Quantcast

Savivaldybė su Nacionaline biblioteka gaivins Gedimino prospektą

  • Teksto dydis:

Vilniaus meras Remigijus Šimašius apsilankė baigiamoje rekonstruoti Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, kur pasirašė ketinimų protokolą dėl Vilniaus savivaldybės ir Bibliotekos bendradarbiavimo – kartu sieks atgaivinti Gedimino prospekto vakarinę dalį, pritraukiant į ją daugiau žmonių, verslų ir veiklos.

Savivaldybė ir biblioteka bendradarbiaus, pritraukdamos tarptautinius renginius, skirtus moksleivių ir jaunų vilniečių švietimui bei verslumui,  kartu skatins kūrybinės, technologines industrijas, mokyklų ir darželių įsitraukimą į interaktyvias bibliotekos programas. Modernioje atnaujintoje bibliotekoje kursis patrauklios bendradarbystės erdvės, kuriose lankytojai galės ne tik patogiai dirbti, mokytis ar leisti laisvalaikį, bet ir burtis į aktyvias bendruomenes.

„Iki šiol viešas gyvenimas Gedimino prospekte baigdavosi ties Lukiškių aikšte, todėl tikiuosi, kad rugsėjį atsidarysianti atnaujinta biblioteka taps nauja vilniečių traukos vieta bei atgaivins vakarinę Gedimino prospekto dalį“, – sakė Vilniaus meras R. Šimašius.

Bibliotekos kaimynystėje, Gedimino prospekto vakarinėje dalyje iki šiol labai trūko interaktyvių ir patrauklių erdvių.  Savivaldybė su biblioteka plėtos  įvairias iniciatyvas, susijusias su tarptautinių kūrybinių ir technologinių kompanijų pritraukimu į šią miesto dalį.  Jau šią vasarą šalia bibliotekos, Gynėjų gatvėje „Barclays“ atidarys „Rise Vilnius“ bendradarbystės erdvę (angl. hub) startuoliams. Pasak mero, Vilnius yra gyva ir draugiška erdvė jiems klestėti – miestas startuoliams siūlo pažangią IT infrastruktūrą ir daugybę galimybių. „Rise Vilnius“ erdvėje telksis pasauliniai mentoriai, vyks hakatonai, kūrybinės dirbtuvės, renginiai.

Be to, miestas jau pasirašė sutartį ir dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo darbų. Šioje aikštėje prieš šimtmetį vykdavo mugės, virė gyvenimas, todėl savivaldybė stengiasi, kad ji vėl taptų vilniečių mėgstama vieta, įgautų istoriškai adekvatų ir šiandienos poreikius atitinkantį pavidalą. Aikštėje bus patogu atsipūsti po darbų, ar tiesiog pasiklausyti šalimais esančios bažnyčios kariljono muzikos. Darbai aikštėje prasidės dar šią vasarą, o kitą pavasarį jau tikimasi pakviesti visus džiaugtis atsinaujinusia aikšte.

Šiandien bibliotekoje vyko įdomi diskusija – „LNB sugrįžta, sugrįžk į LNB“, kurioje dalyvavo Vilniaus meras R. Šimašius, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys Vytautas Juozapaitis, Ministro Pirmininko patarėjas kultūrai Faustas Latėnas ir bibliotekos bendruomenė.

Pasak bibliotekos vadovo Renaldo Gudausko, rekonstruojamos tik bibliotekos sienos, o veiklos ir jos funkcijos atnaujintoje erdvėje yra modeliuojamos ir kuriamos naujai. Glaudžiai bendradarbiaujant su Britų nacionaline biblioteka ir semiantis iš partnerystės gerųjų pavyzdžių, tikimasi kilometro spinduliu aplink biblioteką sukurti panašų į britų Žinių kvartalą, adekvatų klasterį ir prilygti geriausioms pasaulio nacionalinėms bibliotekoms, kurios yra ir ekonominės pažangos dalis.

Bibliotekų metais Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka užbaigia pagrindinio pastato rekonstrukciją – rekonstruotas pastato vidus ir atnaujintas interjeras, įrengtos komunikacinės sistemos, atnaujinta fasado apdaila. Tai pirmoji tokio masto rekonstrukcija nuo bibliotekos įsikūrimo Vilniuje prieš 53 metus. Bibliotekoje bus siūlomos naujos paslaugos, lankytojams bus prieinami atviri knygų fondai, įkurta medijų skaitykla, garso įrašų ir muzikavimo studija, meno rezidencija. Bibliotekoje bus sukurtos vadinamosios bendradarbystės erdvės, taip pat atnaujintos konferencijų, seminarų ir parodų salės.

Iškilmingas bibliotekos atidarymas planuojamas rugsėjo 1 d.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių