Quantcast

R.Kvietkauskas: „Vamzdis“ yra vertingas (papildyta)

Portalo forume lankėsi VšĮ „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) direktorius Rolandas Kvietkauskas. Kalbėdamas apie „Vamzdžiu“ pramintą skluptūrą prie Neries, jis teigė įžvelgiantis joje nemažą vertę.

Apie Bjork kalba atsargiai

Pirmiausiai VEKS vadovas ėmėsi klausimo dėl prieštaringai vertinamo pernykščio atlikėjos Bjork koncerto. „Iš esmės kontrakto sąlygos yra įvykdytos“, - sakė R.Kvietkauskas.

Tačiau į klausimą, ar bus mėginama atgauti bent dalį pinigų iš gana trumpą programą vilniečiams parodžiusios atlikėjos, jis neatsakė. VEKS direktoriaus žodžiais, pretenzijų šio projekto vykdytojams pagrįstumą turėtų išaiškinti tai tirančios institucijos.

Atėjo savo noru

Buvęs Kultūros ministerijos sekretorius, regis, nepuoselėja vilčių grįžti į ministeriją pasibaigus VEKS programai. „Šiuo metu su Kultūros ministerija dirbu kaip viešosios įstaigos direktorius, teikiantis paraiškas VEKS programai įgyvendinti. Kai baigsis programa, ir šis darbas bus baigtas“, - sakė R.kvietkauskas.

„Kaip tokiu atveju tinka sakyti, esu atviras pasiūlymams“, - pridūrė jis.

Vis dėlto R.Kvietkauskas teigė nebuvęs verčiamas eiti į VEKS vadovus. „Ėjimas į šias pareigas buvo mano sprendimas, todėl negalėčiau komentuoti, ko tikėjosi ar laukė kiti. Įstaiga yra pertvarkoma pagal pasikeitusią situaciją, gana žymiai mažeja personalo skaičius. Esu įsitikinęs, kad toliau nebesitęsiant diskusijoms, iš esmės nesusijusioms su siekiu sklandžiai įgyvendinti programą, galėsime su mažesne, bet motyvuota komanda įvykdyti mums pavestus darbus“, - pabrėžė forumo svečias.

Turistus trauks ir ateityje

Forumo svečias pripažįsta, kad netikėtas aviakompanijos „flyLAL“ žlugimas gerokai sujaukė planus padidinti į Vilnių atvykstančių užsienio turistų srautą. „Manyčiau, kad programa atliko didžilį darbą, kviesdama svečius iš užsienio 2009 metais atvykti į Lietuvą. Deja, dėl nuo mūsų nepriklausančių priežasčių atsirado barjerai, kurie tikrai trukdo siekti tų rezultatų, kurie buvo užsibrėžti tikintis užsienio turistų“, - apgailestavo R.Kvietkauskas.

Vis dėlto VEKS vadovas pabrėžė, kad „flyLAL“ - toli gražu ne vienintelė to priežastis. Esą turistų kiekis menksta ir dėl bendros ekonominės situacijos. Tačiau jis žada, kad Europos kultūros sostinės programa turėtų padidinti turistų srautą ateityje.

„Tikiuosi, kad ši programa, numatyta kaip ilgalaikio poveikio programa, turės įtakos planuojant keliones ir vėlesniais metais“, - vylėsi R.Kvietkauskas.

Sulaukė verslininkų paramos

Paklaustas, kaip verslininkai reaguoja į Vyriausybės prašymą paremti VEKS, forumo svečias teigė galintis pasigirti gerais rezultatais.

„Jau šiandien galime paminėti užsimezgusį sėkmingą bendradarbiavimą su Ūkio banko investicine grupe. Dėl didelio projekto įgyvendinimo, kurį finansuotų ši kompanija ir apie kurį jau detaliau paskelbsime artimiausiu metu. Be to, vykdant pačią programą kiekvienas renginys susilaukia didesnės ar mažesnės verslo institucijų paramos, taip buvo visada. Visuomenėje didelių atgarsių sulaukia įdomūs renginiai, sulaukia ir palankesnio rėmėjų dėmesio“, - teigė R.Kvietkauskas.

Žada įspūdingus metus

Nepaisant gerokai apkarpyto VEKS biudžeto ir sumažinto renginių skaičiaus, programos vadovas žada, kad VEKS „šiuos metus Vilniuje padarys ypatingus“.

„Šiandien turima programa sudaryta iš daugiau kaip 80 projektų, kurie pakvies į daugiau kaip 700 renginių, - vardijo R.Kvietkauskas. - Manyčiau, kad prasidedantis renginių sezonas bus pakankama priežastis vilniečiams ir miesto svečiams užtrukti mieste. Norėčiau paminėti tokius ryškesnius renginius kaip "gatvės muzikos diena", kuri jau pasiekė ir didelį skaičių kitų Lietuvos miestų bei bendruomenių užsienyje, kaip Nacionalinės galerijos atidarymas su dviem didelėm tarptautinėm parodom, kuris taps ne vien tik ryškiausiu šių metų įvykiu, vėl atgysiantis naktinis Vilnius kultūros naktyje, turtinga teatrinė mūsų kūrėjų ir užsienio režisierių programa. Taip pat norėčiau paminėti įdomų įvairius kultūros žanrus apimantį projektą "Europos menų mokykla", kuris ne tik sudarys galimybę bendradarbiauti meno studentams iš įvairių šalių ir profesionaliems menininkams, taip pat atskleisdamas kūrybos atsiradimo užkulisius auditorijai šiuolaikinio meno čempionate. Be to, jau įvykę renginiai susilaukė itin didelio publikos susidomėjimo“.

Negaili ir gerų žodžių

Žinoma, kai kurios problemos neliko nepastebėtos ir užsienio žiniasklaidos“, - teigė VEKS vadovas, portalo skaitytojo paklaustas, ar su VEKS susiję skandalai nepablogino Lietuvos įvaizdžio.

R.Kvietkausko žodžiais, VEKS užsienio žiniasklaidoje vis dažniau minima teigiamame kontekste. „Norėčiau šiuo metu akcentuoti būtent pozityvų užsienio šalių žiniasklaidos dėmesį. Šis situacija yra rezultatas programos pristatymo darbų praėjusiais metais, kada Vilnius ir Vilniaus kultūros sostinės programa buvo pristatyta daugiau kaip 700 žurnalistų užsienyje. Vien metų pabaigoje pripažintose pasaulyje leidiniuose ar televizijos, radijo stotyse buvo paskelbta daugiau kaip pustrečio šimto publikacijų bei transliacijų, kviečiančių į Vilnių“, - sakė VEKS direktorius.

Nepabūgo pajuokauti

Sulaukęs keleto su VEKS nesusijusių klausimų apie asmeninį gyvenimą, VEKS vadovas nepraleido progos pašmaikštauti.

„Asmeninio stiliaus patarėjo neturiu, bet apsipirkinėjimo išvengti nepavyksta. Šukuosenai pakanka asmeninių pastangų“, - sakė R.Kvietkauskas, paklaustas, ar lankosi grožio salonuose.

VEKS direktoriaus laisvalaikio pomėgiai gana paprasti - kelionės ir literatūra.

„Vamzdis“ - nebūtinai gražus, bet savo padarė

Prieštaringai vertinama „Vamzdžiu“ praminta sklulptūra prie Neries, anot jo, turėtų stovėti iki šių metų pabaigos - kaip ir numatyta programoje.

VEKS vadovo žodžiais, didžiausias „Vamzdžio“ įnašas - sukeltos diskusijos. „Manau, kad viena didžiausių šios skulptūros verčių yra tai, kad privertė daugumą padiskutuoti dėl to, kokias viešąsias erdves mieste norėtume matyti. Aš tikiuosi, kad ir vėliau, planuojant panašius projektus, kurių rezultatas nebūtinai tampa puikiu kūrybiniu rezultatu, bet jis įkurdinamas mieste nuolat, taip pat aktyviai bus diskutuojama. O šiuo metu žodis "vamzdis" tapo ne tik materealaus objekto pavadinimu, bet ir iškalbinga metafora“, - sąmojo nestokojo R.Kvietkauskas.

Pirmtakės smerkti neskuba

Tuo tarpu buvusios VEKS vadovės Elonos Bajorinienės darbus forumo svečias komentuoja santūriai. Esą ankstesnės VEKS vadovybės darbų skaidrumą pirma turi išaiškinti atitinkamos instancijos.

„Šiuo metu įvairius anksčiau vykdytus projektus analizuoja Valstybės kontrolė, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Seimo antikorupcijos komisija. Jiems nuolat teikiame dokumentus bei informaciją. Aš tikiuosi, kad šie tyrimai bus kuo greičiau baigti ir įvardinta, kokios buvo - jeigu buvo - problemos. Tai leistų mums baigti diskusiją dėl nepagrįstų kaltinimų ir priimti atitinkamus sprendimus, jeigu būtų nustatyta kitaip“, - sakė R.Kvietkauskas.

Fejerverkai buvo per brangūs

Paklaustas, kaip vertina milžiniškus pinigus kainavusį naujametinį fejerverkų šou, VEKS vadovas užsiminė, kad dabar tai atrodo kaip pernelyg brangus malonumas.

„Akivaizdu, kad šiandien toks projektas negalėtų vykti, tačiau jis buvo planuojamas visai kitoje ekonominėje sutuacijoje. Šiandien , matyt, reikėtų pabandyti peržvelgti, ką mes laimėjome iš to projekto. Trumpai įvardinant, tai būtų pagrindinių pasaulio televizijų dėmesys, ko gero didžiausias žmonių dalyvavimas kultūros renginyje Lietuvoje, viešosios tvarkos prižiūrėtojų nuomone - kultūringiausias masinis renginys“, - teigė R.Kvietkauskas.

Vis dėlto, kaip pabrėžė forumo svečias, fejerverkai nebuvo vienitelis VEKS programos atidarymo renginys.

Apie svetainę lietuvai1000.lt:

 


Šiame straipsnyje: kvietkauskasVEKS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių