Quantcast

Santariškėse trūksta pinigų medikų algoms

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų (VUL SK) steigėjų ir stebėtojų taryba neseniai patvirtino ligoninės 2013 metų biudžetą, kuris įvarė siaubo administracijai ir ligoninės darbuotojams, rašo „Lietuvos rytas“.

„Ligoninė įstumta į finansavimo duobę. Jos biudžeto deficitas viršija 20 milijonų litų“, - sakė VUL SK Gydytojų sąjungos, vienijančios per 300 medikų, pirmininkas Paulius Zeromskas.

Jo teigimu, pastaruoju metu ligoninėje tekalbama apie viena: kiek ir kaip nupjauti visiems darbuotojams algas, kurios ir taip mažėja nuo 2008-ųjų. Pernai vidutinė gydytojų alga Santariškėse buvo maždaug 3 proc. mažesnė nei 2010-aisiais - 4093 litai (neatskaičius mokesčių), slaugytojų - 2193 litai.

Pasak dienraščio, ligoninių biudžetams antkaklį neria pakitusi jų finansavimo tvarka. Pastaruoju metu buvo sumažintas paslaugų finansavimo balas. Antra, už brangias paslaugas anksčiau buvo mokama papildomai, dabar to nebedaroma. Konfliktas dėl finansavimo kilo su steigėju - Sveikatos apsaugos ministerija.

„Biudžetas - neigiamas. Bet juk ne mes, gydytojai arba slaugytojai, kalti, kad gydėme žmones. Mums nesumokėjo už atliktą darbą ir pažeidė ne ką kita, bet mūsų konstitucinę teisę į atlygį už darbą. Steigėjai liepė sumažinti algas, pakeisti darbo sutarties sąlygas ir prievarta pasirašyti naujas. O jei darbuotojai su tuo nesutiks -nurodyta atleisti“, - aiškino P.Žeromskas.

Kad šįmetis VUL SK biudžetas nebūtų deficitinis, kiekvienas iš klinikose dirbančių medikų turi išsižadėti maždaug mėnesio algos - atlyginimai visiems jiems turi būti nukirsti 10 proc.

Valstybinės ligonių kasos (VLK) Sveikatos priežiūros paslaugų departamento direktorius Viačeslavas Zaksas teigia, kad finansavimas per sunkmetį visoms gydymo įstaigoms buvo mažinamas solidariai ir vienodai - sumažinant bazinių kainų balo vertę iki 0,89 lito.

„Šių metų pradžioje sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo patvirtintas toks finansavimas, kad pirmąjį šių metų pusmetį sveikatos priežiūros įstaigos galėtų suteikti tiek pat paslaugų, kaip ir pernai tuo pat metu. Kad ir antrąjį šių metų pusmetį finansavimas liktų toks pat, trūksta 145 mln. litų. Todėl VLK ir Sveikatos apsaugos ministerija kreipėsi į Vyriausybę bei Finansų ministeriją, kad būtų leista panaudoti PSDF biudžeto rezervą. Jame yra sukaupta 266 mln. litų. Pernai gydymo įstaigoms, panaudojant ir PSDF biudžeto rezervą, už pacientams suteiktas paslaugas buvo sumokėta 297 mln. litų“, - teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lina

lina portretas
Trijose kaimyninių rajonų ligoninėse dirbantis echoskopuotojas per mėn uždirba nuo 12-15 tūkstančių litų, patikėt garntuoju-teisybė. Tai be algos šimtas metų išgyventų, nes ji sudaro mažesnę dalį pajamų,

nuomone

nuomone portretas
kaip cia taip yra, kad milijonai tratinami plansetiniams kompiuteriams ir softo kurimui, o atlyginimams truksta ?

nieko tokio

nieko tokio portretas
Daugumą gydytojų neblogai "remia" pacientai - išgyvens.
VISI KOMENTARAI 7

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių