Quantcast

Prokurorai nenori domėtis siūlymu „išsipirkti“ generalinio prokuroro postą

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos prokuratūra vėl apskundė teismo sprendimą, po kurio jie turėtų aiškintis informaciją, kad Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkei Editai Dambrauskienei buvo siūlyta „išsipirkti“ generalinio prokuroro postą.

Tokį sprendimą, anot Generalinės prokuratūros pranešimo, pirmadienį priėmė Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Arūnas Stankevičius, „išsamiai susipažinęs“ su balandžio 22 dieną priimta teismo nutartimi.

Vilniaus apylinkės teismas prieš dvi savaites patenkino parlamentaro Povilo Urbšio skundą bei panaikino ankstesnį STT ir prokurorų sprendimą atsisakyti pradėti tyrimą. Teismas nurodė, jog „pareiškėjas nurodė pakankamai informacijos, ir faktinių aplinkybių, neleidžiančių atmesti tikimybės“, kad realiai galėjo būti padaryta veika, turinti kyšininkavimo požymių.

Nesutikdamas su  tokia teismo nutartimi, prokuroras A.Stankevičius savo skunde Vilniaus apygardos teismui akcentuoja, kad „tik asmuo, iš kurio galimai buvo reikalauta kyšio, gali suteikti informaciją, kurios pagrindu pradedamas ikiteisminis tyrimas“, o E.Dambrauskienė apklausos metu nurodė neturinti duomenų apie jai siūlytą „išsipirkimą“.

„Jei šis asmuo nurodo, kad jis pats apie aplinkybes, susijusias su galimu kyšininkavimu, pasakyti nieko negali, nes tokių duomenų neturi, tokiu atveju jokių kitų asmenų, tiesiogiai nedalyvavusių menamame kyšininkavime, teiginiai ar samprotavimai negali tapti pagrindu pradėti ikiteisminį tyrimą“, - A.Stankevičiaus argumentus pateikia Generalinė prokuratūra.

Teismų įpareigojimų bei prokurorų skundų ciklas tęsiasi nuo pernai lapkričio, kai parlamentaras Povilas Urbšys kreipėsi į teisėsaugą dėl žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos apie prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Seimo valdybos susitikimą. Dienraštis „Lietuvos rytas“ tuomet paskelbė, kad 2015-ųjų lapkričio pradžioje prezidentė valdybos nariams pranešė turinti informacijos, jog kandidatei į generalines prokurores E.Dambrauskienei siūlyta postą „išsipirkti“. Tačiau kas tokį pasiūlymą pateikė, valstybės vadovė valdybos nariams nenurodė.

Generalinė prokuratūra P.Urbšio skundą pernai lapkritį perdavė STT, ši atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą "nenustačius konkrečių duomenų", kad galėjo būti padarytas nusikaltimas. STT patvirtino, jog buvo apklaustas tik P.Urbšys.

Šį sprendimą parlamentaras apskundė teismui - Vilniaus apylinkės teismas panaikino STT bei prokuroro sprendimus atsisakyti pradėti tyrimą, tokį sprendimą neskundžiama nutartimi paliko galioti ir Vilniaus apygardos teismas. Tačiau kovo pradžioje STT ir Vilniaus apygardos prokuratūra dar kartą atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą. Sprendimą P.Urbšys vėl skundė teismui, o Vilniaus apylinkės teismas praėjusią savaitę vėl panaikino STT ir prokurorų sprendimus atsisakyti pradėti tyrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių