Quantcast

Prezidentė nemano didinti Valdovų rūmų finansavimo

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako nemananti, kad kitąmet Valdovų rūmų statyboms galima skirti daugiau lėšų nei šiuo metu numatyti 17 mln. litų.

"Valdovų rūmus anksčiau ar vėliau reikės užbaigti, jie įpusėję. Bet kitų metų situacija labai sudėtinga, ir kai politikams ir man reikės pasirašyti biudžetą, kuriame prašysime žmonių pakentėti, reikės rėžti socialines išmokas, nemanau, kad stambiems objektams galima skirti daugiau", - sekmadienį teigė D.Grybauskaitė.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, jog rūmų statybai užbaigti artimiausiu metu nėra jokių galimybių. Remiantis skaičiavimais, tam esą dar reikėtų 150 mln. litų.

Vyriausybė buvo numačiusi kitąmet Valdovų rūmų statybai skirti 25 mln. litų. Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis šį finansavimą sumažino trečdaliu - iki 17 mln. litų.

Valdovų rūmams nuo 1995 metų jau išleista daugiau kaip 200 mln. litų.

Prieštaringai vertinamas Valdovų rūmų atkūrimas yra vienas didžiausių kultūros srities investicinių projektų nepriklausomos Lietuvos istorijoje.

Prieš 200 metų nugriauti Vilniaus žemutinės pilies Valdovų rūmai yra atkuriami virš 1987-2001 metais atkastų rūmų liekanų. Tai Vilniaus pilių komplekso sudėtinė dalis - kunigaikščių rūmai, stovėję tarp Katedros ir Pilies kalno. Rūmai susideda iš keturių korpusų su uždaru kiemu.

Sprendimas atstatyti Valdovų rūmus sulaukė prieštaringų vertinimų ir visuomenėje, ir tarp istorikų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių