Quantcast

Š. Marčiulionio krepšinio mokykla sprendžia išlikimo egzaminą

Mažiau vaikų, mažiau grupių, mažiau trenerių – Šarūno Marčiulionio krepšinio akademija kitą sezoną sutiks pasikeitusi. Mokyklą globojantis legendinis įžaidėjas viliasi, kad permainos leis kokybiškiau rengti individualiai stiprius talentus, tačiau yra ir kita medalio pusė: surinkti dideles grupes akademijai vis sunkiau dėl pasikeitusios konkurencinės aplinkos ir ekonominių realijų, praneša portalas delfi.lt.

Trauksis beveik dvigubai

Nuo masiškumo – prie meistriškumo. Taip 21-erius metus Vilniuje veikiančios krepšinio mokyklos ateitį piešia jos įkūrėjas Šarūnas Marčiulionis.

Jo vardo akademija kitą rudenį pakvies gerokai mažiau jaunųjų krepšininkų nei iki šiol, tačiau Seulo olimpinis čempionas tiki, kad sumenkus kiekybei kokybė ne tik nenukentės, bet netgi išaugs.

„Galbūt kažkam tai bus skaudus žingsnis, bet mūsų misija – ruošti žaidėjus šalies klubams ir rinktinėms. Nesu patenkintas tuo, kas yra dabar, vaikų čempionatus laimime, bet individualiai stiprių krepšininkų paruošiame mažai. Padėtis būtų geresnė, jei daugiau individualiai dirbtume su savo žaidėjais“, – pareiškė Š. Marčiulionis.

Po vasaros akademijoje sumažės vaikų grupių skaičius ir apimtis. Jei pastaruoju metu mokyklą lankė 600 jaunųjų krepšininkų, kitą sezoną jų liks apie 340, atitinkamai sumažės ir trenerių, kurių šiuo metu yra 15-a.

Anot akademijos vadovų, vaikų atranka nuo šiol bus griežtesnė, o treniruotėse bus stengiamasi daugiau dėmesio skirti kiekvieno mokyklos auklėtinio meistriškumo tobulinimui.

„Turime žiūrėti, kur eina Europos krepšinis. Arba imame vilktis uodegoje, arba pripažįstame, kad pas ne viskas gerai. Apie tai kalbamės ir su Moksleivių krepšinio lyga (MKL), ir su Lietuvos krepšinio federacija (LKF), bet kol kas ant mūsų šaukia, kad kvailai darome. Iš tiesų, su mase dirbti optimaliai negalima. Grupės buvo per didelės ir jų buvo per daug“, – aiškino Š. Marčiulionio krepšinio akademijos vyriausiasis treneris Šarūnas Sakalauskas.

„Pažiūrėkite: į rinktinę nėra ko kviesti, Eurolygoje žaidžia vis mažiau lietuvių. Norime, kad mūsų treneriai daugiau dirbtų su krepšininkais individualiai“, – pridūrė Š. Marčiulionis, kurio netenkina ir dalies trenerių darbo kokybė.

Eilės prie akademijos tirpsta

Mokyti krepšinio paslapčių tik pačius perspektyviausius Š. Marčiulionio akademija nusprendė ir dėl finansinių sumetimų.

Nors po pertvarkos mokykla surinks mažiau pinigų iš tėvų, tačiau dėl mažesnio komandų skaičiaus gerokai sumenks kelionių kaštai, darbo užmokesčio fondas. Kitą sezoną nebeliks ir Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) rungtyniavusios „Š. Marčiulionio KA-Twomenas“ ekipos.

Atsisakyti dalies grupių verčia dar viena priežastis: lankyti prestižinę krepšinio mokyklą nori vis mažiau vaikų, kadangi pastarųjų tėvai renkasi ekonomiškesnę ir paprastesnę alternatyvą.

2007 metais įkurtos Sostinės krepšinio mokyklos (SKM) auklėtinių skaičius jau perkopė įspūdingą dviejų tūkstančių vaikų ribą. SKM treniruotės vyksta po visą Vilnių išsibarsčiusiose bendrojo lavinimo mokyklų sporto salėse, kurios nuomojamos lengvatinėmis sąlygomis, todėl vaikai gali sportuoti arčiau namų ir už mažesnį mokestį.

Baksnoja į Kauną

Jei mėnesinis mokestis už vyresnių amžiaus grupių krepšininkų treniruotes SKM siekia 150 litų, o savivaldybės išlaikomoje Vilniaus krepšinio mokykloje (VKM) – vos 21 litą, tai Š. Marčiulionio akademijoje tėvams už atžalų užsiėmimą kas mėnesį tenka pakloti po 200 litų.

Pasak Š. Marčiulionio, jo mokykloje treniruotės brangesnės pirmiausia dėl nuosavos akademijos bazės išlaikymo, per metus atsieinančio po pusę milijono litų.

Todėl Š. Marčiulionis jau ne vienerius metus mėgina įtikinti miesto savivaldybę, kad pastaroji paramą skirtų ne vien biudžetinei įstaigai – VKM, bet padalintų visoms Vilniuje veikiančioms krepšinio mokykloms. Buvusio krepšininko sumanymas – iš sostinės mokyklų formuoti piramidę, kurios apatinėje pakopoje būtų į masiškumą orientuotos SKM ir VKM, o viršūnėje atsidurtų meistriškumu besirūpinanti Š. Marčiulionio akademija. Tikimasi, kad akademijai ėmusis pačiai įgyvendinti tokį veiklos modelį, miesto valdžia pagaliau paseks kolegų iš laikinosios sostinės pavyzdžiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tata

tata portretas
Gobsumas ne viena prazude. Pagal visus paskaiciavimus 50lt per menesi yra tokia suma, kuri leidzia islaikyti sporto mokykla ir pritraukti vaikus. Ka tokio specialaus galima duoti vaikui uz 200lt per menesi? Nebent kiekvienas vaikas turi individualius uzsiemimus su treneriu. Kaip bebutu keista, bet geriausius krepsininkus paruosia Kauno krepsinio mokykla, kurioje menesinis mokestis jeigu neklystu yra apie 35lt per menesi. Taip kad, Šarai, nusileisk iš kosmoso. Tau čia ne Amerika.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių