Quantcast

R.Skirtunas: teisėju jau atidirbau (dar papildyta)

Kyšininkavimu įtariamas Vilniaus teisėjas Ryšardas Skirtunas tvirtina, kad jis atsisakys teisėjo darbo nepaisant to, kaip baigsis jo bylos nagrinėjimas.

Komisija sprendimo dar nepriėmė

Antradienį R.Skirtunas atvyko į Seimo laikinosios komisijos dėl jo teisinės neliečiamybės panaikino posėdį. Uždarame komisijos posėdyje taip pat kalbėjo prokuroras Linas Kuprusevičius ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnas Žydrūnas Bartkus.

Bet išklausiusi visus posėdžio dalyvius komisija sprendimo dar nepriėmė. Ketvirtadienį ji susirinks vėl ir svarstys, ar tenkinti generalinio prokuroro prašymą naikinti R.Skirtuno teisinę neliečiamybę.

„Pats teisėjas neprieštarauja, kad neliečiamybė būtų panaikinta, tik prašo, kad jam nebūtų taikomas suėmimas. Bet kuris asmuo turi teisę pateikti tokį prašymą, tačiau komisija spręs savarankiškai, ar į tokį prašymą atsižvelgti“, - sakė laikinosios komisijos vadovas Vaidotas Bacevičius.

Anot jo, komisija kol kas nepriėmė sprendimo dėl prašymo panaikinti teisėjo neliečiamybę, nes iš prokurorų ir STT pareigūnų paprašyta daugiau detalesnės informacijos apie kyšio davimo aplinkybes. Tikimasi, kad ketvirtadienį tokia informacija galės būti pateikta ir tuomet komisija galės balsuoti, ar tenkinti generalinio prokuroro prašymą.

Prokuroras L.Kuprusevičius tvirtino, kad duomenų, leidžiančių įtarti teisėją R.Skirtuną gavus didelį kyšį, yra pakankamai. „Teismas juk neveltui leido imtis tam tikrų kardomųjų veiksmų“, - teigė prokuroras.

STT pareigūnas Ž.Bartkus atsisakė pranešti, kiek laiko teisėjas buvo sekamas. Pasak jo, generalinis prokuroras, įvertinęs visą bylos tyrimo medžiagą, nusprendė, kad pakanka duomenų pareikšti įtarimus dėl nusikalstamos veikos.

Neprieštaraus neliečiamybės panaikinimui

Prieš posėdį žurnalistų paklaustas, ar sutinka su pareikštais įtarimais, R.Skirtunas atsakė: „Mano atžvilgiu buvo atlikti tam tikri ikiteisminio tyrimo veiksmai, dėl kurių aš pasirašiau dėl informacijos neatskleidimo. Tad nesupykit, kad nekalbėsiu apie ikiteisminio tyrimo medžiagą, nes nenoriu, kad man būtų pradėta dar viena byla“.

„Neatiminėkim duonos iš prokuroro. Esu suinteresuotas, kad byla būtų išnagrinėta kuo greičiau ir objektyviau. Kol kas bylos nesu matęs akyse. Kai matysiu įtarimus, tada galėsiu komentuoti, atsikirsti. Bet nespręskim iš anksto už prokurorą“, - kalbėjo teisėjas.

Paklaustas, ar priešinsis neliečiamybės panaikinimui Seime, R.Skirtunas atsakė neigiamai. „Dėl neliečiamybės – negaliu būti prieš vien todėl, kad tikiuosi, jog tai padės kuo greičiau ir objektyviau išnagrinėti bylą. Jokiais būdais nebandysiu prieštarauti neliečiamybės panaikinimui“, - sakė jis.

R.Skirtunas pranešė, kad yra numatęs atsisakyti teisėjo mantijos. „Teisėjo darbą aš jau atidirbau. Aš nenorėčiau arba negalėčiau dirbti toliau teisėjo darbo, kad ir kaip pasibaigtų bylos nagrinėjimas“, - teigė jis.

Teisėjas informavo tebeturįs nedarbingumo lapelį, yra tik ką iš ligoninės. Todėl, pasak jo, „nederėtų nustebti, jeigu po apsilankymo komisijoje vėl teks grįžti į ligoninę“.

Tikino išgyvenęs pasikėsinimą

Po beveik valandą trukusio uždaro Seimo laikinosios komisijos posėdžio, kuriame atsakinėjo į jos narių klausimus, R.Skirtunas tvirtino žurnalistams nieko nauja komisijoje neišgirdęs. „Manęs niekas  nenustebino, nieko naujo ten neišgirdau“, - sakė jis.

Teisėjas pakartojo negalįs vertinti įtarimų dėl jam esą duoto 30 tūkstančių litų kyšio. „Prokurorai, Specialiųjų tyrimų tarnyba pateikė komisijai informaciją. Komisija ją ir įvertins, ne aš tą darysiu, gink Dieve“, - kalbėjo jis.

R.Skirtunas teigė, kad pabaigus tirti bylą ir ją nagrinėti teisme ketinąs „toliau ramiai gyventi, auginti anūką“. „Patikėkit, šie įtarimai tikrai nėra tai, kas įvyko baisiausio mano gyvenime. Esu išgyvenęs pasikėsinimą, esu viena koja buvęs aname pasaulyje, teko nugalėti vėžį. Tik sveikata vistiek nėra labai gera“, - sakė teisėjas.

Jis atsisakė patikslinti, kas į jį kėsinosi: „Nepasakosiu. Aš dar gyventi noriu“.

R.Skirtunas ragino žiniasklaidą palikti ramybėje, netrikdyti jo šeimos.

Teisėjas taip pat priminė, kad vienas įtariamųjų byloje dėl kyšio gavimo – advokatas Vitoldas Petravičius – yra jo kursiokas. „Šimtas žmonių baigėm kadaise teisę. Jeigu dabar pradėčiau visus vardinti, tai geriau išjungti diktofonus, nes tada kiekvieną galima įtarti kokiais nors dalykais. Teisės sistemoje dirbu nuo 1983 metų, tad Vilniuje nėra nei vieno advokato, su kuriuo būčiau nedirbęs“, - sakė R.Skirtunas.

Paprašė luidimo suvaržyti laisvę

R.Skirtunas įtariamas paėmęs 30 tūkst. litų kyšį už teigiamą sprendimą vienoje baudžiamojoje byloje.

Prieš dvi savaites generalinis prokuroras Darius Valys iš Seimo tribūnos kreipėsi į parlamentarus, prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėją R.Skirtuną, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę. D.Valys informavo, kad Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai organizuoja, o Specialiųjų tyrimų tarnyba STT atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir papirkimo.

„Ikiteisminio tyrimo medžiagoje surinkti faktiniai duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Vilniaus apygardos teismo teisėjas R.Skirtunas susitarė su kitais asmenimis priimti kyšį ir priėmė jį už neteisėtą veikimą vykdant įgaliojimus, tai yra nuteistajam palankaus sprendimo priėmimą Vilniaus apygardos teisme nagrinėjant baudžiamąją bylą apeliacine tvarka“, - kalbėjo Generalinės prokuratūros vadovas.

„Prašau leisti šį teisėją suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę“, - pridūrė jis.

Sudarė komisiją

Seimas sudarė laikinąją komisiją, kuri turi pateikti išvadą, kaip derėtų pasielgti su generalinio prokuroro kreipimuisi dėl R.Skirtuno teisinės neliečiamybės panaikinimo.

Pagal Konstituciją, teisėjas negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, suimtas, negali būti kitaip suvaržyta jo laisvė be Seimo, o tarp Seimo sesijų – be Prezidento sutikimo. Kreiptis į kompetentingą instituciją dėl sutikimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn teisėją yra išimtinė generalinio prokuroro kompetencija.

Informacija apie teisėjo R.Skirtuno galimai padarytas nusikalstamas veikas buvo pateikta Prezidentei Daliai Grybauskaitei, Teisėjų tarybai bei Teisėjų etikos ir drausmės komisijai.

Prezidentė jau kreipėsi į Teisėjų tarybą, ragindama ją atleisti R.Skirtuną iš teisėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Natalie

Natalie portretas
cia tas kuris stankunaite uz smeizta isteisino. IDOMU UZ KIEK? gava, bumeranga, škura?

Alia

Alia portretas
Kiek dar tokių nevykėlių trynasi teismuose ????

Juk jis savas braliukas

Juk jis savas braliukas portretas
Dabar jam reik sumokėti gerą išeitinę ir toliau galės advokatauti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių