Quantcast

Prie Valdovų rūmų vaidinami žymiausi lietuvių mūšiai

„Maskvėnai bėgti ėmėsi, o mūsiškiai bėgančius mušė, kapojo, badė ir 8 mylias vijosi. Žuvusiųjų pilna aplink per kelias mylias buvo. Kropyvnos upė nuo tų privirtusių kūnų ištvino ir sustojo, ir mūsų žmonės iš troškulio kruviną vandenį šalmais gėrė“. Taip sekmadienį prie Valdovų rūmų šaulys vilniečiams paskelbė apie viduramžiais lietuvių laimėtą Oršos mūšį.

Jau penktus metus iš eilės kiekvieną sekmadienį prie Valdovų rūmų rengiami teatralizuoti pasirodymai, kurių metu vilniečiai supažindinami su svarbiausiais Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriniais įvykiais. Taip pat reginiu siekiama gyventojams priminti ir apie baigtus statyti Valdovų rūmus.

Šį sekmadienį šaulys pranešė apie 1514 m. rugsėjo 8 dieną lietuvių būrių laimėtą Oršos mūšį prieš maskvėnus. Po pietų iš Valdovų rūmų pajudėjo būrys ginkluotų, vėliavomis nešinų riterių, kovos klubo „Antikos karys“ narių. Priekyje jų žygiavo būgnais, trimitais bei fleita grojantys keturi muzikantai. Prie išsirikiavusių šalia Didžiojo Kunigaikščio Gedimino paminklo karių netrukus pasirodė ir vėliava nešinas šauklys.

„Skelbiame Vilniaus miestiečiams džiugią žiną apie Konstantino, Ostrogo kunigaikščio, pergalę mūšyje prieš maskvėnus“, - prikimusiu balsu griaudėjo jis.

„Mūsų raiteliai taipogi patrankos ir pėstininkai per Dniepro srovę tiltais ir luotais persikėlė, o, tiltui suirus, per pačią srovę perplaukė. Tik vieną pėstininką srovė tenunešė, kas priešus labai nustebino. Mūsų pulkai sustojo mūšiui gerai pasiruošę ir kautis pradėjo. Maskvėnai puikuotis ėmė, dvikovon kviesti. Gi mūsų valdovo žmonės ir narsumu ir vikrumu Maskvą daug pralenkė. Maskvėnai bėgti ėmėsi, o mūsiškiai bėgančius mušė, kapojo, badė ir 8 mylias vijosi. Žuvusiųjų pilna aplink per kelias mylias buvo. Gi Kropyvnos upė nuo tų privirtusių kūnų ištvino ir sustojo. Ir mūsų žmonės iš troškulio kruviną vandenį šalmais gėrė. Žuvo 40 tūkst. maskvėnų, o paimtus į nelaisvę jų vyresniuosius Konstantinas riteriškai paguodė ir laisvės viltį įžiebė. Mišios prie Švenčiausios Trejybės altoriaus Dievo garbei atlaikytos ir apie mūsų pergalę laišku pranešta popiežiui Leonui X ir 10 žymių maskvėnų jam nusiųsta“, - mūšio detales perpasakojo šaulys.

Paskelbęs žiną jis pasuko Vadovų rūmų link. Po žinios visiems Katedros aikštėje susirinkusiems vilniečiams bei miesto svečiams pasiūlyta patiems bent akies krašteliu žvilgterėti į inscenizuotą Oršos mūšį. Tuzinas karių susiskirstė į du mažus būrius: maskvėnų ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės. Mūšio eigą susirinkusiems komentavo greta stovėjęs vienuolis.

Tokius teatralizuotus pasirodymus Katedros aikštėje vilniečiai galės stebėti kiekvieną sekmadienį po pietų iki pat spalio pabaigos.


Šiame straipsnyje: vaidinimaiOršos mūšis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių