Quantcast

Savaitgalį sostinės gatvės taps improvizuotais parkais

Jau ryt pagrindinės sostinės gatvės taps žaliomis poilsio ir kūrybos zonomis – čia šurmuliuos pirmąsyk organizuojama iniciatyva „Parkuok kitaip“.

Renginio metu įvairiose Vilniaus vietose lauks sportinė, kultūrinė ir laisvalaikio programa, vyks ekologinių idėjų sklaida.

Renginio organizatoriai žada Gedimino prospekto dalį nuo V.Kudirkos aikštės iki Katedros aikštės padengti dirbtine veja, taip šią sostinės gatvę paverčiant laikinu parku ir pagrindiniu šventės tašku.

Į kūrybinį „Parkuok kitaip“ procesą įsitrauks menininkai, sporto entuziastai, populiariausi Vilniaus barai, ekologinių idėjų skleidėjai, miesto bendruomenių atstovai ir Vilniaus miesto savivaldybė. Renginio metu nestigs sportinių atrakcijų, pradedant rytinėmis mankštomis ir baigiant šachmatų bei gimnastų turnyrais.

Diskusijų popietėse žalio miesto temomis pasisakys kviestiniai svečiai.

„Idėja paversti Gedimino prospektą parku gimė prieš metus, kai eksperimentuojant su Vilniaus nuotraukomis gimė koliažas – „apželdintas“ Gedimino prospektas.

Ši vizija susilaukė labai daug teigiamos reakcijos ir palaikymo, tad nutarėme pabandyti ją įgyvendinti ir bent laikinai sukurti dar vieną poilsio erdvę sostinės centre”, – pasakoja „Parkuok kitaip“ iniciatorė, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros fakulteto, urbanistikos katedros dėstytoja Inga Urbonaitė.

Pasak pašnekovės, Vilnius yra žalias miestas, kurio rekreacinis potencialas yra labai didelis, tačiau trūksta šviežio požiūrio, kokybiškai įrengtų žaliųjų erdvių, kurios sugebėtų patenktini įvairius gyventojų poreikius.

„Stebėdama miestą, dažnai galvoju ir stebiu, ką būtų galima pakeisti, patobulinti. Šiuo metu, aplinkos harmonizavimo klausimai, darnaus vystymosi principų įgyvendinimas yra itin aktualus visame pasaulyje ir Vilnius – ne išimtis. Būdų ir technologijų yra apstu – to mokome ir savo studentus Vilniaus Gedimino technikos universitete. Didžiausias iššūkis yra pačios visuomenės požiūris, informavimas, ir tikiu, jog įvairios visuomeninės iniciatyvos, laikini miesto įvykiai, padeda aktualizuoti problemas, skatina ieškoti sprendimų, o svarbiausia – veikti”, – teigia I. Urbonaitė.

„Parkuok kitaip“ organizatorių iniciatyva 2010 m. „Sostinės dienų“ metu buvo sėkmingai įgyvendintas panašaus pobūdžio projektas „Sėdėk kitaip“.

Gedimino prospekte, šalia „Fluxus“ ministerijos, buvo įrengti viešai erdvei pritaikyti interaktyvūs žaidimai, vyko atviros menininkų dirbtuvės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių