Quantcast

R. Kurlianskio ieškinys prokuratūrai dėl neįvykusios komandiruotės – atmestas

Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį atmetė buvusio koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio ieškinį prokuratūrai dėl neįvykusios komandiruotės.

„Teismas nenustatė neteisėtų Generalinės prokuratūros prokurorų veiksmų, todėl nebuvo pagrindo priteisti žalos“, – sakė teisėja Kristina Lysionok.

Iš žalą siekusio prisiteisti ir bylą pralaimėjusio R. Kurlianskio teismas priteisė sumokėti 3,36 eurus valstybės naudai proceso išlaidų.

Sprendimas nėra galutinis – per mėnesį gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui. 

Kaip skelbė BNS, įtariamasis politinės korupcijos byloje, buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis vykstant bylos tyrimui bandė išvykti į Jungtinius Arabų Emyratus ir ten bendrauti su koncerno prezidentu Dariumi Mockumi ir valdybos nariu Romanu Raulynaičiu.

R. Kurlianskis buvo pareiškęs 1 tūkstančio 664 eurų ieškinį dėl žalos atlyginimo neįvykus komandiruotei į Jungtinius Arabų Emyratus, ji turėjo vykti 2017 spalio 13-15 dienomis, kuomet dar vyko ikiteisminis tyrimas. Sprendimą neišleisti R. Kurlianskio į komandiruotę priėmė bylos tyrimą kontroliavęs Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius, anksčiau dirbęs Generalinėje prokuratūroje.

R. Kurlianskis dabar yra kaltinamasis politinės korupcijos byloje, jam pareikšti kaltinimai dėl papirkimo ir prekybos poveikiu. Šią bylą nagrinėja Vilniaus apygardos teismas. D. Mockus ir R. Raulynaitis šioje byloje yra liudytojai.

R. Kurlianskiui 2017 metais buvo skirtas pasižadėjimas neišvykti, piniginis užstatas, taip pat jam buvo uždrausta bendrauti su aukščiau minėtais liudytojais. R. Kurlianskis prašė prokuratūrą jam leisti išvykti į Dubajų, jame vyksiančiame renginyje turėjo dalyvauti ir D. Mockus bei R. Raulynaitis.

R. Kurlianskio advokatas Giedrius Danėlius prašė liudytoju apklausti prokurorą J. Laucių.   

Atsakovei Generalinei prokuratūrai atstovaujantis Viešojo intereso gynimo skyriaus prokuroras Kęstutis Vagneris teisme teigė, kad ši apklausa nereikalinga, teismas vertins jau surinktą medžiagą ir tuo metu prokuroro priimtą sprendimą. Bandymą kviesti liudyti J. Laucių jis pavadino dar vienu mėginimu įtraukti valstybės kaltintoją į bylinėjimąsi.

R. Kurlianskis teisme pasakojo, kad nuo 2000-ųjų metų organizuojamas renginys, į kurį kviečiami bendrovių vadovai – nauji ir esami, renginiu siekiama suburti juos, skatinti bendravimą.

2017 metų spalį toks renginys buvo numatytas Dubajuje, jame turėjo dalyvauti apie 50 asmenų. Už kelionę į tokius renginius susimoka patys dalyviai.

„Už pareigūnų žalą sumoka visi mokesčių mokėtojai, verslas už klaidas sumoka pats“, – teismui sakė R. Kurlianskis. Pasak jo, renginį organizuoja koncerno administracija, ji parenka vietą.

Prokuroras K. Vagneris ieškovo teiravosi, kodėl R. Kurlianskis šiame renginyje nenorėjo dalyvauti nuotoliniu būdu.

„O jūs su draugu alaus išgerti einate nuotoliniu būdu?“, – atsakė jam R., Kurlianskis.

K. Vagneris prašė atmesti ieškinį kaip nepagrįstą, nes, jo manymu, R. Kurlianskis nenurodė svarių priežasčių, dėl ko renginys svarbus jo darbinei veiklai, o bylos tyrimui vadovaujantis prokuroras turi teisę spręsti dėl kardomųjų priemonių ir kitų su byla susijusių klausimų.

Tai ne pirma buvusio koncerno „MG Baltic“ viceprezidento R. Kurlianskio inicijuota byla prokuratūrai – jis dėl garbės ir orumo pažeidimo yra apskundęs jo bylą kuravusį Vilniaus apygardos prokuratūros vadovą J. Laucių.

Pernai birželio 1 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad prokuroras J. Laucius tik išsakė savo nuomonę apie viešą asmenį, o pagal tuo metu einamų pareigų skaičių viešu asmeniu esantis R. Kurlianskis turėtų būti pakantesnis kritikai.

Verslininkas prašė, kad teismas įvertintų prokuroro viešas pastabas apie jį kaip apie ligotą turtuolį ir konstatuotų, kad šie teiginiai netinkami, tačiau kompensacijų nesiekė. Pats J. Laucius tvirtino išsakęs nuomonę, už kurią neturi būti persekiojamas, ir teigė, kad R. Kurlianskis skundą pateikė siekdamas jo nušalinimo nuo baudžiamosios bylos.

Jeigu teismas būtų patenkinęs verslininko skundą, korupcijos bylą kuruojantis prokuroras galėtų būti nušalintas nuo šios bylos.

Vykstant politinės korupcijos tyrimui R. Kurlianskis  ir jo gynėjai jau kelis kartus nesėkmingai bandė nušalinti tyrimui vadovaujantį prokurorą J. Laucių.

R. Kurlianskis kaltinamas dalijęs kyšius politikams už poveikį priimant įvairius įstatymus, lemiant viešųjų pirkimų laimėtojus, skiriant pareigūnus.

Pareigūnai pabrėžia, kad šiuo tyrimu atskleista sisteminė korupcija, kai verslo atstovai siekdami sau palankių sprendimų ne tik realiuoju laiku, bet ir ateityje, darė ar siekė daryti poveikį įtakingiems politikams ar politinėms partijoms.

Autorė: 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių