju, kiekvienoje situacijoje elgsimės adekvačiai ir jeigu prireiks, savo interesus ginsime teisinėmis priemonėmis. Planas turi būti pakeistas, nes yra priimti sprendimai. Mes už 40 mln. eurų įsigijome teritoriją ir tas, kas turės norą pakeisti priimtus sprendimus ir sugrąžinti ten stadioną, turės prisiimti politinę bei finansinę atsakomybę už tai. Bet mes tikimės, kad bendrasis planas bus pakeistas, nes savivaldybė turi vadovautis teisės aktais, patinka tai kažkam, ar ne. Kitas dalykas, jie turi keisti bendrąjį planą, nes jo galiojimas pasibaigė dar 2015 metų sausį ir jis yra negaliojantis“, - sakė „Hanner“ vadovas.

Savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė teigė kol kas negalinti pakomentuoti situacijos.

„Artimiausias dvi savaites šiuo klausimu savivaldybėje vyks pasitarimai ir, manau, kad po jų jau bus aišku, kaip spręsime šį klausimą. Neabejoju, kad rasime būdą priimti racionaliausią sprendimą“, - BNS atsiųstame atsakyme teigė A.Vaitkunskienė.

Buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijoje „Hanner“ šiuo metu yra pradėjusi viešbučio statybas ir suplanavusi biurų pastatą, o gretimame sklype plėtoja daugiabučių projektą „Pilies apartamentai“. Vien į šiuos projektus bendrovė investuos 60 mln. eurų. Įmonė skelbė, kad teritorijoje turėtų iškilti komercinės, visuomeninės bei gyvenamosios paskirties kvartalas.

Vilniaus savivaldybė su Kūno kultūros ir sporto departamentu dar rugsėjį paskelbė 73 mln eurų (be PVM) preliminarios vertės Nacionalinio stadiono koncesininko konkursą.

Stadioną planuojama statyti teritorijoje šalia Vilniaus prekybos centro „Akropolis“, kur stadiono statybos buvo pradėtos dar 1987 metais. 1993-iaisiais buvo užkonservuoti jau pastatyti stadiono pamatai bei laikančiosios konstrukcijos, o 2008 metais į objektą investavus dar 33,6 mln. eurų, statybos darbai nutrūko dėl finansavimo trūkumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių