Quantcast

Policija: pėstieji turėtų labiau saugotis

Eismo įvykių analizė parodė, kad vis dažniau eismo įvykiuose nukenčia per nereguliuojamas pėsčiųjų perėjas einantys pėstieji. Vilniaus aps. VPK Kelių policijos valdybos pareigūnai įspėja sostinės gyventojus ir svečius būti atsargesniems pėsčiųjų perėjose, apdairesniems prieš žengiant į važiuojamąją kelio dalį.

Pėstieji eismo dalyviai, kaip ir vairuotojai, privalo laikytis visų būtinų atsargumo priemonių, nekelti pavojaus kitų eismo dalyvių saugumui, privalo laikytis Kelių eismo taisyklėse nustatytų pareigų pėstiesiems.

Pernai metais žuvo 24 pėstieji eismo dalyviai, 15 – tamsiu paros metu, sužeisti 405 (167 tamsiu paros metu). Dėl pėsčiųjų kaltės įvyko 155 eismo įvykiai. Jų metu 9 pėstieji žuvo, 150 buvo sužeista.

Šiais metais jau žuvo 4 pėstieji eismo dalyviai, 3 – tamsiu paros metu, sužeisti 54 (23 tamsiu paros metu). Dėl pėsčiųjų kaltės įvyko 26 eismo įvykiai. Jų metu 3 pėstieji žuvo, 23 – sužeisti.

Kiekvieną savaitę Kelių patrulių rinktinės pareigūnai nubaudžia apie 350 KET pažeidusių pėsčiųjų eismo dalyvių.

Eismo įvykių analizė parodė, kad pėstieji tamsiu paros metu nesegi atšvaitų arba nedėvi drabužių su šviesą atspindinčiais elementais. Kelių eismo taisyklėse nustatyta, kad pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą.

Į kitą važiuojamosios dalies pusę pėstieji privalo eiti tik pėsčiųjų (taip pat požeminėmis ir esančiomis virš kelio) perėjomis, o kur jų nėra – sankryžose pagal šaligatvių arba kelkraščių liniją. Pėstieji neturi peržengti perėjos ribų. Kai matomumo zonoje perėjos ar sankryžos nėra, leidžiama eiti per kelią stačiu kampu į abi puses gerai apžvelgiamose vietose, tačiau tik įsitikinus, kad eiti saugu ir nebus trukdoma transporto priemonėms.

Įžengti į važiuojamąją kelio dalį pėstiesiems leidžiama tik po to, kai jie įvertina atstumą iki artėjančių transporto priemonių ir jų greitį bei įsitikina, kad tai yra saugu.

Dažni atvejai, kad pėstieji, įžengdami į važiuojamąją kelio dalį (pėsčiųjų perėją), neįvertina atvažiuojančios transporto priemonės greičio ir atstumo iki jos, neatsižvelgia į oro sąlygas (pvz., slidžią kelio dangą), staiga įžengia į važiuojamąją kelio dalį (pėsčiųjų perėją) net nepažiūrėję į kairę ir dešinę puses ar šonines gatves, kalbasi mobiliuoju telefonu, be reikalo delsia ir stoviniuoja.

Policija primena, kad visų eismo dalyvių elgesys turi būti grindžiamas savitarpio pagarba ir atsargumu. Visi eismo dalyviai – tiek vairuotojai, tiek pėstieji, privalo laikytis visų būtinų atsargumo priemonių, nekelti pavojaus kitų eismo dalyvių saugumui.


Šiame straipsnyje: pėstiejipolicijaperėja

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių