Quantcast

Riteriai renkasi į Trakus

Ketvirtadienį Trakų pusiasalio pilyje renkasi viduramžių kovų entuziastai iš daugelio Europos šalių - šeštadienį prasidės II tarptautinis riterių turnyras Kariuomenės vado kalavijui laimėti.

Dėl Lietuvos kariuomenės įsteigto prizo šiemet kovos viduramžių kovos tradicijų puoselėtojai iš Lietuvos, Vokietijos, Lenkijos ir Baltarusijos. Riteriai susikaus dvikovose dvirankiais kalavijais ir dalyvaus komandinėse riterių penketų kautynėse.

Jau šį vakarą Trakų pusiasalio pilies bokšte apsigyvens pirmieji riteriai iš Lenkijos Olštino ir Nidzicos pilių brolijų.

Trakų pusiasalio pilies teritorijoje suręsta kovų arena, viduramžių papročiu - garbingų svečių ložė ir viduramžių pilis, kurią šeštadienį šturmuos riteriai.

Visi riteriai simboliškai priklauso vienam istoriniam laikotarpiui - 13-15 amžiams, tik atstovauja skirtingiems Europos regionams. Lietuvai atstovausiantys riteriai siekia pademonstruoti, jog viduramžiais iškilusi Lietuvos valstybė turėjo narsius ir gerai kario amatą išmanančius kovotojus, aukšto lygio ginkluotę ir jos gamybos technologijas.

Riterių ginklams ir šarvams keliami griežti reikalavimai. Turnyro teisėjai griežtai stebės, kad nebūtų neleistinų dūrių ir kirčių ir skaičiuos taškus už rezultatyvius smūgius. Pavyzdžiui, kirtis ir pataikymas į kūną virš diržo ir pečius iš viršaus bei į galvą duos du taškus, pataikymas kitur - vieną tašką.

Sekmadienį turnyro nugalėtojui bus įteiktas prizas - kalavijas, kurį nukaldino žinomi Lietuvos ginklakaliai meistrai Stankai. Tėvas Algirdas ir sūnūs Martynas ir Mindaugas Stankai nukaldino ir atkurtą 14 a. Lietuvos elitinio kario ginkluotę.

Viduramžiais riterių pėsčiųjų ir raitų riterių turnyrai buvo rengiami feodalų iniciatyva pilyse ir mugėse. Į kautynes atvykdavo tiek kalavijo profesionalai - karų ir kautynių veteranai, tiek ir jauni, šlovės ir turtų trokštantys vyrai. Riterių turnyruose buvo kaunamasi dėl įvairių priežasčių - feodalų įsteigtų piniginių prizų, šlovės, siekiant apginti nugalėtojo reputaciją arba išgarsėti. Viduramžiais galiojo paprotys, jog nugalėtojas pasiimdavo turnyre įveikto riterio šarvus ir ginklus, todėl ginklanešiai turėdavo medinius kūjus, kad galėtų apsvaiginti nenorintį atiduoti savo turto pralaimėjusįjį.

Viduramžių riterių turnyrų ir kautynių rekonstrukcijos labai populiarios Europos valstybėse. Riterių turnyrai rengiami kartu su žemių ir miestelių šventėmis, siekiant atkreipti gyventojų ir lankytojų dėmesį į istorijos paveldą ir tradicijas. Neretai turnyrus globoja senosios aristokratų ir monarchų giminės.

II tarptautinį riterių turnyrą Kariuomenės vado kalavijui laimėti rengia Trakų pilies brolija „Viduramžių pasiuntiniai“, Trakų istorijos muziejus ir Lietuvos kariuomenė. Turnyras vyks kartu su tradicine kasmete Viduramžių švente, kurios lankytojai galės susipažinti su to meto amatais ir kultūra.


Šiame straipsnyje: riterių turnyrasriteriai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių