Quantcast

Santariškių medikai pirmieji pasaulyje nauju būdu prisilietė prie žmogaus širdies

  • Teksto dydis:

Užvakar, rugsėjo 24 d. Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų medikų komanda, su kolegomis iš JAV, 61-erių metų pacientui, po infarkto, su širdies nepakankamumu ir kairiojo skilvelio aneurizma, nestabdant širdies, be dirbtinės kraujo apytakos sistemos, atliko minimaliai invazinę širdies operaciją. Tai pirmas atvejis pasaulyje, kai tokiu unikaliu ir sudėtingu būdu pavyko prisiliesti prie žmogaus širdies ir išgelbėti jo gyvybę.

Santariškių klinikų kardiochirurgas, vienas iš pagrindinių minėtos operacijos širdies komandos narių, dr. Gintaras Kalinauskas džiaugiasi, kad Lietuvos medikai nuo šiol galės būti širdies gydymo pažangos pavyzdžiu visam pasauliui, o pacientai, patyrę miokardo infarktą, su širdies nepakankamumu ir širdyje susiformavusiu dideliu randu, dėl naujausių medicinos technologijų galės žymiai geriau jaustis.

„Anksčiau tokiems pacientams mes turėdavome atverti krūtinės ląstą, o sustabdžius širdį ją prapjauti. Naujasis metodas – mažai invazyvus, todėl jis yra greitesnis, mažesnė komplikacijų rizika, po jo pacientai sveiks lengviau ir greičiau. Džiugu, kad tokios operacijos įžiebia viltį pagelbėti daugybei žmonių ne tik Lietuvoje“, –  sakė Gintaras Kalinauskas.

Kaip teigia dr. G.Kalinauskas Santariškių klinikose tai atlikti buvo galima todėl, kad čia yra įrengtos specialios hibridinės operacinės ir yra susiformavusi stipri širdies komanda, apjungianti kardiochirurgus, kardiologus, anesteziologus ir echoskopijos specialistus.

Santariškių klinikų širdies komanda (dr. Gintaras Kalinauskas, dr. Kęstutis Ručinskas, dr. Robertas Samalavičius, dr. Giedrius Davidavičius, dr. Ieva Norkienė  ir gyd. Vilius Janušauskas) tokioms operacijoms pusę metų kruopščiai ruošėsi Prancūzijos ir Amerikos laboratorijose.

Minėta pirmoji operacija truko beveik 6 valandas. Pasak medikų pacientas šiuo metu sveiksta. Jis jaučiasi gerai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
jei nuvalyti triukšmą...semantinį....: JAV mokslininkai sėkmingai išbandė metodą ant JAV avelių, dabar pabandė ant lietuviško av......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių