Quantcast

Dėl V. Juozapaičio replikos nukeliamas Operos teatro vadovo konkursas

  • Teksto dydis:

Kultūros ministerija pranešė nukelianti Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovo konkursą.

Ministerija informavo, kad penktadienį turėjęs įvykti konkursas nukeliamas „dėl galimų konfidencialumo pažeidimų“, įvertinus Seimo Kultūros komiteto nario Vytauto Juozapaičio atsakymus. Parlamentaro prašyta paaiškinti savo teiginius, jog jis turi konfidencialios informacijos apie konkurso dalyvius. Ministerija klausė, iš kur Seimo narys turi šios informacijos.

„Vakar vakare ministerijai atsiųstame atsakyme Seimo narys Vytautas Juozapaitis neatsakė į iškeltus klausimus. Norėdama, kad konkursas vyktų maksimaliai skaidriai, Kultūros ministerija sieks išsiaiškinti, kokia konfidenciali informacija buvo nutekinta ir kokiais būdais tapo žinoma Seimo nariui Vytautui Juozapaičiui. Tuo tarpu konkursas yra atidedamas“, – teigiama pranešime.

Ministerijos sprendimą palaiko ir Seimo Kultūros komiteto pirmininkas bei „valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis. Anot jo, konkurso nukėlimas po V. Juozapaičio pareiškimų buvo vienintelė išeitis užtikrinti skaidrumą. Jis pabrėžė, kad domėjimasis „konfidencialiomis konkurso aplinkybėmis yra neleistinas ir diskredituoja ne tik Kultūros komiteto veiklą, bet ir visą Seimą“.

„Sveikinu principingą kultūros ministrės poziciją. Konkursas, kilus tikrai pagrįstam įtarimui, kad galimai nutekėjo konfidenciali informacija, privalėjo būti stabdomas tam, jog būtų išsklaidytos visos abejonės“, – teigė R. Karbauskis.

Jis kitą savaitę planuoja kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją su prašymu įvertinti Seimo nario V. Juozapaičio veiklą ir pasisakymus.

Pats V. Juozapaitis BNS tvirtino, kad dar ketvirtadienį dėl situacijos LNOBT kreipėsi į premjerą ir prezidentę. Seimo narys planavo penktadienį stebėti, kaip vyksta konkursas. Anot jo, dar penktadienio rytą jis gavo kultūros viceministrės Gintautės Žemaitytės patikinimą, kad konkursas vyks,tačiau tik atvykęs į ministeriją prieš 10 val. sužinojo, jog konkursas nukeltas.

V. Juozapaitis Seimo Kultūros komiteto posėdyje šią savaitę teigė žinąs kai kuriuos pretendentus į LNOBT vadovus, esą jie patys politikui pasisakė apie dalyvavimą konkurse. Jų pavardžių parlamentaras viešai neįvardijo.

Tačiau parlamentaras BNS pasakojo, kad penktadienį Kultūros ministerijoje sužinojo konfidencialią informaciją, kas vadovauja konkurso komisijai.

V. Juozapaitis, be kita ko, teigė, kad penktadienį ministrės Lianos Ruokytės - Jonsson darbe nerado, nes ši atostogauja, tuo metu koridoriuje sutiktas jos atstovas spaudai Viktoras Bachmetjevas esą patvirtino, kad LNOBT vadovo atrankos komisijos pirmininkė yra viceministrė G. Žemaitytė ir jos reikėtų klausti dėl situacijos.

„Jis (V. Bachmetjevas – BNS) sako, kad konkursas atšauktas, nieko nebus. Aš sakau: o kas nusprendė? Jis sako: komisijos pirmininkė. O čia yra konfidenciali informacija. O aš sakau: o kas yra komisijos pirmininkė? Jis sako: viceministrė Žemaitytė“, – pokalbį atpasakojo parlamentaras.

V. Juozapaitis taip pat su dar 30-čia Seimo narių – liberalų ir konservatorių – penktadienį kreipėsi į Konstitucinį Teismą su prašymu išaiškinti, ar teisėtas buvo Vyriausybės nutarimas, leidęs kultūros ministrei be konkurso vasaros pradžioje skirti laikinuoju LNOBT generaliniu direktoriumi finansų vadybininką Sigitą Žutautą.

Anot V. Juozapaičio, abejonių kelia tai, jog Profesionaliojo scenos meno įstatymas įpareigoja vadovą skirti vykdant konkursą, tuo metu Vyriausybė žemesnio rango teisės aktu, t. y. nutarimu nusprendė, kad „atsiradus nenumatytoms aplinkybėms“ ministerija gali pati paskirti vadovą.

„Panašu, kad tai buvo daroma konkrečiai vienam asmeniui įvykdyti“, – neabejojo opozicijos atstovas.

Konkursas į LNOBT vadovo postą paskelbtas liepą. Teatrui šiuo metu laikinai vadovauja finansų vadybininkas Sigitas Žutautas. Jis postą perėmė iš Gintauto Kėvišo, šį po 15 metų vadovavimo teatrui kultūros ministrė atleido iš pareigų už nustatytus viešųjų ir privačių interesų pažeidimus. S. Žutautas yra viešai patvirtinęs, kad dalyvauja nuolatinio vadovo konkurse.

Naujajam teatro vadovui keliamas reikalavimas turėti universitetinį arba jam prilygintą meno, humanitarinių arba socialinių mokslų magistro laipsnio išsilavinimą.

LNOBT generalinis direktorius taip pat privalės turėti mažiausiai penkerius metus vadovaujamo darbo patirties, mokėti anglų, prancūzų arba vokiečių kalbą. Konkurso dalyviai turėjo pristatyti penkerių metų teatro programą, įvertinti teatro veiklą ir pateikti ateities viziją.

Su konkursą laimėjusiu kandidatu bus sudaryta penkerių metų darbo sutartis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oi oi oi

oi oi oi portretas
kokia negerovė!Paviešinta žvalgybinė medžiaga su agentų pavardėmis!!!Kokia žala Lietuvai!...Bleee kad klounų kompanija..VISUS TUOS V.KONKURSUS REIKIA SKELBTI VIEŠAI, SU PAVARDĖMIS, BIOGRAFIJOMIS IR VISA TURIMA MEDŽIAGA.Tuomet tokie tranai kaip kėvišas neturės progos praslysti į šiltus postus.O dabar norima savus sustatyti?

pasiūlymas

pasiūlymas  portretas
sekantį konkursą organizuoti už konservatoriaus Juozaičio lėšas .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių