Quantcast

Savivaldybė rengiasi Rotušės rekonstrukcijai

Ištirti ir atverti lankytojams senuosius rūsius, nudažyti išorę ir vidų, pakeisti langus, renovuoti restoraną – Vilniaus valdžia rengiasi Rotušės rekonstrukcijai. Tai miestui gali kainuoti keletą milijonų litų.

Braižo planus

Vilniaus merija netrukus skelbs konkursą ir ieškos, kas galėtų parengti Rotušės pastato renovacijos projektą. Tam šiemet skirta beveik 200 tūkst. litų.

Kaip matyti iš paskelbtos užduoties projektuotojui, pasitelkiant archeologus, rengiamasi ištirti pastato būklę: pamatus ir pagrindus, pastato stabilizaciją. Taip pat projektuotojas turi pateikti rūsių vėdinimo projektą, pasiūlyti, kaip galima būtų renovuoti restoraną, vėdinimo sistemą,, pastato vidaus elektros instaliaciją, šildymo sistemą, vidaus patalpas ir duris.

Renatas Dudonis, Vilniaus vystymo kompanijos vadovas, nurodė, kad šiemet Rotušės remontui pinigų kol kas nenumatyta. Tėra skirta 200 tūkst. litų projektavimo darbams parengti. Tai artimiausiu metu ir bus daroma.

„Jau buvo daryta ekspertizė – nustatyta, kad rūsiuose besikaupianti drėgmė ardo pastatą, atšokinėja dažai. Bus atlikti reikalingi tyrimai, parengtas projektas, tada matysime, kiek renovacija gali kainuoti“, – informavo R.Dudonis.

Jis spėjo, kad renovacija galėtų prasidėti kitąmet – mat 2013 metais Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungai, taigi sostinei prisireiks daugiau reprezentacinių vietų, greičiausiai bus siekiama pasinaudoti ir ES lėšomis.

Baigs per kelis mėnesius

Jonas Jonynas, Viešosios įstaigos „Vilniaus Rotušė“ valdytojas, tikslina, kad būsimas remontas miestui gali atsieiti keletą milijonų litų. „Tai kainuotų tikrai ne daugiau nei 2 mln. litų. Gali būti ir mažiau, neaišku, kaip suskaičiuos tyrėjai“, – kalbėjo J.Jonynas.

Rotušės valdytojas tvirtina, kad būsimo remonto mastai „nebus dideli“. „Tai ilgai tikrai netruks. O nuo 1937 m. Rotušės rūsiukų niekas netyrė. Tad reikia judėti į priekį“, – dėstė J.Jonynas.

Būsimas remontas, pasak Rotušės valdytojo, tetruktų kelis mėnesius. „Jei savivaldybė vis tik nuspręs, kad remontas reikalingas, jis tetruktų viso labo kokius du mėnesius. Darbo tai tikrai nesukliudys“, – užtikrino J.Jonynas.

Nors projektavimo darbų konkurso nuostatose įrašytas ir galimas restorano renovavimas, ir kiti, lyg ir ne pirmo būtinumo darbai, J.Jonynas teigia, kad tai dar nereiškia, kad visa tai ir bus remontuojama.

„Projektuotojai turės pasakyti, ką reikia ir ko nereikia renovuoti: ką daryti su vėdinimo sistema, su šildymu. O gal paaiškės, kad viskas tvarkoje ir tokių darbų nereikės. Į visus klausimus atsakys projektuotojai“, – aiškino Rotušės valdytojas.

Kaltas upelis?

Labiausiai tyrimų ir remonto reikia pastato rūsiams, kur drėksta tinkas ir lupasi dažai. Specialistai įtaria, kad taip gali būti dėl po Rūdninkų gatve tekančio upelio.

„Galbūt jis kur prasigraužė į rūsius. Todėl ir reikia padaryti tyrimus, kad ta Rotušė stovėtų dar kelis šimtus metų“, – kalbėjo J.Jonynas.

Vitas Karčiauskas, Kultūros paveldo departamento Vilniaus teritorinio padalinio vadovas, nurodo, kad didelių problemų yra su rūsių hidroizoliacija ir ventiliacija: „Tai labai negerai. Laikas pagaliau tvarkyti ir atverti likusius rūsius; pamatyti, kas ten yra“.

Specialistai aiškina, kad su rūsiuose besikaupiančia drėgme buvusi Rotušės grindinio rekonstrukcija neturi nieko bendra – tokių įtarimų jau pasigirdo. Esą su rūsių vėdinimų problemų buvo ir anksčiau.

Šiuo metu yra ištyrinėta tik trečdalis po sostinės Rotuše esančių rūsių. Kai kuriuos jų gali aplankyti ir miestiečiai. Daugybė Rotušės požemių erdvių dar nėra žinomos, jos yra užverstos.

Vilniaus Rotušė remontuota 2002-aisiais metais. Paskutinis jos remontas vyko pernai metų rudenį – remontuotas pastato karnizas. Tam buvo išleista 155 tūkst. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių