Quantcast

Santariškių klinikos pradeda teikti pagalbinio apvaisinimo paslaugas

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto Santariškių klinikos po naujo įstatymo priėmimo pirmosios pradeda teikti pagalbinio apvaisinimo paslaugas – ligoninė šią savaitę gavo licencijos papildymą, leidžiantį teikti pagalbinio apvaisinimo ir lytinių ląstelių banko paslaugas.

Kaip BNS nurodė Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba, tai kol kas vienintelė sveikatos priežiūros įstaiga, galinti teikti tokias paslaugas. Licencijas siekia gauti dar penkių įstaigos.

Santariškių klinikos pranešė, kad jų Santaros vaisingumo centre veiklą pradėjo pirmasis Lietuvoje licencijuotas lytinių ląstelių bankas, kuriame saugomos lytinės ląstelės, reprodukciniai audiniai ir pagalbinio apvaisinimo metu skurti embrionai. Ligoninė pabrėžia, kad Vaisingumo technologijų poskyryje atliekamos procedūros yra labai svarbios ne tik poroms, turinčioms vaisingumo sutrikimų, bet ir onkologiniams pacientams, siekiantiems išsaugoti vaisingumą prieš gydymą nuo vėžio.

Akreditavimo tarnybos duomenimis, prašymus suteikti teisę teikti pagalbinio apvaisinimo paslaugas yra pateikusios dar penkios klinikos: „Kardiolita“, „Vaisingumo klinika“, „Jolsana“, „Northway“ medicinos centrai bei Baltijos Amerikos terapijos ir chirurgijos klinika.

Pasak Akreditavimo tarnybos, įvertinus šių įstaigų pasirengimą teikti pagalbinio apvaisinimo ir lytinių ląstelių banko paslaugas, nustatyta kai kurių trūkumų, kuriuos įstaigos privalo pašalinti.

Licencijavimo procedūra trunka 90 dienų, tačiau jei įstaiga yra tinkamai pasirengusi, jis gali būti trumpesnis.

Minėtų penkių įstaigų pasirengimą Akreditavimo tarnyba įvertins per balandžio-gegužės mėnesius ir toms, kurios atitiks visus reikalavimus, bus išduodamos licencijos.

Pagalbinio apvaisinimo procedūrų teikimas pacientams nuo sausio buvo sustojęs, nes įsigaliojus Pagalbinio apvaisinimo įstatymui įstaigoms prireikė atsinaujinti licencijas. Akreditavimo tarnybos vadovė Nora Ribokienė anksčiau yra sakiusi, kad įstaigoms reikalingos dvi licencijos – lytinių ląstelių bankui ir pagalbinio apvaisinimo procedūrai. Iki įstatymo įsigaliojimo medicinos įstaigos privalėjo turėti licenciją dirbtinio apvaisinimo procedūrai.

Nuo sausio įsigaliojęs įstatymas leidžia nevaisingoms poroms pagalbinio apvaisinimo procedūroms gauti valstybės finansavimą ir sukuriamų embrionų skaičius neribojamas, o nuo vasario dar įsigaliojo pataisos, kuriomis įpareigojama nepanaudotus embrionus saugoti neterminuotą laikotarpį, taip pat įteisinama embriono donorystė. Iki įstatymo priėmimo procedūros buvo atliekamos tik privačiose įstaigose vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ruta

Ruta portretas
Laba diena kiek kainuotu dirbtinis apvaisinimas aciu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių