Quantcast

S. Daukanto aikštėje paminėta Lietuvos diplomato V. Pociūno žūtis

Penktadienį Vilniaus Simono Daukanto aikštėje paminėtos septintosios pulkininko Vytauto Pociūno žūties metinės.

Prie Prezidentūros vykstantis renginys yra skirtas priminti atsakingoms valdžios institucijoms, kad iki galo ištirti pulkininko Vytauto Pociūno žūtį yra Lietuvos garbės reikalas.

Prasidėjus renginiui, aikštėje susirinko kelios dešimtys žmonių. Vėliau šis skaičius pasiekė beveik šimtą. Didžiąją dalį sudarė senoliai.

Lygiai prieš septynerius metus žuvusiam Lietuvos diplomatui buvo skiriamos atminimo kalbos, šiek tiek vėliau meninę programą atliko aktorius ir bardas  Gediminas Storpirštis  bei  režisierius, rašytojas, poetas, dainų autorius ir bardas Vytautas V. Landsbergis.

Vienas iš į minėjimą susirinkusių žmonių laikė trispalvę su juodu kaspinu. Šalia scenos kabėjo plakatai su V. Pociūno atvaizdu trispalvės fone ir užrašu "Nužudyta tiesa".

Renginyje buvo matyti ir visuomenei gerai žinomų asmenų. Tai - monsinijoras Alfonsas Svarinskas, visuomenininkas Darius Kuolys bei kiti visuomenės veikėjai.

Viso renginio metu vyravo rimtis ir susikaupimas. Kai kurie susirinkusieji tarpusavyje aptarinėjo 2006 m. įvykius ir tyliai vylėsi, kad dar "išgirs atsakymus į neatsakytus klausimus".

Vytautas Pociūnas prieštaringomis aplinkybėmis žuvo 2006 m. rugpjūtį. VSD karininkas iškrito pro Bresto mieste esančio viešbučio „Inturist“ kambario langą.  Lietuvos Generalinės prokuratūros vykdytas tyrimas netrukus buvo baigtas, o bylą tyręs prokuroras Justas Laucius įvykį įvardijo nelaimingu atsitikimu.

Bylos istorija tuo nesibaigė. Dar tų pačių metų lapkritį našle likusi Liudvika Pociūnienė pareiškė, jog tyrimas turėtų būti atnaujintas, todėl kad prieš tai trūko nešališkumo bei išsamesnio aplinkybių tyrimo. Pavyzdžiui, teiginys, jog V. Pociūnas buvo kambaryje vienas, buvo paremtas tik koridoriaus budėtojos parodymu.

Tiesa, 2007 m. liepos mėn. Generalinė prokuratūra atmetė našlės prašymus, argumentuodama, kad jokių pažeidimų specialistų tyrimuose neužfiksuota.

Tų pačių metų rugpjūčio mėn. V. Pociūno žūties detalėms tirti buvo sudaryta speciali darbo grupė. Ją sudarė daugybė valstybines pareigas užimančių asmenų, tarp jų – V. Landsbergis, Aloyzas Sakalas, Vytautas Ališauskas, Povilas Malakauskas ir kiti.

Buvęs konservatorių vadovas europarlamentaras Vytautas Landsbergis tvirtino, kad VSD karininko žūtis yra ne kas kita, o nužudymas politiniais motyvais.

Specialiosios tyrimo komisijos darbas nebuvo itin produktyvus. 2008 m. kovo mėn. specialiosios darbo grupės vadovas Vytautas Ališauskas kartu su tuometiniu premjeru Gediminu Kirkilu paskelbė apie komisijos darbo sustabdymą.

2009 m.  vasario 24 d. Generalinė prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą, skelbdama, jog tyrimas rodė, kad V. Pociūnas žūtis tebuvo nelaimingas atsitikimas. Tų pačių metų birželio 9 d. Vilniaus apygardos teismas nusprendė, kad tyrimas turėjo būti atnaujintas.

Tik trečiąjį kartą sulaukus nepasitenkinimo bangos, prokurorai pripažino, kad V. Pociūnas tikrai galėjo būti nužudytas ir byla buvo perkvalifikuota.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alkas

Alkas portretas
Reportažas iš renginio: alkas.lt/2013/08/23/paminetos-v-pociuno-septintosios-zuties-metines-nuotraukos-video/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių