Quantcast

Surengė eitynes: Lietuvos valstybės vėliavai – šimtas metų

Į „Tautos forumą“ susivienijusios visuomeninės organizacijos trečiadienį Vilniuje surengė šventinę eiseną su trispalvėmis ir mitingus prie Vilniaus universiteto (VU) bei šios aukštosios mokyklos Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI).

Eitynės Vilniaus Gedimino prospektu prasidėjo vidurdienį Vilniaus Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo ir baigėsi Daukanto aikštėje prie VU.

Anot organizatorių, planuojama prezidentei įteikti mitingo dalyvių reikalavimus atsisakyti „pražūtingos „Globalios Lietuvos“ ideologijos“, „užbaigti Lietuvos visuomenės ištautinimo ir išvalstybinimo politiką“, „atsisakyti planų faktiškai panaikinti valstybinį lietuvių kalbos statusą ir neoficialiai įtvirtinti sovietinio stiliaus dvikalbystę siekiant išstumti lietuvių kalbą iš viešojo gyvenimo ir paversti ją tik buitinio vartojimo kalba“, „panaikinti faktiškai egzistuojančią „neteisingų pažiūrų“ cenzūrą“, kt.

Eitynes rengia Vilniaus Sąjūdžio taryba, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubas, Vilniaus forumas, „Talka kalbai ir tautai“, Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centras, jaunimo sambūris „Pro patria“, Nevyriausybinių organizacijų padedančių stiprinti valstybinius gynybinius pajėgumus koordinacinė taryba.

1918 metų balandžio 25 dieną Lietuvos Taryba patvirtino Lietuvos trispalvę tautinę vėliavą.

Organizuoja antimitingą

Reaguodami į trečiadienį judėjimo „Vilniaus forumas“ organizuojamus mitingus „Grąžinkite Vilniaus universitetą Tautai ir Lietuvos Valstybei!“ bei „VU TSPMI - ne vienos „partinės“ tiesos institutas!“, VU TSPMI ir kitų VU fakultetų studentai organizuoja idėjinį antimitingą, taip išreikšdami palaikymą Vilniaus universitetui ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutui.

Pasak antimitingo rengėjų, judėjimo „Vilniaus forumas“ pareikšta pozicija, neva Vilniaus universitetas yra pasidavęs neomarksistinei bei neoliberaliajai globalizmo politikai, yra iš esmės klaidinga.

Kaip pabrėžia alternatyvaus susirinkimo prie VU TSPMI iniciatoriai, ši institucija jau 26-erius metus sėkmingai vykdo savo misiją, kurios pagrindas - pačios geriausios akademinės žinios iš profesionaliausių mokslininkų, kritiško mąstymo ugdymas, diskusijų laisvė ir nuomonių įvairovė. Visa tai sukuria stiprų akademinį politikos mokslų židinį, kuriame jaunimas ugdomas ne ideologiniais, o moksliniais pagrindais.

Antimitingo organizatoriai kviečia prisijungti visus, palaikančius sveiką protą, ir taip pareikšti savo pilietinę poziciją bei palaikyti Vilniaus universitetą ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutą.

Antimitinge prašoma laikytis viešosios tvarkos taisyklių bei nesivelti į provokacijas, atsinešti Universiteto simbolikos, taip pat simbolikos, kuri atspindi vakarietiškas idėjas, įkūnija globalios, modernios Lietuvos idėją. Tai gali būti Lietuvos trispalvės, Vyčiai, VU ir VU fakultetų vėliavos, ES vėliavos.

ELTA primena, kad į „Tautos forumą“ susivienijusios visuomeninės organizacijos trečiadienį Vilniuje rengia šventinę eiseną su trispalvėmis ir mitingus prie Vilniaus universiteto (VU) bei šios aukštosios mokyklos Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI).

Eitynių Vilniaus Gedimino prospektu pradžia - Vilniaus Nepriklausomybės aikštė, pabaiga - TSPMI.

Mitingo dalyviai protestuos prieš VU rektoriaus įgyvendinamą neoliberalizmo ideologija ir pseudomoksline „naująja viešąja vadyba“ grindžiamas pertvarkas, dėl kurių, pasak visuomenininkų, VU vis labiau atsaistomas nuo įsipareigojimų bei atsakomybės visuomenei ir valstybei, o universitetas verčiamas „ištautinta ir išvalstybinta globalaus akademinio verslo įmone“.

VU tarybos pirmininkas ir rektorius bus pakviesti susitikti su mitingo dalyviais ir paaiškinti jo dalyviams pertvarkų tikslus bei naudą šalies visuomenei, VU akademinei bendruomenei. Jiems bus įteiktas „Tautos forumo“ pareiškimas „Dėl VU misijos“ su konkrečiais reikalavimais stabdyti VU, kaip Lietuvos mokslo ir kultūros židinio, griovimą.

Mitinge kalbės Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubo pirmininkas ir judėjimo „Talka kalbai ir tautai“ tarybos narys dr. Romas Pakalnis, Vilniaus sąjūdžio tarybos pirmininkas Leonas Kerosierius, Vilniaus universiteto filosofijos magistrantas Vytautas Vyšniauskas.

Mitingas bus pratęstas prie Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto Vokiečių gatvėje. Čia įvyks protesto akcija „VU TSPMI - ne vienos „partinės“ tiesos institutas!“ Mitinge ketinama reikalauti esminių VU TSPMI pertvarkų ir instituto direktoriaus Ramūno Vilpišausko atstatydinimo.

Kaip komentare Eltai teigė VU Viešosios komunikacijos vadovas Ervinas Spūdys, akivaizdu, kad „Vilniaus forumo“ išplatintas pranešimas yra tiesiogiai susijęs su profesoriaus Vytauto Radžvilo atveju, kurį šiuo metu nagrinėja Akademinė etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyba.

„Vis dėlto neaiškūs išankstiniai reikalavimai ir jų motyvai verčia abejoti išsakomų problemų pagrįstumu, didelė dalis pateikiamos informacijos apskritai prasilenkia su realybe - išsakyti neaiškūs kaltinimai ir lozungai, gausu dogmatiškų, bet ne duomenimis ar įrodymais paremtų teiginių, kaip, pavyzdžiui, kaltinimai dėl menkinamos lituanistikos svarbos. Tiesa yra tokia, kad VU lituanistikos studijos užima itin svarbią vietą ir yra sudaromos visos sąlygos stiprinti šios srities mokslinius tyrimus bei studijų kokybę“, - pabrėžė E. Spūdys.

VU komunikacijos vadovas dėl vieno dalyko tikrai pritaria mitingo organizatoriams - universitetas iš tiesų siekia būti tarptautinis, modernus, globalus ir konkuruojantis ne tik regione, bet ir pasaulyje. „Šiandien kalbėti apie modernų tautinį universitetą neturime jokių prielaidų, o aukščiausio lygio moksliniai pasiekimai apskritai yra įmanomi tik bendradarbiaujant globaliu mastu“, - pridūrė jis.

E. Spūdys pabrėžė, kad VU, įgyvendinantis itin daug struktūrinių pokyčių ir perimantis vis daugiau gerųjų pasaulinių praktikų, stabiliai gerina veiklos rezultatus visose jo veiklos srityse.

„VU TSPMI, kaip struktūrinis padalinys, universitete yra pavyzdinis. Jame sudaromos sąlygos pažinti visų krypčių politinę mintį, o pozityvius instituto rezultatus galima matyti vien pažvelgus į VU TSPMI studentų atsiliepimus apie studijas, absolventų įsidarbinamumo ir uždarbio rodiklius, puikiai vertinamą šalies diplomatinio korpuso veiklą, kurio didelę dalį sudaro VU TSPMI absolventai. Įvertinus šias ir kitas aplinkybes, nematome pagrindo svarstyti instituto valdymo pokyčių“, - Eltai komentavo VU komunikacijos vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VU

VU portretas
Suskubo griebtis aktualumą prarandančios tendencijos ir mėgins ant jos išplaukti į tarptautinius vandenis, tuo tarpu, kai pasaulyje gimsta jau kitos mados.

neklaidinkite

neklaidinkite portretas
Lietuva valstybines veliavos neturi. Turi tautine-trispalve ir istorine-su vyciu. Jos abi lygiavertes.

jei Tapkiniai kanapiniai lyberastai

jei  Tapkiniai  kanapiniai  lyberastai  portretas
nesugadins su policaju pagalba sios grazios inciatyvos -tai bus sviesos spindulelis gudziuose europines hulturos bruzgynuose
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių