Quantcast

Prie Lietuvos banko pamatų rastas kelių šimtų metų senumo lobis

  • Teksto dydis:

Vykdant Lietuvos nacionalinio dramos teatro rekonstrukciją, šalia Lietuvos banko pamatų rastas, kaip manoma, XVII–XVIII a. lobis – molinė puodynė su pusantro tūkstančio šilingų.

Lobį ištyrę archeologai aptiko ir padirbtų monetų. Šiuo metu radinys eksponuojamas Lietuvos banko Pinigų muziejuje.

„Tai buvo netikėtas radinys tiek teatrą rekonstruojantiems statybininkams, tiek mums. Apžiūrėję suskilusią puodynę, joje aptikome 1 555 varines monetas – daugiausia Jono Kazimiero valdymo metais kaldintus Lietuvos ir Lenkijos šilingų, keletą monetų iš Rygos. Nors radinį vadiname lobiu, iš tiesų, kai jie cirkuliavo, tai nebuvo labai daug pinigų: už juos galėjai nebent kokią kiaulę, avį nupirkti. Trys šilingai tuo metu prilygo vienam grašiui. Vis dėlto mums – tai lobis istorine prasme“, – sako Lietuvos banko Pinigų muziejaus vyresnysis specialistas Vincas Ruzas.

Nors radinį vadiname lobiu, iš tiesų, kai jie cirkuliavo, tai nebuvo labai daug pinigų: už juos galėjai nebent kokią kiaulę, avį nupirkti.

Įdomu, kad, ištyrę rastas monetas, ekspertai aptiko nemažai padirbtų šilingų. Anot V. Ruzo, tai istorikų nestebina, mat XVII–XVIII a. šalis gyveno vargingai, buvo daug suirutės dėl vykstančių karų, reikėdavo daug pinigų išlaikyti kariuomenę, todėl padirbtų šilingų apyvartoje pasitaikydavo neretai.

Anot Pinigų muziejaus istorikų, lobį galėjo paslėpti pasiturintis valstietis. Greičiausiai jis puodynę su monetomis užkasė darže, mat XVIII a. pradžioje Gedimino prospekto vietoje plytėjo daržai. Anuomet bankų nebūdavo, todėl viską, kas buvo brangiausia, įprasta būdavo slėpti žemėje.

Puodynę su senoviniais šilingais atkasė Lietuvos nacionalinio dramos teatro prieigas rekonstruojantys statybininkai. Šiuo metu radinys yra eksponuojamas Lietuvos banko Pinigų muziejuje, kur jį nemokamai gali apžiūrėti lankytojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Leiskite paklausti

Leiskite paklausti portretas
Ar Vasiliausku Vycka dar nedeklaravo sios puodynes kaip prosenelio? Nors, jei uzkase pasiturintis valstietis, tai jau greiciau Karbausku Ramunces reikalas...

Senis

Senis portretas
Itartinai blizga
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių