Quantcast

Prokuratūra siekia nuteisti buvusį Vilniaus merą V. Navicką

Vilniaus apygardos prokuratūra siekia, kad būtų panaikintas buvusiam Vilniaus merui Viliui Navickui paskelbtas išteisinamasis nuosprendis.

Antradienį Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjo prokuratūros apeliacinį skundą dėl vasario 26 dieną paskelbto nuosprendžio, kuriuo Vilniaus miesto apylinkės teismas visiškai išteisino buvusį sostinės merą dėl kaltinimų piktnaudžiavimu tarnyba per pokalbius su tuometiniu savivaldybės kontrolieriumi.

Apylinkės teismas nusprendė V. Navicką išteisinti, kadangi, jo vertinimu, nepadaryta veika, turinti nusikaltimo baudžiamojo nusižengimo požymių.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2010 metų rugsėjį paskelbus slapta darytus įrašus, kuriuose užfiksuota, kaip buvęs Vilniaus miesto meras tuometinį savivaldybės kontrolierių Šarūną Skučą ragino priimti Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams palankius sprendimus. Šiuose įrašuose V. Navickas teigė, kad valdančiajai partijai naudingus patikrinimus reikia atlikti per tris dienas, o nenaudingus - per trejus metus. Bylos nagrinėjimo metu šie įrašai buvo išklausyti.

Tačiau nuosprendį paskelbęs apylinkės teismas pažymėjo, kad politinė nauda nėra baudžiamosios teisės nagrinėjimo dalykas, o byloje nėra objektyvių duomenų, kuriais būtų galima pagrįsti, jog V. Navickas darė neteisėtą įtaką valstybės tarnautojui Š. Skučui, arba piktnaudžiavo tarnyba.

Prokuratūra su šiuo nuosprendžiu nesutiko ir jį apskundė.

Valstybės kaltintoja pirmos instancijos teisme siūlė teismui eksmerui skirti 160 minimalaus gyvenimo lygio dydžio baudą, tai sudaro 20,8 tūkst. litų.

Tokios pačios bausmės dabar prokuratūra prašo Vilniaus apygardos teismo.

V. Navicką prašoma pripažinti kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir kišimosi į valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens veiklą.

Nutartį dėl prokuratūros apeliacinio skundo teismas skelbs birželio mėnesį.

V. Navickas tvirtina tapęs buvusio savo patarėjo Arūnuo Totoraičio auka. A. Totoraitis Š. Skučui davė diktofoną įrašams mero kabinete. Pasak bylos medžiagos, Š. Skučas vėliau pripažino, kad neketino viešinti mero kabinete padaryto įrašo, tai, anot jo, padarė A. Totoraitis. Pasak Š. Skučo, pokalbį su meru jis įrašinėjo baimindamasis, kad jam gali būti grasinama atleidimu, tačiau taip nenutikus įrašą pasiliko, nors ir neketino jo skelbti viešumoje.

A. Totoraitis - buvęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Senamiesčio skyriaus vadovas, buvęs Vilniaus miesto mero padėjėjas, miesto tarybos sekretorius ir buvęs Savivaldybės kontrolieriaus tarnybos darbuotojas.

Š. Skučas iš savivaldybės kontrolieriaus pareigų atleistas du kartus ir abu kartus teismai pripažino, kad sostinės savivaldybė jį iš darbo atleido nepagrįstai. Pernai rugsėjo 6 dieną teismas paskelbė, kad jam Vilniaus miesto savivaldybė turės sumokėti 31 tūkst. 426 litus už priverstinę pravaikštą bei po 201 litą už kiekvieną darbo dieną nuo teismo sprendimo paskelbimo dienos iki jo įsiteisėjimo dienos.

V.Navickas buvo antras sostinės vadovas, kuriam teko klausytis prokuratūros kaltinimų ir būti teisiamam.

Dabartinis Vilniaus meras Artūras Zuokas Vilniaus apygardos teismo (VAT) buvo nuteistas 2008-ųjų kovo 20-ąją. VAT A. Zuoką pripažino kaltu dėl pasikėsinimo papirkti buvusį sostinės tarybos narį Vilmantą Drėmą. Kaltinimai dėl laisvės atėmimo, trukdymo pasinaudoti rinkimų teise ir duomenų apie privatų gyvenimą rinkimą buvo atmesti. A. Zuokui skirta bauda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dede

dede portretas
va va pradzia jau yra ..o abonenetas kaip ?

www

www  portretas
jie visi suizuleje /abonentai/ ........

tas pats

tas pats portretas
o kaip bus su Vilniaus vyskupijos Amatu centro /Petro ir Povilo baznycios uznugaryje esami buvusio vienuolyno pastatai/ Ten sito asmens pavarde eina greta eks. kardinolo Backio ir .....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių