Quantcast

Sakralinės muzikos festivalį tęsia ansamblis iš Prancūzijos

Trečiadienį, liepos 15 d., 19.30 val.  Bernardinų bažnyčioje vyks projekto „Sakralinės muzikos festivalis“ koncertas „Office des ténèbres. Didžiojo Penktadienio vigilija: lamentacijos, skaitiniai, responsoriumai“.

Carlo Gesualdo (1560 – 1613) ir Marc‘Antonio Ingeneri (1547–1592) kūrinius atliks žymusis Gilles Binchois ansamblis (vadovas Dominique Vellardo) iš Prancūzijos.

Jau trisdešimt metų Gilles Binchois ansamblis nenuilstamai tiria viduramžių ir Renesanso muziką, yra parengęs didžiulį muzikos repertuarą. Derindami mokslinius tyrinėjimus ir užkrečiantį entuziazmą, ansamblio nariai publikai pateikia rezultatą, kurį gerai vertina ne tik klausytojai, bet ir kritikai.

Didžiojo Penktadienio pamaldos, kurių metu Katalikų bažnyčioje minimas Jėzaus Kristaus nukryžiavimas ir mirtis, bažnytinės muzikos istorijoje yra įprasmintos nepaprastai iškilių kūrinių. Kristaus kančios prisiminimas, tarsi naujas tų įvykių išgyvenimas, šios dienos pamaldas daro ypač įspūdingas. Tai jautė ir visų laikų Bažnyčios kompozitoriai, liturginius tekstus stengdamiesi tinkamai įprasminti savo kūriniais.

Didžiojo Penktadienio Naktinių giedojimų (vigilijų) pamaldos – nuo ankstyvųjų viduramžių vienuolynuose paplitusi maldos praktika. Šios pamaldos, trunkančios kelias valandas, yra sudėtingos struktūros, sudarytos iš psalmių, skaitinių, raudų, responsoriumų. Šios giesmės jungiamos į tris noktiurnus, kurių kiekvienas simboliškai sudarytas dar iš trijų skaitinių ir responsoriumų porų. Vigilijų giesmių tekstai – nepaprastai išraiškingi, netgi sukrečiantys.

Šešių balsų Carlo Gesualdo responsoriumai laikomi šedevrais – čia įspūdingai   įkūnijamas pasmerkto, kankinamo, vedamo mirti Kristaus įvaizdis. Dramatinė teksto jėga išvien sutelkia žodį, formą ir balsą. Carlo Gesualdo nukreipia madrigalizmą visa pranokstančio patyrimo link.

Marc’Antonio Ingegneri sukurtos pranašo Jeremijo raudos, įsiterpiančios tarp Gesualdo responsoriumų, atveria visai kitą pasaulį, kontrastingą madrigalams. Čia visa suderinta ir akivaizdu, tikra ir glausta – muzika tiesiogiai atspindi giesmių tekstus. Kiti skaitinių tekstai, giedami įprastais grigališkojo choralo tonais, skelbia šventojo Augustino svarstymus apie nukryžiavimą iš jo traktato apie psalmes.

Sakralinės muzikos festivalis – nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ renginių ciklas, vykstantis vasario–gruodžio mėnesiais. Festivalis supažindins Europos kultūros sostinės gyventojus ir svečius su miestu, kuris visais laikais buvo atviras idėjoms, kalboms ir religijoms. Jo metu pristatoma sakralinė muzika, sukurta skirtingų epochų ir tikėjimų kūrėjų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių