Quantcast

Rudenį Trakų pilyje - dar viena atnaujinta salė

Rudenį Trakų salos pilies III-iajame aukšte bus atidaryta paskutinioji iš penkių visiškai atnaujintų salių. Joje šiuo metu ruošiama nuolatinė ekspozicija.

Ruošiamoje ekspozicijoje - Salos pilies restauravimo etapai XX amžiuje. Pirmąkart bus demonstruojami Salos pilies maketai prieš ir po restauracijos.

„Planuojame naujoje salėje parodyti Salos pilies restauravimą XX amžiuje: nuo pradžios iki šių dienų, „pereiti“ per visus restauravimo laikotarpius. Tai buvo ir XX a. pradžia, po to lenkų laikotarpis (kai Trakų rajonas priklausė lenkams) - tada buvo vykdomi lenkų inžinierių ir architektų vadovaujami restauravimo darbai. O paskui tarybinis laikotarpis, kai pilis buvo atstatoma iš pagrindų.

Ekspozicija pabaigiama vakariniais kazematais, kurie sudarė visos pilies visumą“, - pasakojo Trakų istorijos muziejaus vyriausioji rinkinių saugotoja Irena Senulienė.
XX a. pilies restauravimo etapai buvo pristatyti ir anksčiau. Tiesa, tuomet vienoje salėje buvo demonstruojama ir XIX a., ir XX a. restauravimo etapai. Po to nuspręsta parengti dvi atskiras sales. Naujoji salė - paskutinioji iš penkių trečiajame aukšte atnaujintųjų - su nuolatine ekspozicija lankytojams atvers duris rudenį. Dar ketinama parengti atskirą ekspoziciją, skirtą tautinėms mažumoms - totoriams ir karaimams. Trakų istorijos muziejus Salos pilies trečiojo aukšto salių atnaujinimą pradėjo dar 2007 m. rudenį. „2008 m. atidarėme dvi naujas sales, šiemet taip pat atidarėme dar vieną, o rudenį planuojame užbaigti penkių salių atnaujinimo darbus“, - komentavo I.Senulienė.

Visos salės, pasak pašnekovės, visiškai atnaujintos: sutvarkytos sienos (nuo jų nuimtos druskos, nešvarumai), taip pat įvesta nauja elektros instaliacija.


Šiame straipsnyje: trakų pilissalėIM190757189

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių