Quantcast

Sausio 13-oji: gedulo ar pergalės diena?

  • Teksto dydis:

Jau dvidešimt šešerius metus minime Laisvės gynėjų dieną. Įprasta, kad minėdama šią dieną Lietuva iš esmės „rengiasi“ gedulo spalvomis ir naudoja jo formas. Tačiau, gal tie įvykiai visai netragiški, o pergalingi?

VšĮ „Pozityvūs pokyčiai” ir Vilniaus Universiteto Istorijos fakulteto (VU IF) Alumni draugija organizuoja diskusiją „Sausio 13-osios DNR: tik minėti ar švęsti?“, kurioje siūlo persvarstyti nusistovėjusį požiūrį į 1991 m. Sausio 13-osios įvykius.

„Sausio 13-oji yra visų mūsų Pergalės diena, kuri suvienijo laisvės troškusius žmones, kurie išdrįso visam pasauliui pademonstruoti tvirtą valią, ryžtą ir apsisprendimą. Mes parodėme pasauliui, jog taikiai, be ginklo rankoje galima apginti savo garbę, orumą, turtą, šeimą, valstybę – LAISVĘ. Atėjo metas žuvusiųjų atminimą įamžinti džiaugsmingai, linksmai ir iškilmingai, pakeltomis galvomis ir su muzika: švęsti savo pergalę ir laisvę“, – įsitikinęs diskusijos organizatorius, VšĮ „Pozityvūs pokyčiai” vadovas Karolis Sargūnas.

„Jaunimo noras persvarstyti kolektyvinę atmintį – senas, kaip pats istorijos mokslas. Tai natūralu, nes Lietuvoje jau užaugo tikroji Nepriklausomybės karta – ji neturi atsiminimų iš tų dienų, todėl nori persvarstyti jiems siūlomą Sausio 13-osios naratyvą. Tiesa gimsta tik diskusijose, todėl visos jos sveikintinos ir reikalingos“, – sako VU IF Alumni draugijos pirmininkas, žurnalistas Vytautas Bruveris.

Organizatoriai apie tai kviečia pakalbėti atviroje diskusijoje Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje 2017 m. Sausio 13 d. 16 val.

Moderatorius: žurnalistas Edmundas Jakilaitis

Diskusijos dalyviai:

VU Istorijos fakulteto lektorius, Kultūrinio žurnalo „Naujasis Židinys – Aidai“ vyr. redaktorius, rašytojas dr. Tomas Vaiseta.

Muzikantas, visuomenininkas, šaulys Gabrielius Liaudanskas-Svaras.

„Fabula Hill+Knowlton Strategies“ valdybos pirmininkas Mykolas Katkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lt

Lt portretas
Žydo siknabergio teismo diena bus. Kaip jav banditai lietuvius šaudė. Ir landssudziui kraujo reikejo. Ateis teismas ir į tavo kiemą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių