Quantcast

Projekte „Tebūnie naktis!“ pristatoma akcija „Folk session“

Birželio 20 d. 22.30 val. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus kiemelis pakvies į originalios jaunųjų menininkų kūrybos pristatymą – koncertą „Folk session“.

Tai projekto „Tebūnie naktis!“ dalis, išsiskirianti novatorišku menininkų požiūriu į lietuvybę, jos identitetą šiuolaikinėje visuomenėje. Renginio metu atliekami muzikos kūriniai ir videomenas sukurti Lietuvos vardo minėjimo tūkstantmečiui.
 
Meno akcijoje–koncerte senosios tradicijos sujungiamos su naujuoju menu: autentiška liaudies kūryba su elektronine muzika (elektrofolkas), etnografiniai ženklai su šiuolaikiniais vizualiais menais.
 
Koncerto programoje – naujos garso ir vaizdo paieškos Lietuvos kompozitorių kūryboje. Tautinių instrumentų ansamblis „Tūto“ pristatys autentiškus folkloro kūrinius, taip pat originalias aranžuotes. „Tūto“ atlikėjai: Gintaras Vilčiauskas (birbynė), Ieva Vaznelytė (sopranas), Mindaugas Jankauskas (tenoras), Renata Vilčiauskienė (aukštosios kanklės), Jurga Senkutė (bosinės kanklės).
 
Skambės kompozitoriaus Jono Jurkūno kūrinio premjera „So Sho Fo“, sukurta jungiant šiuolaikinę elektroninę muziką su lietuvių folkloro motyvais (elektrofolkas).
 
Jaunojo menininko Arturo Bumšteino sukurta muzikos kūrinio premjera „UNTITLED (TUTO)“ – tai lopšinė Vilniui, sukurta specialiai šiam renginiui. Kompozitorius surado savo santykį su liaudies muzikos instrumentais, panaudojęs minimalizmą. Atlieka Arturas Bumšteinas (sintezatorius) ir tautinių instrumentų ansamblis „Tūto“.
 
V.Klovos kūrinį „Ganyklų dainos“ atliks tenoras Mindaugas Jankauskas ir tautinių instrumentų ansamblis „Tūto“.
 
F.Bajoro „Sakmių siuita“ sukurta pagal autentiškas lietuvių sakmes, pirmą kartą bus papildyta vaizdo projekcijomis. Feliksas Bajoras yra modernus, nuoseklus ir spontaniškas „naujojo folklorizmo“ pasekėjas. Jo muzikos autentiškumas kyla iš mentalinių ryšių su lietuvių etnine tradicija bei folkloru.
 
Kūrinį atliks Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė Kristina Žaldokaitė (sopranas) ir meno aspirantė Birutė Asevičiūtė (fortepijonas).
 
L.Narvilaitė  „Nemirtingumas“. Siekiant išryškinti liaudies instrumento unikalumą šis šiuolaikinės lietuvių kompozitorės kūrinys pirmą kartą atliekamas birbyne. Atlieka Kristina Žaldokaitė (sopranas), Nerijus Martinaitis (birbynė), Birutė Asevičiūtė (fortepijonas).
 
Liaudies instrumentų meistras ir atlikėjas Antanas Butkus pristatys, papasakos ir pagros istoriniais lietuvių liaudies muzikos instrumentais, atgamintais iš senų nuotraukų.
 
Visą muzikinę dalį įrėmins specialiai šiam projektui sukurti jaunojo menininko Antano Dombrovskio videomeno darbai. A.Dombrovskis apjungė filmuotą medžiagą su grafiniais vaizdais, videoefektais.
 
„Tai mūsų, jaunųjų menininkų duoklė Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimui“, – sako projekto vadovė B.Asevičiūtė.


Šiame straipsnyje: tebūnie nakltis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių