Quantcast

Sanatorija „Pušyno kelias“ jungiama prie Vilniaus universitetinės ligoninės

Vyriausybė posėdyje trečiadienį pritarė, kad Vilniaus mieste, Verkių regioniniame parke, įsikūrusi sanatorija „Pušyno kelias“ būtų prijungta prie Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga per posėdį sakė, kad sanatorijos prijungimas prie ligoninės, tikimasi, lems ūkiškesnį tvarkymąsi „Pušyno kelyje“.

„Mūsų manymu, tas tvarkymasis galėtų būti ir ūkiškesnis“, – teigė ministras.

Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Darius Kazlauskas BNS trečiadienį sakė, kad po reorganizacijos tikimasi geriau išnaudoti turimą infrastruktūrą, pagerinti valdymą.

„Jungdami prie respublikinės universitetinės ligoninės, turėsime ir šiokį tokį veiklos kaštų efektyvinimą, kadangi tikėtina, kad vis dėlto administracijos padalinį mes efektyvinsime (...). Turime abejonių dėl dabartinės administracijos kompetencijos, yra šiokių tokių neaiškumų, neskaidrumų, ir Seimo Sveikatos reikalų komitetas yra iškėlęs tuos klausimus. Tai šito jungimo metu mes dar vieną problemą spręsime, būtent vadybos“, – aiškino D.Kazlauskas.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad vasarį sanatorijoje apsilankęs Seimo Sveikatos reikalų komitetas konstatavo, jog įstaiga veikia nuostolingai, turi įsiskolinimų, vėluoja mokėti darbo užmokestį, neracionaliai naudoja turimus išteklius, ir pasiūlė apsvarstyti prijungimo prie Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės galimybes.

Anksčiau svarstyta „Pušyno kelią“ prijungti prie Santariškių klinikų, tačiau klinikos nepageidavo prisijungti skolų turinčią ir nuostolingai veikiančią įstaigą.

„Profilio nekeisime, tik ateityje, tikėtina, galbūt pavyks išvystyti slaugos paslaugas, nes jų labai trūksta didžiuosiuose miestuose“, – aiškino D.Kazlauskas.

Anot jo, pertvarka turėtų padėti išspręsti nenaudojamų patalpų problemą.

„Jie dabar generuoja apie 70 proc. srauto, vadinasi, apie 30 proc. turimų pajėgumų negeba išnaudoti“, – dėstė ministro patarėjas.

„Pušyno kelio“ direktorius Vytautas Dumbrovas atmeta priekaištus dėl prastos vadybos.

„Aš galvoju, kad jeigu yra kokia povandeninė srovė, tai tas, kad reikia „nuimti“ mane, jeigu jie „nenuėmė“ manęs per FNTT, nes nieko nesurado, „nenuėmė“ apšmeižus, tai galima kitu keliu „nuimti“. Bet aš dėl to nematau tragedijos, nesureikšminu savęs, jeigu jie statys, darys, galiu čia nebūti“, – trečiadienį BNS sakė V.Dumbrovas.

Jis pasakojo, kad dalis 1964 metais statytų sanatorijos pastatų yra blogos būklės.

„Koks gali būti užimtumas, jei mūsų pastatai statyti 1964 metais? Pas mus suaugusiesiems patekti neįmanoma, nėra laisvos lovos, bet yra du korpusai, kurie yra supuvę, uždaryti prieš dešimt metų. Skaičiuojama, kad mes turime 200 lovų, bet iš tų 200 mes galime naudoti tik 67“, – sakė įstaigos vadovas.

„Jei būtų ministerija norėjusi ir investavusi, aš būčiau galėjęs lygiai tą patį padaryti, ką sugebėjau padaryti su Vaikų skyriumi – jį renovavęs už europinius pinigus. Pasakyti, kad aš nieko nesugebu, yra lengviausias darbas“, – pridūrė jis.

SAM nurodo, kad Vilniaus universitetinė ligoninė sutinka prisijungti sanatoriją „Pušyno kelias“, nes savo reabilitacijos skyriuje tik 13 proc. pacientų turi galimybę suteikti reabilitacinį gydymą, todėl yra suinteresuota išplėsti reabilitacijos paslaugų mastą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių