Quantcast

Prezidento institucijos 100-mečiui – unikali paroda

  • Teksto dydis:

Minint 100-ąsias Lietuvos Respublikos Prezidento institucijos metines Valstybės pažinimo centre atidaryta unikali užsienio valstybių apdovanojimų paroda, kuri liudija pastarųjų dešimties metų Lietuvos užsienio politikos pasiekimus.

Atidarydama parodą prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad prieš 100 metų nebuvo taip paprasta – kūrėsi valstybė ir jos simboliai. Buvome vieni pirmųjų įkūrę Prezidento instituciją. Pasak šalies vadovės, tuomet Lietuvai išrinkus Prezidentą tai buvo politinis pareiškimas, kad mūsų valstybė yra atkurta ir pradeda gyvuoti.

Ekspozicija susideda iš 18 užsienio šalių aukščiausių ordinų ir medalių, kuriais Prezidentę apdovanojo kitų valstybių vadovai. Kiekvienas jų turi savo išskirtinę istoriją ir yra įteiktas už ypatingus nuopelnus skatinant Lietuvos tarpvalstybinius bei diplomatinius ryšius su užsienio partnerėmis, sąjungininkėmis ir artimiausiomis kaimynėmis, grindžiant juos tvirta draugyste, savitarpio supratimu ir parama.

Tarp šalies vadovei skirtų apdovanojimų – tik itin retomis ir ypatingomis progomis teikiamas Vokietijos Federacinės Respublikos ordino „Už nuopelnus“ aukščiausio laipsnio Didysis kryžius. Prezidentei Daliai Grybauskaitei jį įteikė Vokietijos Prezidentas Joachimas Gauckas 2013 m. per valstybinį vizitą Lietuvoje.

Parodoje taip pat eksponuojamas Lenkijos Respublikos Baltojo erelio ordinas. Tai seniausias ir garbingiausias Abiejų Tautų Respublikos ir dabar – Lenkijos Respublikos valstybinis apdovanojimas, suteikiamas už išskirtinius nuopelnus taikos ir karo metu. Prezidentė D. Grybauskaitė juo apdovanota šių metų vasarį Lenkijos Prezidento Andrzejaus Dudos, įtvirtinant pastarųjų 10 metų Lietuvos ir Lenkijos dvišalės partnerystės pasiekimus.

Ekspozicijoje taip pat galima pamatyti Švedijos Karaliaus Karolio XVI Gustavo Prezidentei įteiktą Švedijos karališkąjį Serafimo ordiną, Norvegijos Karaliaus Karaliaus Haroldo V įteiktą Šventojo Olafo ordino Didįjį kryžių, Nyderlandų Karaliaus Willemo Alexanderio įteiktą Nyderlandų Liūto ordino Didįjį kryžių, Italijos Prezidento Sergio Mattarellos įteiktą Didžiojo kryžiaus ordiną „Grand Cordone“ su aukso grandine, už nuolatinę tvirtą paramą Ukrainai ir Sakartvelui skirtus aukščiausius šių šalių apdovanojimus – Ukrainos Laisvės ir Sakartvelo Karalienės Tamaros ordinus.

Parodoje eksponuojami Latvijos Pirmojo laipsnio Trijų žvaigždučių ordinas su aukso grandine, Estijos Marijos žemės kryžiaus ordino grandinė, Suomijos Baltosios rožės ordino Didysis kryžius su aukso grandine, Islandijos Respublikos Sakalo ordino Didysis kryžius ir žvaigždė, Maltos Respublikos „Xirka Gieh ir-Respublika“ ordinas, Monako Kunigaikštystės Šventojo Karolio Didžiojo Karininko ordinas, Maltos ordino apdovanojimas „Pro merito Melitensi“ su aukso grandine, Slovėnijos ordinas „Už ypatingus nuopelnus“, Rumunijos žvaigždės ordinas su grandine ir Moldovos Respublikos ordinas.

Prezidentė D. Grybauskaitė taip pat yra apdovanota vienu garbingiausių Europoje Tarptautiniu Karolio Didžiojo apdovanojimu (Charlemagne Prize), „Auksinės Viktorijos“ apdovanojimu, skirtu Baltijos šalims už europietiškumą, Vestfalijos taikos premija, skirta Lietuvai, Latvijai ir Estijai už išskirtinį demokratinio vystymosi pavyzdį ir indėlį Europos taikai. Šalies vadovei taip pat įteiktas Ukrainos „Metų žmogaus 2014“ apdovanojimas ir šios valstybės pilietinės visuomenės apdovanojimas už nuolatinę paramą Ukrainos žmonėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Proletaras

Proletaras portretas
Partizanai, disidentai ir taip buve Baltijos kelyje net košmariškam sapne nesapnavo, kad Lietuvos prezidentė bus stribo dukra.

Anonimas

Anonimas portretas
KGB ziurke dar vaikus mulkina.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių