Quantcast

Restauratorių triukai: išskirtiniam radiniui panaudota 700 kg cukraus

Kas bendro tarp 700 kilogramų cukraus ir XV amžiaus medinio šulinio? Į šį klausimą reportaže atsako restauratorė Deimantė Baubaitė, kuri naujam gyvenimui prikelia Valdovų rūmuose rastus keramikos ir medžio dirbinius.

„Užsukau tik trumpam pakasinėti ir net nepastebėjau, kaip čia sukuosi jau trečią dešimtį metų“, – juokauja Deimantė Baubaitė.

Po studijų tuometiniame Lengvosios pramonės technikume Deimantė susidomėjo Vilniaus žemutinės pilies kasinėjimais, vėliau buvo pristatyta tvarkyti radinius. Būtent jie, sako pašnekovė, ir privertė užsibūti dirbtuvėse.

Kultūros ministerijos premija įvertinta restauratorė sako, kad tokiame darbe tenka griebtis ir iš pažiūros netikėtų sprendimų. 700 kilogramų cukraus prireikė norint išsaugoti dar 1490-aisiais pastatytam ir Valdovų rūmų teritorijoje atrastam šuliniui.

„Neseniai užbaigėm grandiozinį šulinį. Jam konservuoti naudojom paprasčiausią maistinį cukrų. Tai toks italų metodas, žinomas nuo 1970 metų ir populiarus neturtingose šalyse. Jam nereikia specialios įrangos. Mes su šiuo metodu esam didelį kiekį radinių konservavę. Jis pasiteisina, nes mūsų radiniai yra vidutinio suirimo laipsnio, dominuoja pušies ir ąžuolo mediena, kuri gerai išsilaiko šlapioje terpėje“, – teigia restauratorė.

Daugiau apie restauravimą – reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių